Home » Den norske domkirken i Stavanger, som ble bygget på toppen av en vikingboplass?

Den norske domkirken i Stavanger, som ble bygget på toppen av en vikingboplass?

by Thure Lindhardt

Nye arkeologiske funn bekrefter at landets eldste katedral ble bygget for 1000 år siden på restene av en vikingboplass.

Nesten 1000 år med uavbrutt tjeneste og likevel har Stavanger domkirke i Norge ennå ikke avslørt sine hemmeligheter. Som et ledd i restaureringsarbeidet har arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning og Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger oppdaget under skipets heller nye spor om historien til stedet der den religiøse bygningen ligger.

«I kirkens nordrom fant vi tynne, mørke jordlag med en helt annen karakter enn de andre områdene som er undersøkt så langt. sa Kristine Ødeby, driftssjef, nettstedet Livet i Norge . I tillegg til denne oppdagelsen fikk forskerteamet også tak i rester av dyrebein fra første halvdel av 1000-tallet, kort tid før katedralen ble bygget.

Ifølge Halldis Hobæk ved Norsk institutt for kulturminneforskning bekrefter disse resultatene en teori laget for snart 60 år siden. Det betyr at stedet en gang huset en vikingboplass. « I 1968 fant de et lag med brent ved under alterområdet. Dette kommer fra vikingtiden og tolkes som rester av en nedbrent bygning «Spesifiserer forskeren. Nok et bevis på at det religiøse monumentet ikke ble bygget i et isolert område, men snarere okkupert av loven med utviklet menneskelig aktivitet.

I tillegg til lagene med jord og bein ble det også avdekket mange begravelser. I følge første anslag stammer disse fra middelalderen og fra 1500- til 1700-tallet.

Å se også – Norske arkeologer raser mot tiden for å grave opp et muggbefengt vikinggravskip

You may also like

Leave a Comment