Home » Militær forurensning er liket i Vestens skap

Militær forurensning er liket i Vestens skap

by Thure Lindhardt

Lederne til stede på COP26-toppmøtet har ikke til hensikt å ta opp den økende miljøpåvirkningen av deres «forsvarsutgifter». «

Kilde: Eye of the Middle East, Jonathan Cook
Oversatt av leserne av nettstedet Les-Crises

Et israelsk-laget F-35 jagerfly opptrer i et flyshow over stranden i middelhavskystbyen Tel Aviv 9. mai 2019 (AFP)

Verdens ledere samlet seg i Glasgow forrige uke til COP26-toppmøtet for å vise at de tar tak i klimakrisen for sent. Avtaler for å beskytte skog, redusere karbon- og metanutslipp og fremme grønne teknologier er utarbeidet foran verden.

Spesielt vestlige politikere ønsker å komme ut av dette toppmøtet med et grønt våpenskjold for å vise at de har gjort alt som står i deres makt for å forhindre en fremtidig økning i den globale temperaturen på mer enn 1,5 °C. De frykter dommen fra en sint velgermasse hvis de kommer tomhendte tilbake.

Klimaforskere tviler allerede på at forpliktelsene som er gitt går langt nok eller kan implementeres raskt nok til å utgjøre en forskjell. De advarte: Innen slutten av tiåret vil det måtte tas drastiske tiltak for å avverge en klimakatastrofe.

Men den synlige aktiviteten ovenfra skjuler en mye mørkere virkelighet. Nasjoner som viser sitt moralske lederskap når det gjelder å takle klimakrisen, er også de som gjør den største delen i å sabotere en meningsfull avtale for å redusere menneskehetens karbonavtrykk.

Et bilde ved åpningsseremonien til COP26 viser den britiske statsministeren Boris Johnson, som vil være vertskap for toppmøtet, hilse på USAs president Joe Biden og Israels statsminister Naftali Bennett. Men i stedet for å gratulere dem, bør vi vurdere dette triumviratet som de store skurkene i klimaforhandlingene.

Deres væpnede styrker er de mest forurensende i verden, og målet med COP26 er å gjøre dette til en godt bevart hemmelighet.

Gjemt i sikte

USAs militærutgifter overstiger langt alle andre land enn Israel når det gjelder befolkning. Selv om Storbritannia henger etter, har det fortsatt det femte største militærbudsjettet i verden ettersom våpenprodusentene er opptatt med å levere våpen til land som andre har unngått.

Det anslås at det amerikanske militæret alene har et større karbonavtrykk enn de fleste land. Det er ansett for å være den største institusjonelle råoljeforbrukeren i verden.

Og utslippene fra vestlige hærer og våpenprodusenter ser ut til å øke snarere enn å avta for hvert år – selv om ingen kan være sikre på at de aktivt tildekkes.

På Kyoto-toppmøtet for 24 år siden insisterte Washington på å få fritak fra å rapportere og redusere sine militære utslipp. Ikke overraskende fulgte alle etter.

Siden toppmøtet i Paris i 2015 er det rapportert om noen militære utslipp. Men alt for ofte skjules tallene – sammen med utslipp fra andre sektorer, som transport.

Og utslipp fra utenlandske operasjoner – i tilfellet med USA, 70% av dets militære aktiviteter – er fullstendig eliminert fra balansen.

Konflikter og kriger

Det meste av Europa har også nektet å være ærlig. Frankrike, hvis hær er den mest aktive på kontinentet, rapporterer ingen av sine utslipp.

Ifølge en studie av Scientists for Global Responsibility er Storbritannias militære utslipp tre ganger høyere enn oppgitt, selv etter å ha ekskludert forsyningskjeder og våpen- og utstyrsproduksjon. Militæret var ansvarlig for det overveldende flertallet av britiske regjeringssendinger.

Og ny teknologi gjør ofte hæren dårligere i stedet for å gjøre hæren grønnere.

Det siste jagerflyet utviklet av USA, F-35, bruker 5600 liter drivstoff i timen. 1900 biler ville brukt tilsvarende mengde drivstoff i samme periode.

Norge, som mange andre land, står i kø for å få tak i denne neste generasjons jetfly. Ifølge Dagsavisen vil de totale utslippene til det norske militæret øke med 30 % i løpet av det neste tiåret bare fra kjøp av F-35.

I tillegg til å neglisjere miljøskadene forårsaket av våpenkjøp og forsyningskjeder, utelukker landene også de betydelige effektene av konflikter og kriger.

For eksempel, ifølge konservative estimater, genererte USAs okkupasjon av Irak, som begynte i 2003, utslipp tilsvarende 25 millioner biler som ble tatt i bruk.

Militærutgiftene øker

I motsetning til landbruk, skogbruk, industri eller fossilbrenselindustrien, vil innsatsen for å dempe – enn si reversere – veksten i militærutgiftene være ute av funksjon fra dagen for COP26-toppmøtet.

Og for det må Washington bære det meste av ansvaret.

Den britiske statsministeren Boris Johnson i et pansret kjøretøy i Aldershot, England 24. juni 2021 (AFP)

Dets «forsvarsbudsjett» utgjør allerede rundt 40 % av de 2 billioner dollar som brukes hvert år av hærer rundt om i verden. Kina og Russland – de to fugleskremselene på COP26-toppmøtet – er langt bak.

Boris Johnsons administrasjon avduket i fjor «Storbritannias største forsvarsinvesteringsprogram siden slutten av den kalde krigen». Storbritannia er ikke et spesielt tilfelle. Etter det kortvarige «fredsutbyttet» som ble utløst av Sovjetunionens kollaps, har globale militærutgifter vært i en nesten kontinuerlig stigende trend siden 1998, ledet av USA.

Paradoksalt nok begynte denne oppgangen da vestlige politikere begynte å snakke om kampen mot «klimaendringer» på Kyoto-toppmøtet.

Amerikanske militærutgifter har økt jevnt siden 2018. Det forventes at dette vil fortsette i minst to tiår – langt utover fristen som klimaforskerne har satt for en trendvending.

Den samme globale oppadgående trenden har blitt drevet av en økning i militærutgifter i land i Midtøsten – spesielt Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater – siden 2013. Dette ser ut til å reflektere to trender forankret i utviklingen av Washingtons strategi i regionen.

For det første, med tilbaketrekningen av sine overveldede okkupasjonsstyrker fra Irak og Afghanistan, har USA i økende grad outsourcet sin militære rolle til velstående kundestater i denne oljerike regionen.

.

For det andre, mens Israel og Gulfstatene ble oppmuntret til å styrke sine militære og etterretningsmessige bånd mot Iran, fikk de samme Gulfstatene lov til å overta Israel militært. Dens berømte «kvalitative militære fordel» avtar gradvis.

Storbritannia, som eksporterer til saudierne, og USA, som i stor grad subsidierer den israelske militærindustrien, støtter dette våpenkappløpet i Midtøsten.

Konkurranse om makt

Alt dette betyr at mens vestlige politikere lover å kutte utslippene på COP26, er de faktisk opptatt med å forberede seg på å øke disse utslippene ute av syne. Til syvende og sist er problemet at det ikke er mye vi kan gjøre for å gjøre hærene våre grønnere, verken i hovedsak eller gjennom en grønn makeover. Hærens raison d’etre er verken å være bærekraftig eller å respektere planeten.

Kilde: Eye of the Middle East, Jonathan Cook, 08.11.2021

Oversatt av leserne av nettstedet Les-Crises

Militær forurensning er liket i Vestens skap

Vi tilbyr deg denne artikkelen for å utvide ditt refleksjonsfelt. Det betyr ikke nødvendigvis at vi er enige i den visjonen som er utviklet her. I alle tilfeller ender vårt ansvar med kommentarene som vi rapporterer her. [Lire plus]Vi er på ingen måte bundet av ordene forfatteren kunne ha laget andre steder – og enda mindre av ordene han måtte ha sagt i fremtiden. Bruk imidlertid kontaktskjemaet for å gi oss all informasjon om forfatteren som kan skade hans omdømme.

You may also like

Leave a Comment