Selv om de XXIV olympiske vinterlekene nå er historie, er det fortsatt noen kritiske røster angående diskvalifikasjonen i konkurransen for blandet lag i normalbakken. I stedet for toppspillere og konkurrenter var Agnieszka Baczkowska, som er ansvarlig for å sjekke utstyret og draktene til hopperne, uventet i fokus. Som vi husker, endte polakken opp med å diskvalifisere 5 spillere fra de ledende lagene, noe som til slutt bidro til en betydelig omlegging i stillingen og uventede sluttresultater.
La oss huske – OL-gull ble vunnet av det slovenske landslaget (1001,5 poeng), sølv gikk til den russiske olympiske komité (890,3 poeng), og bronse ble sensasjonelt vunnet av kanadiere (844,6 poeng). Uten diskvalifikasjonen av de ledende spillerne Katharina Althaus (GER), Daniela Iraschko-Stozl (AUT) og Sara Takanashi (JPN), ville fordelingen av medaljer vært veldig annerledes. Skjebnen hennes ble også delt av to norske kvinner – Silje Opseth og Anna Odine Stroem. Mens lagene Norge og Tyskland på 8. og 9. plass ikke hadde for store sjanser på OL-pallen etter at spillerne deres ble ekskludert, tapte Japan på fjerdeplass kun 8,3 poeng etter å ha kommet på tredjeplass i OL.
Kontroversen fortsetter
Han refererte til den generelle situasjonen, inkludert tre ganger olympisk mester Martin Schmitt. I følge den tidligere tyske hopperen er kontroversen og understatementet rundt drakt- og utstyrskontroll ikke noe nytt og har pågått i mange år. – Det er mange interne diskusjoner rundt dette temaet. Unøyaktighetene har vært snakket mye om siden sesongstart, men la oss være ærlige – slik har det vært i årevis – anslår han. – Blandet lagkonkurransen var et drama med utallige diskvalifikasjoner. Det som kan bli en stor og spennende konkurranse har blitt til en uheldig offentlig farse, legger han til.
Ifølge den tyske kapteinen har draktkontrollen lenge vært inkonsekvent. – Jeg har inntrykk av at området med hoppmateriale har kommet ut av kontroll. Alle ønsker å få et forsprang på materialet, og det må håndteres. Reglene skal være så klare og forståelige som mulig og alle skal følge dem, sier han.
En revolusjonerende idé dukket opp på bølgen av olympiske følelser, opphavsmannen til den er sportsdirektøren til de tyske skihopperne Horst Hüttel. Etter hans mening bør spillerkontroll gjøres før hoppet, ikke etter hoppet. Martin Schmitt selv er imidlertid ikke overbevist om en slik løsning. – Slike ordninger ville medføre store tidsproblemer. Hvis spilleren styres riktig, tar det hele veldig lang tid. Dette vil i stor grad komplisere situasjonen til hopperne som venter på sitt forsøk – sier han.
Som vi husker kom Stefan Horngacher med mye skarpere ord om de olympiske diskvalifikasjonene, som det som fant sted under miksen var et «dukketeater». Ifølge treneren for det tyske herrelandslaget var ikke kontrollen under kampene den samme som under verdenscupkonkurransen. – Alt ble styrt annerledes under OL, mye oftere. Det var et dukketeater, det er ikke slik en sport skal se ut, dømte han strengt. Hele situasjonen irriterer østerrikeren så mye at han – som han selv innrømmer – ikke vet om han vil være med på nevnte «teater» neste sesong.
«De sterkeste lagene spiller alltid rundt med overall»
Det er også verdt å sitere Alexander Pointner, en tidligere mangeårig trener for Østerrikes herrelandslag i hopp. Manipulering av utstyrsbestemmelser, ifølge østerrikeren, har alltid pågått og forekommer oftere jo viktigere representasjonene er bekymret. – Som trener vet jeg at landslag, spesielt de sterkeste, alltid presser seg selv til det ytterste når det kommer til utstyret deres. Hvis du ikke gjør dette, har du ingen sjanse til å lykkes. Personlig tror jeg at jeg ville funnet noe galt med nesten hvilken som helst dress, innrømmer han.
Tilbake til konkurranse i verdenscupserien denne fredagen, med Lahti fra Finland som stopper.
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»