Russland vil på mandag lære hvor isolert det er på verdensscenen når FN holder en sjelden ekstraordinær sesjon i generalforsamlingen for å vurdere å fordømme Moskvas invasjon av Ukraina.
Alle de 193 medlemmene vil ha noe å si når det globale organet bestemmer seg for om de skal godkjenne en resolusjon som fordømmer Russlands «uprovoserte væpnede aggresjon» i Ukraina og ber om dens umiddelbare tilbaketrekning.
En slik ekstraordinær sesjon vil bli innkalt for bare 11. gang i FNs historie.
Diplomater sier at sesjonen blir sett på som et barometer for demokrati i en stadig mer autokratisk verden, og siterer selve regimene i Myanmar, Sudan, Mali, Burkina Faso, Venezuela, Nicaragua og Russland.
Hvis Moskva vinner i Ukraina, kan den internasjonale orden «endre for alltid», sa en senior diplomat til AFP på betingelse av anonymitet. Han understreket også viktigheten av dette øyeblikket for institusjonen som skal sikre fred og sikkerhet i verden.
Møtet i New York starter klokken 22.00. Lokal tid (17:00 Litauen) i talene til Abdullah Shahido, president for forsamlingen, og Antonio Guterres, FNs generalsekretær.
Mange land har medbestemmelse, så avstemningen om resolusjonen kan ikke finne sted før tidligst tirsdag.
Forfatterne av resolusjonen forventer at mer enn 100 delegater stemmer for initiativet, selv om land som Syria, Kina, Cuba og India forventes å støtte eller avstå.
Den 24. februar startet Russlands president Vladimir Putin en fullskala invasjon av Ukraina.
Kreml har utplassert titusenvis av soldater, støttet stridsvogner, jagerfly og skip i og rundt nabolandet.
Mens russiske styrker kjempet på gatene i ukrainske byer, ble Russland en part i det internasjonale samfunnet. Omfattende sanksjoner ble pålagt Moskva, inkludert et forbud mot tilgang til vestlig luftrom og viktige finansielle nettverk.
Søndag ga Putin ordre om å øke beredskapen til Moskvas atomavskrekking. Det var internasjonal forargelse umiddelbart etter flyttingen, og USA kalte ordren «fullstendig uakseptabel».
Russland har erklært at de er avhengige av «selvforsvar» under artikkel 51 i FN-pakten.
Vesten og FN har imidlertid på det sterkeste avvist en slik erklæring, og anklaget Moskva for å bryte artikkel 2 i charteret, som forplikter medlemmene til å avstå fra å bruke makt eller bruke makt for å løse en krise.
Disse avgiftene skal etter planen innkreves igjen på mandag.
«Øyeblikket er ikke lett»
En ekstraordinær sesjon kommer etter at Russland fredag la ned veto mot en resolusjon fra Sikkerhetsrådet som fordømmer Moskva-invasjonen og ber om umiddelbar tilbaketrekking av troppene fra Ukraina.
Russland stemte mot resolusjonen, men klarte ikke å blokkere debatt i generalforsamlingen om krigen som ble tillatt av Unity for Peace-resolusjonen fra 1950.
Dette tiltaket gjør at Sikkerhetsrådets medlemmer kan tale til Generalforsamlingen for en spesiell sesjon dersom de fem faste medlemmene – Russland, USA, Storbritannia, Frankrike og Kina – ikke klarer å bli enige om fredsbevarende samarbeid.
Innkallingen til en ekstraordinær spesialsesjon i generalforsamlingen krever støtte fra ni av de 15 rådsmedlemmene.
Denne gangen stemte 11 land for, Russland var imot og De forente arabiske emirater, Kina og India avsto.
«Rådets medlemmer som støttet denne resolusjonen erkjenner at øyeblikket ikke er lett,» sa USAs ambassadør Linda Thomas-Greenfield.
Mandag klokken 17.00 Det er planlagt et hastemøte i Sikkerhetsrådet om den humanitære situasjonen i Ukraina i New York (tirsdag klokken 12.00), hvor det forventes opptil 7 millioner mennesker. Mennesker.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»