Home » hvorfor fraskrivelsen vil være en reell utfordring

hvorfor fraskrivelsen vil være en reell utfordring

by Gunnar Garfors

«Jeg utfordrer verden: isoler Russland fullstendig, utvis ambassadørene, innfør en oljeembargo, ødel økonomien.skrev Ukrainas utenriksminister Dmitro Kulebasur på sin Twitter-konto lørdag.

Fra og med denne helgen er sanksjonene rettet mot å tvinge Vladimir Putin til å trekke russiske tropper ut av Ukraina blitt skjerpet, spesielt i forhold til tilgang til finansiering. G7-landene har blitt enige om å forby sentrale russiske banker fra Swift-meldingssystemet, som forenkler transaksjoner, og å målrette reservene til Russlands sentralbank.

London Stock Exchange krasj

Til tross for disse økonomiske systembegrensningene for russiske aktører, så det ut til at Rosneft og gassmotparten Gazprom var spart. De to London-noterte selskapene fortsatte å levere gass og olje til Europa og dets andre kunder, ifølge uttalelser til russisk presse, til tross for at de så deler av kapitaliseringen deres gå opp i røyk, med Gazprom tapte 55 % av sin verdi og Rosneft tapte 40 % av verdien.. Dette forklarer hvorfor vi for øyeblikket, selv om de forblir høye, ikke ser en stigning i fatprisen som noen forståsegpåere allerede ser så høy som $140. Denne mandagen steg fatet til Brent, den europeiske referanseindeksen, om lag 4 % til nesten 102 dollar ved åpning av markedet før den falt tilbake til 100 dollar. Faten til WTI, den amerikanske referanseindeksen, steg rundt 4% og slo seg over $95-merket. I futuresmarkedene var en gallon bensin 2,7797 dollar, det høyeste på nesten 8 år, opp 43 % siden 1. desember.

En stor ubalansefaktor

Mens oljemarkedet allerede er stramt, vil exit fra verdens største eksportør – knyttet til Saudi-Arabia – være en viktig faktor i ubalansen. I 2021 produserte Russland i gjennomsnitt 11,57 millioner fat per dag (mbd), eller litt over 12 % av verdensproduksjonen, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). Den solgte 4 mbd til Europa. Den store Rosneft alene produserte 3,9 mbd i 2021, nesten 34 % av Russlands oljeforsyning.

I januar 2022 pumpet Russland 10,04 millioner fat per dag (mbd), nesten like mye som Saudi-Arabia (10,10 mbd) ifølge IEA-estimater og langt mindre enn USA (17,7 mbd), som oversteg Consume 20mbd. I henhold til kartellavtalene er dens kvote 10,12 millioner fat (den ble økt i februar og vil økes i mars) og for andre måned på rad har den ikke oppfylt den. IEA setter den potensielle produksjonskapasiteten til 10,23 millioner fat per dag, det vil si en marginal margin.

Det russiske tilbudet kan bli delvis kompensert av Iran dersom det blir enighet i atomsaken i løpet av de kommende dagene. Iran, som er under en streng embargo på sitt internasjonale oljesalg, pumpet 2,5 mbd i januar og har en produksjonskapasitet på 3,8 mbd. I tillegg har landet høye varelagre anslått til 80 millioner fat.

reelt politisk valg

Vestlendinger må derfor ta et reelt politisk valg overfor Russland, som ikke vil være uten konsekvenser, spesielt ettersom OECD-landenes strategiske oljelagre har sunket til det laveste nivået siden 2018. De representerer 91 dagers forbruk. «Land som kjøper russisk olje og gass må gå med på å redusere sin avhengighet ved å innføre umiddelbare sanksjoner mot Russlands energisektor. Disse sanksjonene må dekke viktig russisk eksport, inkludert hvete. De vil ha en negativ innvirkning på det russiske folket, men også på verdensøkonomien. De vil føre til rask inflasjon i energi- og matvarepriser, inkludert energimangel over hele Europa og andre steder. Og ethvert forsøk på å redusere denne innvirkningen på verdensøkonomien vil bare oppmuntre til fremveksten av nye konflikter, enten ledet av Russland eller andre land.»advarer John R. Bryson, professor i økonomisk geografi og ledelse ved University of Birmingham, i en pressemelding.

Det smertefulle utsikten, spesielt gitt det allerede høye inflasjonsnivået, er allerede en realitet. På forespørsel fra den britiske regjeringen indikerte den «store» BP søndag at den har til hensikt å gi fra seg sin eierandel på rundt 20 prosent i Rosfnet etter 30 års tilstedeværelse i Russland. Rosneft står for omtrent halvparten av BPs olje- og gassreserver og en tredjedel av produksjonen. Det britiske selskapet sa at salget av denne eierandelen ville koste opptil 25 milliarder dollar (22,4 milliarder euro). Etter samme logikk vil den norske energigiganten Equinor slutte å investere i Russland og trekke seg ut av sine joint ventures i det landet. Equinor var 67 % kontrollert av den norske stat og hadde ved utgangen av 2021 1,2 milliarder dollar i eiendeler i Russland, hvor det har vært samarbeidet med Rosneft siden 2012.

Vladimir Putins væpnede styrker

Rosneft og Gazprom er imidlertid ikke nøytrale. Disse to selskapene er Vladimir Putins finansielle arm. Rosneft hevder å være Russlands største skattebetaler, og bidrar med en femtedel av budsjettinntektene. Ifølge selskapet bidro Gazprom med 32 milliarder dollar til det russiske budsjettet i 2020. Ifølge Det internasjonale pengefondet tilsvarer dette rundt 6 % av budsjettinntektene. Gazproms andel av BNP i 2020 var 3,2 %.

Om nødvendig spiller de også en politisk rolle. Gazprom begrenset derfor sine forsyninger til Europa om vinteren, da flere land ba dem om å øke forsyningen på spotmarkedet midt i energikrisen og rekordhøye naturgasspriser. I dag, med invasjonen av Ukraina, har denne motviljen fått en ny dimensjon, noe som viser at Gazprom er mer avhengig av Kreml-vertens strategi enn å optimalisere markedsandeler. Sjefene for de to selskapene, Alexei Miller for Gazprom og Igor Sechin for Rosneft, er nær den russiske presidenten.

OPEC+ møte

Rosneft er et selskap som er over 40 % eid av staten. Den har etablert seg i land som Irak, Kina, Cuba, Vietnam og Venezuela. Gazprom og Rosneft konkurrerer også med hverandre. Rosneft har lenge forsøkt å komme inn på det lukrative europeiske gassmarkedet forbeholdt Gazprom.

Mens vi venter og ser om sanksjonene vil hindre disse to selskapene i å operere, vil nøkkeloljemøtet denne uken være onsdagens OPEC+ møte i Wien. Vil kartellet til og med love diskret støtte til Moskva? Som en av OPECs grunnpilarer, De forente arabiske emirater, som avsto fra å stemme sammen med Kina og India i FNs avstemning om resolusjonen mot Russland forrige uke.