Home » en teknikk som gjør sin revolusjon

en teknikk som gjør sin revolusjon

by Peter Østbye

En revolusjon i luften. I januar kunngjorde to uavhengige team at de hadde lyktes med å fange og sekvensere DNA som er tilstede i atmosfæren. Ved å aspirere og filtrere luften midt i to europeiske dyreparker, har hvert forskerteam identifisert DNA-spor som er karakteristiske for dusinvis av pattedyr-, fugle- eller reptilarter fra disse parkene. Denne bragden, gjengitt i det naturlige miljøet og beskrevet i en annen artikkel publisert fredag ​​11. mars, er bare den siste prestasjonen innen en ung molekylær teknologi som fortsetter å presse sine grenser: miljø-DNA, eller eDNA.

List opp alle fiskene, plantene og insektene i en innsjø med noen få liter vann, spor migrasjonen til en sommerfugl ved å gjenvinne DNA fra plantene den har besøkt fra kroppen, identifiser froskene i en sone ved De sekvenserer insektene som har bitt dem… Disse studiene, som virker som et magisk triks, telles nå i dusin hver måned og fortsetter å utvide omfanget av dette miljø-DNA, langt utover det enkle verktøyet for å oppdage litt som om det var noen år. siden.

«Analytiske metoder er komplekse å mestre, men alt er basert på et veldig enkelt prinsipp: Levende vesener legger igjen DNA-fragmenter gjennom avføring, hår, skjell, spytt, urin… Disse fragmentene danner for eksempel det som kalles eDNA». oppsummerer Pierre Taberlet, emeritus forskningsdirektør ved CNRS.

Franskmannen, som også jobber med Norges Universitet i Tromsø, er en av grunnleggerne av miljø-DNA. I 2008, innenfor Alpine Ecology Laboratory (LECA) han grunnla i Grenoble, publiserte han den første overvåkingen av en art, den invasive oksefrosken, ved bruk av vannprøver. Til dette bruker LECA-teamet en metode som kalles strekkoding eller genetisk strekkoding. Prinsippet: målretting mot en spesifikk del av genomet, som varierer avhengig av arten. Hvert dyr, plante eller bakterie har sin egen sekvens – en strekkode spesifikk for arten – å finne en slik sekvens i et bestemt miljø beviser at den tilsvarende arten er tilstede eller nylig har passert der (påviselig fra dager, til og med uker, etter at de har passert) . .

Inventar alle arter tilstede

Femten år etter studiet av oksefrosken er metoden fortsatt en av hovedbrukene til eDNA: sporing av tilstedeværelsen av sensitive, invasive eller sjeldne arter gjennom de genetiske sporene de etterlater seg i miljøet. .

Du har fortsatt 83,43 % av denne artikkelen å lese. Følgende er kun for abonnenter.

You may also like

Leave a Comment