Home » «Dette er uhørt i internasjonal handel»

«Dette er uhørt i internasjonal handel»

by Peter Østbye

Olivier Appert: «Vi må regne med kraftig stigende priser»

Olivier Appert var styreleder og administrerende direktør i IFP Énergies nouvelles fra 2003 til 2015 og i French Energy Council, den franske komiteen til World Energy Council, fra 2010 til 2018. Han er medlem av Académie des Technologies, president i Frankrike Brevets og rådgiver for energi- og klimasenteret til det franske instituttet for internasjonale relasjoner (Ifri).

Hva synes du om Vladimir Putins kunngjøring?

Det ser ut til at dette ønsket om å få russiske hydrokarboner betalt i rubler er rettet mot å få kjøpere til å bære risikoen for rubeldevaluering. Dette ville være hovedfordelen: overføring av valutakursrisiko til forbrukere ved å tvinge kunder til å kjøpe rubler for å betale regningene.

Kan Vladimir Putin gjøre dette?

Fra et juridisk synspunkt synes jeg ikke denne bestemmelsen gjelder for alle kjøp: Valutaen er i prinsippet alltid spesifisert i kontrakten når det gjelder levering av gass eller olje. Å erstatte et kjøp i dollar eller euro med et kjøp i rubler er et ensidig kontraktsbrudd.

Ønsker Putin å tvinge kundene sine til å reforhandle disse kontraktene?

Ja, det er en mulighet. Og det er nok veldig lurt av ham. I alle fall mye smartere fra hans side enn å fremprovosere trusselen om å kutte gasstilførselen.

Har vi en presedens?

Å nei. Dette er uhørt i internasjonal handel. Rett og slett uhørt. Hvem viser, hvem minner oss på hvor mye Putin kan overraske oss. Du må forvente alt. Som invasjonen av Ukraina, som bare noen dager før virket helt utenkelig.

Var dette et vurdert scenario?

Absolutt ikke. Jeg har ikke sett noe av det de siste dagene, de siste ukene. Tilsynelatende hadde ingen antydet den muligheten.

Den russiske presidenten har også satt en svært stram frist på én uke…

Ja. Når det gjelder dette emnet, viser jeg deg til uttalelsene fra administrerende direktør i Total Energies om virkningene av en gassembargo. Vi kan klare oss med en oljeembargo så lenge markedet er relativt likvidt. Men et avbrudd i gasstilførselen? Bedre håpe at det ikke skjer.

Det internasjonale energibyrået har listet opp midlene for å redusere sin gassavhengighet av Russland … Men jeg har ikke sett en kampanje for å redusere oppvarming i noe land! Når det gjelder maksimering av forsyninger fra tredjeland, en annen av hans anbefalinger, bør man huske på at markedet er ekstremt stramt: det virker nesten umulig å raskt øke produksjonen til våre tradisjonelle leverandører – Algerie, Norge eller andre. En sterk prisøkning er uansett å forvente.

Intervju av JC

You may also like

Leave a Comment