Home » TotalEnergies trekker konklusjonene fra spenningene med Russland

TotalEnergies trekker konklusjonene fra spenningene med Russland

by Peter Østbye

Skrevet 27. april 2022 21:21Oppdatert 27. april 2022 kl. 21.40

TotalEnergies vurderer virkningen av økende spenninger mellom Vesten og Russland. Oljegiganten kunngjorde etter børsnoteringen at den ville sende inn en avsetning på 4,1 milliarder dollar, primært relatert til Arctic LNG 2-prosjektet for flytende naturgass (LNG) på 21 milliarder dollar som ser for seg bygging av tre flytende gassanlegg som skal begynne å produsere i 2023. Det er oljeselskapets andre prosjekt i Arktis etter Yamal LNG.

«Begynnelsen på et retrett»

«Denne avsetningen på 4,1 milliarder dollar viser at TotalEnergies har begynt å snu utviklingen,» sa en talsmann for gruppen. – Dette er begynnelsen på en nedtur. Allerede 22. mars hadde TotalEnergies besluttet å ikke rapportere flere påviste reserver for Arctic LNG 2-prosjektet «gitt usikkerheten forårsaket av de teknologiske og økonomiske sanksjonene» og «deres sannsynlige økning i makt etter hvert som konflikten eskalerer». »

Siden den datoen har det blitt utstedt nye sanksjoner 8. april, spesielt forbudet mot eksport av varer og teknologier for flytende naturgass fra EUs territorium til et russisk selskap.

kritikere av frivillige organisasjoner

Kritisert av visse frivillige organisasjoner som anklager den for å fortsette sin virksomhet i Russland til tross for krigen, kunngjorde den franske gruppen også i mars at den ville slutte å investere i landet og stoppe alle kjøp av russisk olje og petroleumsprodukter senest innen utgangen av 2022 .” . TotalEnergies skiller seg imidlertid ut fra konkurrenter som ExxonMobil, BP eller Shell, som har annonsert at de trekker seg fra Russland.

Storbritannias BP vil forlate den russisk-noterte oljegiganten Rosneft, som den eier nesten 20 prosent av. Å forlate Russland kan koste BP opptil 25 milliarder dollar og halvere dens utnyttbare olje- og gassreserver. Norges Equinor fulgte etter og sa at de har til hensikt å slutte å investere i Russland og trekke seg fra samarbeidet med Rosneft. Shell har også besluttet å kutte båndene til russiske Gazprom og Nord Stream 2-prosjektet.

10 % av investert kapital

TotalEnergies har investert i Russland siden Sovjetunionens fall i 1991, og utviklet gigantiske prosjekter for flytende naturgass i Nord-Sibir. Ved utgangen av 2021 representerte Russland rundt 10 % av kapitalen sysselsatt av Tricolor Group, til rundt 13,7 milliarder dollar, hovedsakelig gjennom sin 19,4 % eierandel i russiske Novatek og Yamal LNG og Artic LNG 2-prosjektene.

I anledning publiseringen av deres kvartalsresultater vil trolig mange oljeselskaper som TotalEnergies gjøre det og betale ut avsetninger i titalls milliarder etter nedskrivningen av deres russiske eiendeler.

You may also like

Leave a Comment