Home » skihopping. «Tvilen er ryddet»

skihopping. «Tvilen er ryddet»

by Erlend Loe

Det polske skiforbundet har fjernet tvil om sammensetningen av landslagenes trenerteam for sesongen 2022/23. Inndelingen av hopperne i treningsgrupper bør være kjent i løpet av de kommende dagene, i begynnelsen av mai. – Først blir det et møte med spillerne. Først og fremst ønsker trenerne å formidle denne informasjonen videre til dem – kunngjør Adam Małysz, direktøren for laget, i et intervju med Skijumping.pl. Den tidligere hopperen deltok nylig på en treningsleir i Wien initiert av Thomas Thurnbichler.

Skijumping.pl: Vi er ikke vant til at landslagets forberedelser til ny sesong startet med en utenlandsk trenergruppe.

Adam Małysz: Ja, det var sannsynligvis det første slike møte i hopphistorien vår. Jeg må understreke at det var fruktbart. De vil definitivt bli videreført fordi det er etterspørsel. I første omgang handlet det om å bestemme den umiddelbare fremtiden for funksjonen til landslaget, som er delt inn i mennesker – spillere, trenere og ansatte.

Hvordan var de daglige møtene?

Alle kunne bevise seg selv, det vil si dele sine tanker og konklusjoner om den siste sesongen. Slike møter vil foregå syklisk som en del av det kommende samarbeidet. Vi har hatt mange diskusjoner og ideer. Vi brukte seks-sju timer med slike forelesninger. Jeg tror alle var fornøyd med resultatet.

Hvorfor valgte du hovedstaden i Østerrike og ikke en av hoppstedene?

Det var ideen til Thomas Thurnbichler og Mark Noelke. Du kjenner dette feriestedet. Tirsdag lærte trenerne det grunnleggende i en annen idrett, nemlig golf, på en time og kunne fly litt i vindtunnelen på kvelden. Det var en form for integrering for å legge vekt på samarbeid, ikke konkurranse. Arbeidsretningen er den samme, men trenerne har fått mye frihet. Du må bevise deg selv, foreslå en treningsvei og ha en ide om hvordan du kan harmonisere den med det generelle systemet. Jeg synes det ble veldig fint.

Vil det polske landslaget endelig spille om et mål?

Det ble umiddelbart påpekt at det var riktig tidspunkt å stille spørsmål ved noens mening, for å avklare en tvil eller stå opp for deres mening. Med mindre noen ikke snakker nå og til slutt kommer noe ut. Her skal åpne kort åpnes, alt skal være basert på prinsippene om sunt samvær. Individuelle ideer ble diskutert og alt ble avklart fortløpende. Det var ingen motstridende stemmer. På den andre siden.Var språkbarrieren et problem?

Visst noen var veldig redde. Til å begynne med ble det arrangert et møte hvor alle skulle si noen ord om seg selv. Ikke alle er flytende i engelsk, men alle kunne si noe om seg selv. Thurnbichler og hans ansatte var fornøyde på dette tidspunktet. Vi kommer i tide. Det har vært vektlagt å rette oppmerksomheten mot språkproblemer, så blir ting forklart med andre ord. Den nye hovedtreneren og hans assistenter vil garantert lære noen flere polske fraser, for det var slik det gikk under Stefan Horngachers periode. Han lærte raskt det grunnleggende om kommunikasjon ved å bruke en blanding av polsk, engelsk og tysk.

Thomas Thurnbichler vekker respekt i gruppen?

Etter min mening, ja. Jeg respekterer ham fordi han har en plan og er i stand til å sende elementene sine videre til andre trenere. Thomas er et eksempel på lærebokforberedelse til en trenerkarriere. Dette er ikke alltid mulig, som i tilfellet med Polen. Vi har veldig få trenere og vi ser etter dem overalt. Du må tenke på å oppmuntre trenere til å trene og viktigst av alt starte med hopparbeid.

Mye har blitt sagt om det faktum at ankomsten til Heinz Kuttin og Stefan Horngacher i 2004 revolusjonerte polsk skihopping. Håper ledelsen i PZN nå på en gjentakelse som vil tiltrekke seg spesialister fra Østerrike og Tyskland?

Måtte det bli det samme nå. Vi har få utdannede trenere. Vi har ikke en typisk trenerskole som i Tyskland, Østerrike eller Norge. Thomas Thurnbichler avsluttet sin karriere, hvoretter han studerte og trente innen dette feltet. Vi trenger snarest å lage noe slikt hvis vi ønsker å tenke på denne disiplinen på lang sikt. Det blir vanskelig når idrettsskoler ikke trener toppidrettsutøvere og det ikke finnes trenere tilgjengelig for dem. Det er en av grunnene til at vi trenger trenere fra andre land som har erfaring og har bestått disse skolene. Du kan bidra mye til polsk skihopping.

Hva er det realistiske målet for Thomas Thurnbichlers første sesong i seniorlaget?

Vi ga ham tid, men vi ønsker å se fremgang. Vi håper at de ledende spillerne vil komme tilbake til toppen og at ungdommen definitivt vil forbedre seg og begynne å slå den. I sesongen 2020/21 hadde vi elleve polakker med VM-poeng og sist vinter var virkelig sjokkerende.

En av nyvinningene er utnevnelsen av lokale trenere for laget, inkludert Krzysztof Bieguna, Piotr Fijas, Wojciech Topor og Zbigniew Klimowski.

Vi har alltid savnet det. Det vil alltid være en buss i Beskydy og i Zakopane. Hvis noen ikke går på konkurransen eller blir skadet, vil en lokal trener vente på dem.

Klassifiseringen av hopperne i landslaget bør offentliggjøres i begynnelsen av mai. Er alt klart nå?

Jeg tror det. Nå skal vi definitivt ikke røpe hemmeligheten, for først blir det et møte med spillerne. Trenerne ønsker først og fremst å formidle denne informasjonen til dem. Da dukker meldingen fra det polske skiforbundet opp. Alt vil bli annonsert etter den første treningsleiren med hopperne, som er planlagt tidlig i mai i Kraków.

Thomas Thurnbichler understreket at det polske laget kunne bruke en talsmann.

Jeg tror en slik person vil dukke opp. Vil det være permanent og hvordan vil det se ut? Vanskelig å si. Spesielt ved hovedarrangementene er det en talsmann med lagene. Thomas nevnte at det var behov for en slik person, så det ble meldt til det polske skiforbundet. Selv vet jeg at det trengs en person for å utføre en slik funksjon.

Etter en mislykket vinter, ser du fornyet energi og vilje til å prestere i rekken av den polske arbeidsstyrken?

Kan bli sett! Hvordan er spillerne? Jeg har ikke hatt sjansen til å snakke med dem alle ennå, men noen av dem viser stor entusiasme. Det samme gjelder trenere og ansatte. Først var alle redde, og det var også bekymringer rundt den omtalte språkbarrieren. Etter møtet i Wien ble tvilen ryddet opp.

Dominik Formela snakket med Adam Małysz

Les også: Trenerteamet har gjennomført en treningsleir i Wien


You may also like

Leave a Comment