Home » Scholz lurte publikum ved å si at han vil stenge SWIFT-systemet for alle russiske banker

Scholz lurte publikum ved å si at han vil stenge SWIFT-systemet for alle russiske banker

by Gabriel Scott

Kansler Olaf Scholz lurte opinionen ved å si i Forbundsdagen at han ville stenge SWIFT-systemet for alle russiske banker; senere viste det seg at de to største fortsatt var åpne – sa regjeringens talsmann Piotr Müller.

Tirsdag kveld kunngjorde PGNiG i en børsmelding at Gazprom har kunngjort at de vil stoppe gassforsyningen til Polen fra onsdag. Selskapet nektet å betale Gazprom i rubler under Yamal-kontrakten.

Muller i TVP Info forsikret at Polen er trygt og har forberedt seg på et slikt alternativ i flere år. “Baltic Pipe, sammenkoblinger, terminal i Swinoujscie. Det gjør Polen trygt i dag, og polske gårder vil ha gass. Takket være disse tiltakene fra noen år siden, er den polske industrien også forberedt på denne situasjonen, så jeg ønsket å roe ned her» – forklarte han.

Han påpekte også at vinteren er bak oss, så gassforbruket er lavere, og på høsten i år. Baltic Pipe vil bli lansert og gass fra Norge vil garantere vår fulle sikkerhet. – Som et resultat vil Polen være 100 prosent uavhengig av russiske forsyninger i år, sa regjeringens talsmann.

På spørsmål om Europa vil gi opp russisk gass, refererte Mueller til samtalen mellom statsminister Mateusz Morawiecki og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz tirsdag, og bemerket at det er landet som er mest avhengig av russisk gass.

«Spesielt Tyskland og Østerrike har dette problemet, men presset som polsk diplomati skaper sammen med landene i Sentral- og Øst-Europa, opinionen, som også er opprørt over at Vesten medfinansierer denne russiske krigsmaskinen, gjør det hele er mye press og sakte kunngjør noen land allerede en plan om å bevege seg først bort fra olje og nå også bort fra gass, sa han.

«Men dette presset må være så stort at i år – det ville vært best – alle land kunngjør en så utvetydig plan om å kvitte seg med alle råvarer fra Russland, for da ville det være reelle økonomiske problemer for Russland,» sa Müller.

Med tanke på arbeidet med den neste, sjette pakken med sanksjoner mot Russland og hvorvidt Polen forventer tøffe sanksjoner, sa Mueller at han ikke var altfor optimistisk.

«De ville vært veldig sterke hvis det viser seg at Europa bestemmer seg for å gi opp russisk gass og olje (…). Uten det vil disse sanksjonene alltid ikke være særlig harde. Dette betyr ikke at du må gi opp, la oss holde kjeft, for eksempel banksektoren, fordi den russiske banksektoren ikke har blitt stengt så langt», bemerket han.

«Olaf Scholz, den tyske kansleren, lurte opinionen ved å si i Forbundsdagen at han ville stenge SWIFT-systemet for alle russiske banker. Senere viste det seg at de to største fortsatt er åpne. De har faktisk blitt dypere, men de viktigste er disse energisanksjonene, og vi håper at en så klar plan som denne vil bli presentert senere i år,» la Mueller til.

You may also like

Leave a Comment