Som hvert år har Arval Mobility Observatory målt bedriftenes feber om kommende utviklinger i kjøretøyparkene deres og mobiliteten til de ansatte med publiseringen av sitt siste barometer 2022.
Observatoriet gjennomførte en undersøkelse i 26 land* med 5 896 selskaper i Europa og 1 680 utenfor Europa. I Frankrike undersøkte Ispos Institute 300 selskaper mellom 22. november 2021 og 31. januar 2022. Flåten deres inkluderte minst ett kjøretøy – Passenger Car (VP) eller Light Commercial Vehicle (VUL) – som for 2021-utgaven.
I dette franske panelet sysselsetter 33 % av selskapene mindre enn 10 personer (TPE). 20 % har mellom 10 og 99 ansatte og 27 % mellom 100 og 999 ansatte (SMB). Til slutt sysselsetter 20 % mer enn 1000 personer (store selskaper).
En park som har en tendens til å stabilisere seg
I Frankrike har de undersøkte selskapene en gjennomsnittlig flåte på 88 biler og 83 lette nyttekjøretøyer. Til sammenligning: flåter i Europa består av gjennomsnittlig 88 personbiler og 77 lette nyttekjøretøyer. Gjennomsnittlig bileieperiode er fem år i Frankrike og 5,6 år i Europa.
I følge 2022-barometeret tror flertallet av selskapene i Frankrike at størrelsen på flåten deres vil forbli stabil (63 %) eller øke (29 %) innen tre år. Motsatt planlegger bare 6 % av dem å redusere flåten. Verdier som kan sammenlignes med det europeiske gjennomsnittet, uavhengig av bedriftsstørrelse. Faktisk tror 71 % av selskapene i Europa at flåten deres vil stabilisere seg innen tre år og 23 % at den vil vokse.
Franske flåteforvaltere forklarer denne mulige økningen i flåten hovedsakelig med utviklingen av en aktivitet som krever bruk av kjøretøy i selskapet (56 %) og med årsaker knyttet til de resulterende menneskelige ressursene (47 %).
Når det gjelder finansiering, sier 49 % av selskapene av alle størrelser i Frankrike at de planlegger å sikre langsiktige leieavtaler (LLD) i løpet av de neste tre årene, sammenlignet med 34 % av selskapene i Europa.
13 % av bedriftene har endret sin mobilitetspolicy
Helsekrisen har påvirket flåtestørrelsen til 17 % av franske selskaper. Men bare 13 % av bedriftene har endret mobilitetspolitikken, og 6 % planlegger å gjøre det etter introduksjonen av fjernarbeid.
Blant de franske selskapene som har endret sin mobilitetspolicy, har 49 % endret sin bilpolicy når det gjelder kjørelengde eller tilbudte modeller. 46 % har implementert bildelingsløsninger for ansatte. 27 % har utviklet alternative mobilitetsløsninger eller mobilitetspakker. Til slutt tilbød 18 % alternative mobilitetsløsninger for ansatte som ikke hadde rett til firmabil.
Energiovergangen akselererer…
Når det gjelder motorer, har 71 % av franske selskaper allerede installert alternative energikjøretøyer i flåtene sine i stedet for forbrenningskjøretøyer, dvs. +23 poeng sammenlignet med det europeiske gjennomsnittet. I Frankrike fokuserer de undersøkte selskapene hovedsakelig på hybridbiler (48 %; +19 poeng sammenlignet med det europeiske gjennomsnittet) og ladbare hybrider (43 % eller +22 poeng).
Disse selskapene har valgt hybridbiler (inkludert ladbare). Målet er å respektere deres CSR-policy (74 % for PC-er og 60 % for LCV-er) og for deres reduserte miljøpåvirkning (70 %; 64%). Bedrifter vil også ha sitt image (61 %; 51 %) eller kjøre i lavutslippssoner (ZFE-m) (60 %: 62 %).
… men med lavere hastighet for elektrisk
Til sammenligning har bare 27 % av selskapene allerede introdusert 100 % elbiler (+8 poeng sammenlignet med Europa) på grunn av eksisterende restriksjoner. I tillegg planlegger ikke 44 % å introdusere elektriske kjøretøy innen tre år.
Hovedbremsene for elektriske kjøretøy er antall offentlige ladestasjoner (52 % i Frankrike og 44 % i Europa) og prisen som er for høy sammenlignet med en tilsvarende bensinmodell (29 %; 43 %). Deretter følger mangelen på ladestasjoner på stedet (29 %; 39 %) eller hjemme (26 %; 39 %). Faktisk har 36 % av franske selskaper ikke installert ladestasjoner i sine lokaler.
I følge Barometer 2022 kan andelen forbrenningsmotorer (bensin eller diesel) i franske flåter nå 30 % for PC-er og 46 % for LCV-er innen tre år. For Europa er tallene anslått til 52 % for PC-er og 64 % for LCV-er. Den forventede andelen av 100 % elektriske kjøretøy i Frankrike er 27 % for PC-er og 25 % for LCV-er. Disse tallene når 23 % for PC-er og 17 % for LCV-er i Europa.
Flåter henger etter den nye mobiliteten…
Samtidig har 74 % av bedriftene i Frankrike implementert en alternativ mobilitetsløsning, mot 65 % i Europa. Og 9 % planlegger å bruke den i Frankrike innen tre år, mot 12 % i Europa.
«Disse nye mobilitetsløsningene er ikke ment å erstatte firmabilparken. De utfyller hverandre», understreker Barometeret 2022. Blant selskapene som bruker eller planlegger å bruke minst én mobilitetsløsning, foretrekker de å velge kort eller mellomlang utleie (LCD eller LMD) (20 %), 13 % for samkjøring eller bildeling og 8 % for mobilitetsbudsjettet som erstatter hele eller deler av flåten.
… og bestemmelsene i LOM
I tillegg «føler mange bedrifter seg ikke berørt av mobilitetsorienteringsloven eller er ikke klar over det. Dette gjelder desto mer for små bedrifter», bemerker Observatoriet. I henhold til bestemmelsene i LOM er flåtegrønngjøring fortsatt det beste som brukes. Dette gjelder spesielt for store selskaper (59 %) sammenlignet med små (37 %). Men 28 % av små bedrifter har satt opp pakken for bærekraftig mobilitet, sammenlignet med 26 % av store bedrifter. Endelig har 11 % av alle bedrifter innført sykkeltariff.
Tilsvarende er mobilitetsplanen fortsatt svært lite brukt av store selskaper. 60 % implementerte det ikke på grunn av mangel på tid eller ferdigheter. Denne planen er imidlertid obligatorisk for selskaper med mer enn 50 ansatte,
Blant tiltakene i mobilitetsplanen nevner kjøretøyparkene fjernarbeid (46 %) og delte kontorer (24 %). Deretter følger samkjøring (12 %), betaling for kollektivtransportabonnement (10 %) og støtte for bruk av elektrisk assisterte sykler (UAE) med reserverte parkeringsplasser (9 %).
40 % av flåtene er utstyrt med telematikk
I franske flåter er 24 % av PC-ene og 34 % av lette nyttekjøretøyer utstyrt med telematikk. 44 % av store selskapers flåter er utstyrt med det, sammenlignet med 39 % for VSE-er. Bedrifter bruker telematikk for å redusere flåtekostnadene (46 %) og for å lokalisere eller forbedre kjøretøysikkerheten (36 %). Mer spesifikt gjør telematikk dem i stand til å håndtere flere kjøreavvik: overdreven drivstofforbruk og kjørelengdeavvik (55 %), bøter og krav (51 %), kjøreatferd (49 %).
Veitrafikkfaretiltak
Til slutt har 40 % av bedriftene i Frankrike implementert en plan for å unngå veirisiko. Blant tiltakene som anses som effektive for å begrense denne risikoen, trekker bedrifter frem: kjøretøyteknologiske innovasjoner og opplæringstiltak knyttet til øko-kjøring og sikkerhet (52 %) og kommunikasjonstiltak (50 %).
* Tyskland, Østerrike, Belgia, Brasil, Chile, Danmark, Spania, Finland, Frankrike, Hellas, Italia, Luxembourg, Marokko, Norge, Nederland, Peru, Polen, Portugal, Tsjekkia, Romania, Storbritannia, Russland, Slovakia, Sverige , Sveits, Tyrkia.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»