Therese Johaug lurte ikke konkurrentene i kombinasjonsrennet, som åpnet for løpernes rivalisering i Beijing. Sølv gikk til russeren Natalia Niepriajeva, bronse til Teresa Stadlober fra Østerrike.
Johaug tapte mot Bjørgen og Kowalczyk. Senere gikk hun inn i doping
Det er den etterlengtede olympiske gullmedaljen for karrierens første individuelle fighter. Erobret etter pasningene. Selv om fans av løpene har kjent henne lenge, har nordmannen ennå ikke klart å spille en ledende rolle. Først tapte hun mot landsmannen Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk, senere ble hun med doping.
Høsten 2016 ble et anabole steroid – clostebol – påvist i kroppen til den norske stjernen. Løperen forklarte at det ikke var hennes feil. Stoffet skulle komme inn i kroppen hennes ved å smøre en salve på de brente leppene hennes. Dette skulle stabslegen sørge for. – Jeg er i sjokk. Doping uten egen skyld er en idrettsutøvers verste mareritt. Men jeg gir meg ikke, jeg skal kjempe for å bevise at jeg er uskyldig – sa Johaug under en konferanse i regi av Norges Skiforbund. Hun gråt som en bever.
Noen kan ha trodd henne, men hun ble straffet. Først ble hun utestengt av Antidopingverket i to måneder. «Johaug er ikke uskyldig», sa tjenestemenn. En tid senere hørte hun straffen på 13 måneders yrkesforbud. Med det tapte hun verdensmesterskapet i Lahti, men hadde en sjanse til lekene i Pyeongchang. Det internasjonale skiforbundet, som anket til Idrettens voldgiftsdomstol, var ikke enig i denne dommen. CAS sluttet seg til argumentene til FIS og utvidet Johaugs inhabilitet til 18 måneder. Og det gikk ikke i Korea.
Johaugs oversettelse ble stilt spørsmål ved av Justyna Kowalczyk. En polsk kvinne publiserte et bilde av pakken med salver som Therese skulle bruke på sosiale medier. «£ Nice Packaging» – skrev den to ganger olympiske mesteren ironisk. Men ikke bare trodde hun ikke at clostebol ved et uhell ble funnet i det norske liket. – Den oppståtte situasjonen er uklar og uforståelig. Det virker umulig for meg at en konkurrent eller en lege kan utelate informasjonen som tydelig indikerer et forbudt stoff på emballasjen. Jeg tror at bruken av denne salven bare var en kamuflasje – sa Apoloniusz Tajner, president i PZN.
Hun var favoritten til norske fans. Senere snudde noen av dem
Mistilliten til Johaugs ord var imidlertid ikke bare stor i utlandet. norsk dagbok Kort tid etter at dopingangrepet så dagens lys, gjennomførte «Verdens Gang» en innbyggerundersøkelse. Folk ble spurt om løperen fortjente straffen. Tross alt innrømmet 52 prosent av de avhørte den gang at de ikke kunne tenke seg en situasjon der Johaug kunne slippe unna straff. 28 prosent av folk sa at straffen for en idrettsutøver burde være lett. Etter din mening vil to måneder være nok. 17 prosent av de spurte er av den oppfatning at Therese må suspenderes i ett år, de resterende syv prosent går inn for to års suspensjon.
Kun 32 prosent av de spurte var for å erklære Johaug uskyldig. På kort tid ble publikumsfavoritten mistenkt. – Therese Johaug er mer enn en idrettsutøver. Symbol. Noen skrev en gang at det er det norskeste Norge det er – sa Tomasz Wandzel, en polak bosatt i Norge, sitert av weszlo.com.
Og noen vendte henne ryggen. Norske fora fortsatte å diskutere dette uhellet i en årrekke. «Johaug kan vinne hva han vil, men hun er fortsatt suspekt og ikke det beste eksemplet å følge»; «Jeg forstår at hun gråt og var ekstremt opprørt da saken kom frem, men å fortsette å stønne og skylde på andre etter diskvalifikasjonen er ekstremt uhåndtert og umodent»; «Respekterer henne ikke! Hvis hun hadde bedt om unnskyldning, hadde det vært veldig annerledes. […] Dårlig eksempel å følge.» Dette er bare noen få kommentarer fra Klikk.no-forumet.
Hopperne stakk Johaug-pinnen. De ba om unnskyldning, men avskyen forble. På lørdag gråt hun
Therese Johaug kom imidlertid tilbake i sesongen 2018/2019 og viste at hun er enda sterkere etter diskvalifikasjonen. I distanseløping er det vanskelig å overvinne. Ved verdensmesterskapene 2019 og 2021 vant hun verdensmestertitlene i kombinert, 10K og 30K. Hun må tross alt forholde seg til kommentarene knyttet til dopingulykkene hennes nå og da. Sommeren 2020, mens hun løp på en bane, ønsket hun å delta på Diamond League-møtet i Stockholm. Dette var imidlertid ikke arrangørene enige i. Årsaken var hennes jublende fortid.
Det hender at deres landsmenn fortsatt snakker om diskvalifikasjoner. Slik var det også etter årets galla, hvor årets utøvere i Norge ble kåret. Den 14 ganger verdensmesteren vant kvinnenes arrangement. Det irriterte de lokale skihopperne. – Jeg synes det går for mange priser til folk som strengt tatt ikke burde nomineres – sa Daniel Andre Tande på Hoppcast-podcasten. – Det er mange gode spillere i Norge, men i går gikk prisen til en kvinne dømt for doping i en veldig liten idrett – sa Johann Andre Til start.
Forfang ba imidlertid senere sin landsmann om unnskyldning. – Jeg beklaget direkte til Therese for min slurvete kommentar. Jeg vil også gjøre det klart for alle andre at kommentaren var rettet til idrettsgallaen og ikke direkte til Theresa, skrev Johann Andre Forfang i den norske dagsavisen Verdens Gang.
Nordmannen ga likevel ikke opp fordi hun hadde noen hun kunne stole på. Hun snakket om det på lørdag da hun oppfylte sin største sportsdrøm. Med tårer i øynene husket hun en av de rikeste nordmennene – Torbjørn Johannson, som døde for noen dager siden. – Han har støttet meg i 15 år, spesielt årene da jeg ble diskvalifisert. Han sto bak meg med rak rygg og støttet meg gjennom alle de vanskelige årene. Jeg løp etter ham i dag – sa hun i et intervju med «VG».
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»