Minister for økonomi og innovasjon Aušrinė Armonaitė med den parlamentariske statssekretæren ved det føderale departementet for økonomiske saker og klimabeskyttelse Dr. Franziska Brantner snakket tirsdag om vanskelighetene den litauiske økonomien står overfor på grunn av forverrede forhold til Kina, bilateralt økonomisk samarbeid og viktigheten av handel og investeringer.
«Vi håper at Tyskland aktivt vil støtte initiativet til det nåværende franske formannskapet i Den europeiske union (EU) for å utvikle et nytt instrument for å bekjempe vold så snart som mulig, som kan brukes under spesielle omstendigheter, slik som situasjonen i forhold til Litauen. «Med Kina. Dette er ikke bare viktig for Litauen, men også for Tyskland, som er vår viktigste handelspartner og aktive investor, sa minister A. Armonaitė.
I følge den litauiske ministeren merkes konsekvensene av den kinesiske handlingen ikke bare av Litauen, men også av hele EUs indre marked. Tyske, franske, norske, estiske og andre EU-selskaper lider tap. Dette vil sette EUs motstandskraft mot press fra tredjeland på prøve.
Under møtet med A. Armonaitė bekreftet F. Brantner sin støtte til Litauen. Ifølge det føderale departementet må EU ha en felles utenrikshandelspolitikk og snakke med en stemme med tredjeland. Hun er også enig i at litauiske selskaper som leter etter nye handelsmarkeder kan bruke tjenestene til det tyske handelskammeret. Tyskland ser fortsatt på Litauen som et attraktivt sted for investeringer.
Siden oppstarten har departementet for økonomi og innovasjon konsekvent forsøkt å diversifisere handelsforbindelsene i den sørøstasiatiske regionen ved å etablere handelsoppdrag og intensivere handels- og investeringsforbindelser ikke bare med Taiwan, men også med Sør-Korea, Singapore og andre land i regionen. .
– Det er ikke berettiget at vårt lands økonomiske interesser er under et slikt press som ethvert land i EU kan bli utsatt for i fremtiden, så EU må reagere enstemmig, sa økonomi- og innovasjonsministeren.
Ministeren understreket overfor den tyske representanten den store betydningen av økonomiske relasjoner mellom Litauen og Tyskland: Mer enn 50 investeringsprosjekter er iverksatt, som har skapt over 7000 arbeidsplasser, og totale investeringer fra tyske selskaper i Litauen beløp seg til rundt 1,48 milliarder euro. Euro.
I 2020 var Tyskland det største eksportmarkedet for litauiske tjenester med en andel på 15 %. (1,6 milliarder euro) av den totale litauiske tjenesteeksporten. Bilateral handel utgjorde 6 milliarder. Euro.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»