Home » Airida, som bor i Norge, og mannen hennes pusset opp huset sitt: «Vi sa til hverandre – vet bare ikke» | Liv

Airida, som bor i Norge, og mannen hennes pusset opp huset sitt: «Vi sa til hverandre – vet bare ikke» | Liv

by Thure Lindhardt

I Litauen er det nok vanlig å si at hvitt er det mest populære innen interiør, men Airida sier det har mye mørkere toner og farger.

– Jeg la merke til at de fleste litauere er redde for å slippe mørke farger inn i landet, noe jeg ikke vil si om nordmenn. Jeg jobber med rengjøring, så jeg må se mye forskjellig interiør – nordmenn er egentlig ikke redde for å eksperimentere med farger, sier Airida.

Familien kjøpte 130 kvadratmeter. Huset var under bygging i 1994, ingenting har endret seg siden det ble bygget, så intervjuobjektet forteller at hun fortsatt har mye å gjøre med mannen sin.

Så langt har familien pusset opp noen av boligkvarterene, men det er ikke slutt. «Vi malte alt fra bunnen av – fra vegger til tak til dør. Vi jobbet nesten to uker etter jobb, sier Airida.

Den mørke fargen er erstattet med mørke toner

Samtalepartneren forteller at alt i huset var hvitt, bare sønnens rom var dekket med grønt tapet. «Da vi kom inn i huset for første gang, så vi oss rundt, bestemte oss for hva vi skulle endre, vi sa til oss selv – ikke i hvitt,» ler Airida.

– Vi har ikke råd til et stort budsjett til reparasjoner, så la oss gjøre alt normalt, med egne hender. I selve Norge la jeg merke til at man sjelden ser luksusreparasjoner. Nordmenn foretrekker minimalisme mens litauere foretrekker pompøsitet. Jeg fleiper med at mannen min og jeg er arbeidsnarkomane, vi liker veldig godt å jobbe hjemmefra og gjøre reparasjoner. Dette er den beste ferien – når vi kommer tilbake til Litauen fikser vi alltid noe. «Alle naboene ler av at vi kan gå tilbake på jobb,» sier Airida.

Hun legger til at hun gjør alt med egne hender og ikke lærte slike reparasjoner – hun lærte alt over tid, over tid. – Nordmenn vil ansette et firma til å gjøre jobben for dem, og en litauer vil alltid finne en vei, sier Airida.

I et tidligere hus sier kvinnen at hun prøvde fullfargepaletten. «Min mann liker ikke å male, det gjør jeg. Jeg er tre måneder gammel med en farge og trenger allerede en annen. Det er seks måneder siden jeg vil male huset på nytt.

Den minste Lepien er grå, så vi valgte ham sammen med datteren min i det nye hjemmet. Jeg føler meg mye mer komfortabel hjemme nå, og de mørke fargene er veldig praktiske, sier Airida.

Foto fra personarkivet interiør etter oppussing

Grått skinner på barnerommene og i fellesstua – stua. Først reparerte ekteparet barnerommene slik at de fikk sove.

Jordsmonnet er den største utfordringen

Den største utfordringen, fortsatte kvinnen, var gulvet i huset, siden det var linoleum over alt og det var limt så hun måtte bli lei av å fjerne det.

«Vi hadde ingen anelse om hva vi kunne finne under denne linoleumen – et råttent gulv eller noe verre? Vi barberte linoleumet og hvor glad vi var for å ha funnet et godt gulv, det var nok til å renovere det, sier Airida.

Foto fra Airids personlige arkiv måtte samarbeide med ektemannen til han fjernet den gamle linoleumen

Foto fra Airids personlige arkiv måtte samarbeide med ektemannen til han fjernet den gamle linoleumen

I fremtiden planlegger familien å radikalt endre interiøret på kjøkkenet, renovere peisen, installere et lysthus og terrasse, hvis historie også er interessant. Den ble brakt tilbake fra hans tidligere hjemland av Airida.

«Vi har nettopp satt opp en paviljong og en terrasse, og dagen etter ble vi fortalt at vi måtte flytte ut. Jeg har bestemt meg for ikke å si opp jobben min der, så vi skal flytte den til et nytt hjem, sier Airida.

Foto fra personarkivet Airida terrasse og paviljong er satt opp i det nye huset

Foto fra personarkivet Airida terrasse og paviljong er satt opp i det nye huset

Sikrer fruktbarhet arvet fra faren

På spørsmål om hvor hun har fått inspirasjonen fra, sier kvinnen at faren, med god hukommelse, har svært dyktige hender. «Vi la merke til det da. Jeg har drevet med reparasjoner siden jeg var liten. Bare min mor og far går på jobb, jeg skifter allerede linoleum, jeg maler noe, jeg ødelegger skapet (ler). Mannen min fleiper med at han skal skru sammen alle møblene for ikke å flytte på dem, men jeg sa at jeg fortsatt ville finne en måte å flytte dem på, ”ler kvinnen og legger til at maling er hobbyen hennes, som er veldig kjær for hennes hjerte.

Familien samlet møbler og innredning. Irene er veldig glad i forskjellige lys, og derfor liker mannen å ta en tann i leiligheten deres som begravelsesbyrå: «Men han har blitt eldre med meg, som jeg ser, han har alltid tatt med flere lys selv. Det var forresten ikke en eneste lampe i huset, så vi bestemte oss for nye. Belysning er svært viktig når huset domineres av mørke farger. Du kan også ta med deg mye natur fra interiøret, du trenger virkelig ikke kjøpe alt. La oss anta at jeg tar mange kurver som jeg lager hjemme, sier den andre personen.

Hvilke råd vil hun gi til de som er redde for mørke farger? «Ikke vær redd og eksperimenter. I Litauen tror man at hvitt gjør rommet større, men selv i mørke farger kan dette rommet være veldig stort. Mye avhenger av miljøet, vinduene, belysningen, sier Airida.

Kvinnen fleiper med at selv om huset nettopp har blitt malt på nytt, er hun ustadig og vet ennå ikke når inspirasjonen til å male alt på nytt kommer igjen.

You may also like

Leave a Comment