Home » Andre forsøk på å velge irakisk president krever boikott

Andre forsøk på å velge irakisk president krever boikott

by Gunnar Garfors

BAGHDAD – Nok en fiasko: Iraks presidentvalg, planlagt til lørdag, ble utsatt til onsdag på grunn av en to-tredjedels quorumsvikt i forsamlingen, en ny fiasko etter en første utsettelse i februar og en ny smell på den politiske kalenderen.

Etter oppfordringen til boikott fra Coordination Framework, en pro-iransk sjiakoalisjon, fulgte 126 folkevalgte politikken for tomme stoler og bare 202 parlamentsmedlemmer var til stede (av totalt 329), mens en siste parlamentariker ikke gikk frem, sa en tjenestemann i det irakiske parlamentet til AFP.

Siden to-tredjedels beslutningsdyktighet som kreves for avstemningen (220 stemte) ikke ble nådd, besluttet parlamentet å utsette avstemningen til onsdag, sa medietjenesten.

Denne nye fiaskoen forsinker oljelandets politiske kalender, som er preget av alvorlig økonomisk og sosial turbulens, litt mer. Tross alt, seks måneder etter det raske stortingsvalget i oktober 2021, vet Irak fortsatt ikke navnet på den nye presidenten eller navnet på dens statsminister, hjørnesteinen i den utøvende grenen.

Parlamentarikere må først velge statsoverhodet, som igjen utnevner regjeringssjefen, en stilling som er gjenstand for endeløse forhandlinger mellom partene.

«Vi er forpliktet til å fortsette å organisere møter inntil quorumet er nådd», sa parlamentets taler, den innflytelsesrike sunnimuslimske lederen Mohammed al-halboussi, ifølge det offisielle nyhetsbyrået INA.

Coordination Framework er en motvind mot ambisjonene til hans erkerival, den innflytelsesrike sjia-lederen Moqtada Sadr, om å danne en «flertallsregjering» uten å få ham om bord.

Et første forsøk på å velge statsoverhode 7. februar hadde allerede mislyktes på grunn av en massiv boikott fra parlamentsmedlemmer. Etter avgangen til favoritt Hoshyar Zebari, som var involvert i korrupsjonsskandaler, ønsket de å gi seg selv mer tid.

For dette nye valget skiller to kandidater seg ut blant de 40 kandidatene: den avtroppende Barham Saleh, president i Irak og for Patriotic Union of Kurdistan (UPK) siden 2018, og Rebar Ahmed fra Kurdistan Democratic Party (PDK). Vinnerkandidaten må få minst to tredjedeler av stemmene.

Siden det første flerpartivalget i 2005, holdt etter den amerikanske invasjonen i 2003 som styrtet Saddam Hussein, har presidentskapet – et stort sett seremonielt embete – tradisjonelt gått til en PUK-kurder. Til gjengjeld står KDP i spissen for den kurdiske regionale regjeringen i Erbil.

«Politisk fiasko»

Men feilen i lørdagens avstemning fremhever også de dype splittelsene i det irakiske politiske livet, splittelser som uendelig forsinker den lovgivende og utøvende prosessen. Budsjettet for 2022 er for eksempel fortsatt ikke godkjent av folkerepresentantene.

I plenumssalen har den turbulente, men uunngåelige Moqtada Sadr, storvinner av parlamentsvalget i oktober 2021, dannet en trepartskoalisjon med sunnipartier og den kurdiske KDP. Den samler totalt 155 folkevalgte.

I motsetning til dette har Coordination Framework, en allianse av pro-iranske sjiaformasjoner som står bak oppfordringen til boikott, rundt hundre parlamentsmedlemmer.

Alliansen rundt Moqtada Sadr, kalt «Homeland Rescue», støtter Rebar Ahmed for presidentskapet.

I påvente av de neste trinnene, ønsker Moqtada Sadr deretter å overlate stillingen som statsminister til sin fetter og svoger Jaafar al-Sadr, den nåværende irakiske ambassadøren i London. Sistnevnte må oppnå absolutt flertall i en tillitsavstemning i parlamentet for å tiltre.

Ved å oppfordre til boikott betydde koordineringsrammen å protestere mot «flertallsregjeringen» som Moqtada Sadr krevde. Både kaderen og tidligere statsminister Nuri al-Maliki ønsker at de skal fortsette Iraks tradisjon med konsensusregjering rundt alle sjiapartiene.

Feilen i lørdagens avstemning vakte liten reaksjon fra irakere, som stort sett avsto fra å stemme ved stortingsvalget i oktober i fjor.

You may also like

Leave a Comment