Home » bare 10 dagers festival og filmer fra 56 land – Hva skjer i Kaunas

bare 10 dagers festival og filmer fra 56 land – Hva skjer i Kaunas

by Gabriel Scott

Denne torsdagen 24. mars kommer Kino Pavasaris-festivalen tilbake på kino om bare ti dager etter to års pause. Fra 24. mars til 3. april vil seerne få muligheten til å se 90 spillefilmer og 51 kortfilmer fra 56 forskjellige land, fordelt på fem programmer, som i år ikke bare åpner for vide horisonter, aktuelle problemstillinger og et levende språk, men også inviterer til for å se detaljene for ikke å gå glipp av viktige detaljer i panoramaet.

«Dette er festivalens oppdrag – å presentere den mest interessante samtidskinoen i verden: nye navn, uventede oppdagelser og prisvinnende filmer som har turnert mange festivaler,» sier Aistė Račaitytė, direktør for innhold og programmering.

Filmene, temaene og plasseringene til Panorama som regissørene tar opp er så forskjellige at alle i dette programmet vil finne det som er nært, det som inspirerer og inviterer til å se dypere, lenger og nærmere.

Syv fascinerende historier av den ungarske regissøren Bence Fliegauf i Forest: I See You Everywhere inviterer deg til å svare på spørsmålet hvor væren og ikke-eksistens møtes, hvor drømmer og virkelighet møtes, illusjon og mord møtes, Gandalf Gud? Filmens verdenspremiere fant sted på filmfestivalen i Berlin i 2021, der filmens skuespillerinne, Lilla Kizlinger, vant sølvbjørnen for beste kvinnelige birolle.

Avledet av drømmer

Programmets panoramakarakter gjenspeiles kanskje best i filmen Aleph av den Beograd-fødte, New York-baserte samtidskunstneren Iva Radivojević, som inviterer seerne til å reise på tvers av fem kontinenter og ti land. Buenos Aires, Sahara, New York, et ortodoks kloster i Hellas, en polarstasjon på Grønland, Katmandu, Sør-Afrika, det store rommet – denne filmen kombinerer narrativ, dokumentarisk og eksperimentell kino.

I mellomtiden ankommer helten i Ivan Grbovics Drunken Birds-film, Wil, til Montreal for å lete etter sin tapte kjæreste i sentrale Mexico. I en talentfull kjærlighetshistorie flettes skjebner sammen, verdener konfronteres og skyer av magisk realisme omgir dem.

Elder, helten i Kirso Russos The Great Movement og vinner av spesialjuryprisen på festivalen i Venezia i 2021, er også på vandring gjennom Bolivia i håp om å få jobben tilbake. Handlingen til Alejandro Loayza Grisis film Our Home (Utama), vinner av Grand Jury Prize på Sandans Film Festival 2022, finner også sted i Bolivia. Noen få eldre quechua i høylandet i Bolivia møter utfordringer som endrer den etablerte ordenen i hjemmene deres.

Susanna Nobres Your Driver Jack, som vant beste portugisiske film på IndieLisboa Independent Film Festival, tar deg med på en reise med drømmer og minner. Joachim, 63, nærmer seg pensjonisttilværelsen, og mens han løser sine mest verdslige problemer, husker han ungdomstiden i New York, da han kjørte limousin for å se Muhammad Ali og Jackie Kennedy.

Filmen Your Driver Jack / Stop Frame. bilde

Øst- og Sør-kvinner

Vinner av Golden Eye Documentary på filmfestivalen i Cannes i 2021, den indiske filmregissøren og artisten Payala Kapadias debutfilm Night and Knowing Nothing kombinerer fiksjon og virkelighet, drømmer, minner, fantasi, frykt og bringer radikale endringer i det indiske verdenslivet og miljøet. studenter. Hun skriver om dette i sine brev til en kjær.

Samfunnet krever også ekstraordinær innsats fra den brasilianske regissøren Anita Rocha da Silveira, heltinnen i Medusa-filmen, som vant prisen for beste latinamerikanske film på filmfestivalen i San Sebastian, for å være den perfekte kvinnen. Brasil er en konservativ kristen stat hvor grupper av unge evangelikale praktiserer «rettferdighet» og Guds vilje. Den stiliserte filmen blander religion, politikk, vold og et ønske om å bevise at overlevelse bare kan oppnås ved å bli den sanne deg.

Manetskudd / Stoppskudd. bilde

Samarbeidet til de to bulgarske skaperne Minas Mileva og Vesela Kazakova med tittelen «Women Do Cry» utforsker også kjønn og sosiale ulikheter. En historie basert på sanne hendelser avslører de skjøre og noen ganger absurde familiebåndene til det moderne Bulgaria. Masse subtilt skarp humor, uforfalskede følelser og lidenskapsvulkaner.

Feministiske ideer er også tydelige i filmen Camila Comes Out Tonight av den argentinske skaperen Inésa María Barrionuevo. Hovedpersonen, Kamila, som har flyttet til Buenos Aires, går inn i et nytt, ukjent miljø. På en privatskole som opprettholder tradisjonelle verdier, får Kamilas allerede voldsomme karakter enda mer styrke.

visjoner for fremtiden

Åpne tidens gardiner, se på fremtiden for mange filmskapere. Den franske regissøren Bertrand Mandico, som vant beste regissør for sin debutfilm Wild Boys, vender tilbake i erotisk sci-fi-western Dirty Paradise (After Blue). Filmen, som vant FIPRESCI-prisen på filmfestivalen i Locarno i 2021, forteller historien om en fjern, vill planet der bare kvinner overlever.

Den tyske regissøren Marten Persiel plasserer også helten i filmen Everything Will Change i dystopiens verden. Han lager en offbeat roadmovie, en futuristisk historie som høylytt forkynner dagens budskap – jordens biologiske mangfold avtar og muligheten for endring ligger i vår nåtid – 2020-tallet.

Film Everything Will Be Different / Stop Shot. bilde

En talentduo – den amerikanske poeten, musikeren Saul Williams og den rwandiske skuespillerinnen og filmskaperen Anisia Uzeyman – tilbyr et afro-futuristisk verk fullt av spennende detaljer, musikk og poesi. Samarbeidet deres Neptune Frost er en herlig blanding av science fiction og musikal og forteller kjærlighetshistorien til en virtuell helt som ble født i en fremtidig landsby laget av datasøppel.

Det skjer overalt!

Hverdagsopplevelser, distraksjoner, oppturer og nedturer skaper et puslespill i livene våre der hvert øyeblikk teller. Og noen ganger står vi overfor situasjoner som tvinger oss til å velge når disse øyeblikkene tar slutt. Pionerer i palliativ behandling på tsjekkiske sykehus, legene Ondřejus og Kateřina, stiller spørsmål om liv og død for å hjelpe pasienter med å ta avgjørelser. Regissør Adéla Komrzý observerer disse prosessene med stor følsomhet i filmen Intensive Life Unit.

Kan en fryktløs jager frykte døden? Spesielt hvis hans behov for å kjempe har en hemmelig grunn – impotens. Og hva betyr impotens å kjempe mot en tøff fighter? Dette er hvordan Edwin, regissøren av Vengeance Is Mine (All Others Pay Cash), den beste filmen på Locarno Film Festival 2021, kritiserer maskinkulturen.

Lengter etter hevn / Stop Shot. bilde

Inspektør Lemoine blir også med på kampen i den belgiske filmskaperen Jean Libons dokumentar For a Fistful of Fries. Han etterforsker et drap i et farlig område i Brussel og dreper den prostituerte Kalima i leiligheten hans. Alle tegn peker på Alain, hennes eks-kjæreste, Metzger. Hvem vil slå hva?

Festivalens repertoar inkluderer filmer for hørsels- og synshemmede

Pavasaris kino tilstreber hvert år å gjøre kino tilgjengelig for flest mulig. I år gleder arrangørene seg over at fire filmer – åpningsfilmen Den første kua, den norske filmskaperen Joachim Triers The Worst Man Alive, Laurynas Bareišas langvarige debut Pilgrims og shortlisten til Oscar-utdelingen León de Aranoas tragiske komedie The Good Boss også vil være tilgjengelig. til seere med hørselshemninger. En av dem – Pilegrimer – vil være tilgjengelig for synshemmede.

Ukrainsk filmdag og festival gratis visninger for ukrainske statsborgere

Ukrainske statsborgere som kom til Litauen under kinovåren har muligheten til å delta på festivalvisningene i Vilnius og Kaunas gratis. Fra 24. mars. Ved ankomst til visning av den valgte filmen er det tilstrekkelig å vise legitimasjonen til vakthavende frivillig i salen. Følg alle nyhetene om festivalinitiativer for Ukraina her.

Den 23. mars arrangerer «Kino pavasaris» sammen med «Pasaka»-kinoen et spesielt initiativ – Day of Ukrainian Film i gamlebyen «Pasaka», hvor det vil være mulig å se verkene til ukrainske regissører vist før festival. Disse filmene vil også vises på virtuelle kinoer utover våren, og alle innsamlede midler vil bli sendt direkte til det ukrainske hjelpefondet.

Mer om panoramafilmer: https://kinopavasaris.lt/lt/programa?p=909hele programmet for festivalen: https://kinopavasaris.lt/lt/programa.

Festivalen er sponset av Vilnius rådhus og delvis finansiert av det litauiske filmsenteret, det litauiske kulturrådet og EUs MEDIA kreative program MEDIA.

You may also like

Leave a Comment