Wintershall Dea, eid av BASF, ønsket ikke å forlate Russland til tross for aggresjonen mot Ukraina. Til slutt tvang økonomien dem til å gjøre det. Skader i milliardklassen driver kjemikaliegiganten ut i svart.
BASF, verdens største kjemiske selskap, rapporterte et tap på 1,376 milliarder euro (etter skatt) i 2022, sammenlignet med et overskudd på 5,5 milliarder euro i 2021, sa selskapet basert på foreløpige data. Analytikerne forventet et gjennomsnittlig overskudd på i underkant av 4,8 milliarder euro, selv om det allerede var bokført høye avskrivninger på datterselskapet Wintershall Dea i løpet av året. I fjerde kvartal 2022 skrev BASF imidlertid av ytterligere 5,4 milliarder euro da Wintershall Dea planlegger å trekke seg fullstendig ut av Russland. Samlet utgjorde avskrivningene rundt 7,3 milliarder euro.
Utenfor Russland
Olje- og gasselskapet Wintershall Dea (eid av BASF) er tvunget til å trekke seg ut av Russland nesten ett år etter starten på krigen i Ukraina. «Fortsettelsen av våre aktiviteter i Russland er ikke bærekraftig,» sa administrerende direktør Mario Mehren tirsdag kveld.
Wintershall Dea annonserte i april i fjor at de ønsket å holde fast ved sine prosjekter i Russland, noe som gjorde at BASF måtte møte en bølge av kritikk. Selskapet begrunnet avgjørelsen med sitt ansvar for egne ansatte og den europeiske energiforsyningen. Nå snur det andre veien. «Wintershall Dea planlegger å trekke seg fullstendig fra Russland i samsvar med alle gjeldende lover,» sa selskapet i en pressemelding.
Selskapet eier aksjer i tre naturgassfelt i Sibir, hvor det samarbeidet med Gazprom. Russisk næringslivs andel av totalproduksjonen var nylig på 50 prosent. Wintershall har jobbet tett med Russland, noe han har blitt kritisert for tidligere. Før krigen forsvarte imidlertid styret alltid denne strategien og understreket at uten Russland ville det ikke være noen energisikkerhet i Europa, ifølge Deutsche Welle. Utgangen fra Russland fører nå til et engangstap på €5,3 milliarder for Wintershall Dea.
– Vi er forberedt på dette vanskelige øyeblikket – antydet Mehren, og kunngjorde at selskapet nå ønsker å utvikle seg utenfor Russland, med fokus på Norge, Algerie, Argentina og Mexico.
Bedre sent enn aldri
Wintershall Dea ble opprettet i 2019 fra sammenslåingen av datterselskapet BASF-Wintershall med konkurrenten Dea. Kjemikaliegruppen Ludwigshafen har fortsatt 72,7 prosent. aksjer, og resten tilhører den tidligere eieren av Dea – LetterOne. Faktisk ønsket BASF å komme seg ut av olje- og gassvirksomheten og ta Wintershall Dea offentlig. Imidlertid ble børsnoteringen utsatt flere ganger og planene ble forpurret av krigen i Ukraina. For BASF ble Wintershall Dea en større byrde.
Ifølge Deutsche Welle falt BASFs justerte driftsresultat (EBIT) med godt elleve prosent i 2022 til 6,88 milliarder euro, og falt til den nedre enden av prognoseintervallet på 6,8 til 7,2 milliarder euro. Som Tysklands største forbruker av industrigasser ble BASF spesielt hardt rammet av den betydelige økningen i energikostnadene i etterkrigstiden. Salget økte med elleve prosent til 87,3 milliarder euro, utelukkende drevet av høyere priser og positive valutaeffekter.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»