Home » Belgia fraråder å reise til Ukraina

Belgia fraråder å reise til Ukraina

by Gunnar Garfors
Utenriksdepartementet gir anbefalinger for alle land i verden, og de for Ukraina ble endret på lørdag


AFP


Belgias utenriksdepartement fraråder lørdag alle reiser til hele det ukrainske territoriet og anbefaler på det sterkeste at belgiske statsborgere som oppholder seg i Ukraina forlater landet.

Utenriksdepartementet gir råd for alle land i verden, og det for Ukraina ble endret på lørdag. Fra nå av er alle reiser til ukrainsk territorium «frarådes sterkt».

Statsborgere i Ukraina «hvis tilstedeværelse ikke er avgjørende» blir bedt om å forlate landet. Hvis dette ikke er mulig, anbefaler Foreign Affairs å registrere seg på Travellers Online og kontakte den belgiske ambassaden i Kiev.

«Skulle situasjonen forverres, kan ikke evakuering fra Ukraina garanteres. Det er derfor lurt å forlate landet mens det fortsatt er mulig», advarer UD og viser til at kommunikasjonsmidlene kan bli alvorlig forstyrret ved en plutselig forverring av situasjonen.

Denne endringen i reiseråd kommer etter hvert som spenningen øker ved grensene mellom Ukraina og Russland, hvor førstnevnte frykter en invasjon av sistnevnte.

Russland fortsetter å benekte sin intensjon om å invadere Ukraina, til tross for at de stadig styrker sin militære posisjon ved den ukrainske grensen.

Storbritannia, Norge, Nederland, USA, Australia og New Zealand har også bedt sine statsborgere som er til stede i Ukraina om å forlate landet.

Med tanke på den russiske trusselen er det «ekstremt viktig å holde seg rolig», sa Kiev

Ukrainsk diplomati sa lørdag at det var «ekstremt viktig å holde seg rolig» ettersom USA hevdet Russland kunne invadere Ukraina «når som helst».

– På dette tidspunktet er det ekstremt viktig å beholde roen, konsolidere seg i landet, unngå handlinger som destabiliserer situasjonen og sår panikk, heter det i Ukrainas utenriksdepartement i en uttalelse.

USA sa fredag ​​at Russland kan invadere Ukraina «når som helst» i de kommende dagene, og heve krigsspekteret i Europa mer enn noen gang i en dramatisk akselerasjon av hendelser etter en periode med intenst diplomati.

«De ukrainske væpnede styrker overvåker situasjonen og er klare til å svare på ethvert angrep på Ukrainas territorielle integritet,» fortsetter ukrainsk diplomati.

Kiev sikrer «å være i kontakt med alle nøkkelpartnere 24 timer i døgnet» og å motta sikkerhetsinformasjon raskt.

«Vi fortsetter å jobbe for å dempe spenninger og mobilisere støtte fra våre internasjonale partnere for å holde Russland i den diplomatiske rammen,» la Ukrainas departement til.

USAs president Joe Biden skal ha en telefonsamtale med sin russiske kollega Vladimir Putin på lørdag, etter en telefonsamtale mellom stabssjefene deres på fredag. En telefonsamtale mellom Kreml-mesteren og den franske statsoverhodet Emmanuel Macron er også planlagt lørdag.

Russland lanserte lørdag nye store marinemanøvrer i Svartehavet, der spenningen har vært høy de siste årene, samtidig som de fordømmer amerikansk «hysteri».

Moskva gjennomfører også for tiden kampberedskapsøvelser i Hviterussland på grensene til EU og Ukraina.

You may also like

Leave a Comment