BP-sjef Bernard Looney, som skal trekke seg fra Rosnefts styre, sa at Russlands invasjon av Ukraina «fikk oss til å revurdere BPs holdning til Rosneft».
– Russlands angrep på Ukraina er en aggresjonshandling som har tragiske konsekvenser for hele regionen, la Looney til.
Den andre direktøren for Rosneft, BP-kandidat Bob Dudley trekker seg også fra styret. Dudley har vært medlem av Rosnefts styre siden 2013.
Det britiske selskapet vil ikke bare trekke sine representanter fra Rosneft-myndighetene, men vil også slutte å samle inn utbytte på aksjene.
BP påpeker at det fortsatt er for tidlig å fastslå hvordan BP vil disponere sin eierandel i Rosneft.
BP i Russland i over 30 år
Britisk oljegigant eier 19,75 prosent. Rosneft-aksjer, som var verdt rundt 14 milliarder dollar ved utgangen av 2021.
I følge finansrapporten for 2021 ga BPs eierandel i Rosneft det britiske selskapet 2,7 milliarder dollar i overskudd, eller rundt 20 prosent. BPs resultater for hele året.
Rosneft er et 40 prosent eid selskap. til den russiske staten og ledet av Igor Sechin, tidligere visestatsminister og en av president Vladimir Putins nærmeste medarbeidere.
Norges Bank Investment Management ønsker ikke lenger norske investeringer
Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter verdens største pensjonsfond med eiendeler på 1,3 billioner euro, vil trekke seg fra russiske verdier på grunn av den russiske invasjonen av Ukraina, meldte den norske statsministeren.
Det norske fondets russiske aktiva består av aksjer i 47 selskaper og statsobligasjoner. Deres totale verdi ved utgangen av 2021 var 25 milliarder kroner (2,83 milliarder euro). Et år tidligere nådde verdien av russisk rikdom 30 milliarder kroner.
– Vi har bestemt oss for å fryse fondenes investeringer og starte salgsprosessen, sa statsminister Jonas Gahr Stoere på en pressekonferanse.
Detaljerte data om NBIM-aktiva vil være tilgjengelig innen utgangen av 2020. Da hadde fondets aksjer i Sberbank størst verdi – 0,83 prosent. Aksjer verdt 6 milliarder kroner.
De neste plassene på listen over de mest verdifulle NBIM-aksjene ved utgangen av 2020 var Gazprom og Lukoil.
Russland nedgradert til søppelnivå
Byrået S&P Global Ratings senket vurderingen av Russland til søppel, samt vurderingen av Ukraina. Byrået begrunner sine avgjørelser med risikoen for at russiske tropper invaderer Ukraina.
Russlands obligasjonsrating i utenlandsk valuta ble nedgradert fra BBB- til BB+, noe som betyr at den var under investeringsgrad. Søppelnedgraderingen kan tvinge noen fond som ikke kan investere i søppelobligasjoner til å selge seg fra å holde russiske eiendeler.
Ukrainas vurdering ble nedgradert fra «B» til «B-» av S&P. Ifølge S&P-analytikere kan de annonserte og implementerte sanksjonene mot Russland ha en betydelig negativ innvirkning på den russiske banksektoren og hemme internasjonal handel. De siste dagene ble sanksjoner, inkludert banksektoren i Russland, innført av blant annet USA, Storbritannia og EU, hvis beslutninger kunne kutte 70 % av den russiske banksektoren fra de internasjonale finansmarkedene.
Analytikere mener også at eskaleringen av den militære konflikten kan føre til ytterligere sanksjoner, som kan føre til at Moskva ikke kan eller vil betjene sin utenlandsgjeld.
## MELDINGER
For Ukraina økte det russiske angrepet risikoen for de økonomiske utsiktene. Det kan også bety et mulig regjeringsskifte, som igjen kan bety problemer med gjeldsreguleringen.
Nedgradering av rangeringene til Russland og Ukraina er ikke den eneste beslutningen som tas av globale ratingbyråer. Moody’s har satt Ukrainas og Russlands rangeringer på vakt for en nedgradering. Fitch på sin side nedgraderte Ukrainas langsiktige rating fra «B» til «CCC».
Moody’s langsiktige rating for Russland er for tiden Baa3, mens Ukrainas langsiktige rating i utenlandsk og lokal valuta er B3. Når anmeldelser er overvåket, kan de bli nedgradert i fremtiden.
Moody’s og Fitchs avgjørelser kommer som et resultat av russiske troppers invasjon av Ukraina for to dager siden. Ifølge analytikere har dette økt geopolitisk og økonomisk risiko betydelig.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»