Home » Bueskytingsangrep i Norge: mistenkt er dansk konvertert til islam

Bueskytingsangrep i Norge: mistenkt er dansk konvertert til islam

by Thure Lindhardt

Norsk politi presenterte torsdag den antatte gjerningsmannen til et bueskytingsangrep der fem personer ble drept dagen før i Kongsberg (sørøst) som en 37 år gammel dansk kvinne som hadde konvertert til islam og som hun hadde frykt for tidligere. Radikalisering «hadde kontakt. .

– Tidligere var det frykt knyttet til radikalisering, sa norsk politibetjent Ole Bredrup Saeverud på en pressekonferanse. Disse oppfølgingsfryktene går tilbake til 2020 og tidligere, sa han.

Flere pressekanaler rapporterer også om en psykiatrisk historie.

Mannen, som ble pågrepet en halvtime etter sitt første angrep, samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj, ifølge hans advokat Fredrik Neumann, sitert av dagsavisen. Aftenposten,han samarbeider godt med politiet.».

Ofrene hans er fire kvinner og en mann mellom 50 og 70 år. To skadde ble innlagt på sykehus, inkludert en tidligere politimann.

Politiet maktes ikke å stoppe skytteren

Angrepet skjedde flere steder over et stort område av Kongsberg, inkludert et co-op supermarked. En politimann som ikke var i tjeneste på det tidspunktet ble skadet der.

Politiet kunne ikke pågripe mannen med en gang han grep inn, ifølge opplysninger på en pressekonferanse torsdag morgen mistet de kontakten med angriperen som var på flukt. — Etter det vi nå vet, er det ganske klart at noen, sannsynligvis alle, ble drept etter at politiet først kom i kontakt med angriperen klokken 18.18. Mannen ble til slutt pågrepet rundt klokken 18.47.

også lese: Fem personer drept i bueskyting i Norge

En dansk statsborger bosatt i Kongsberg, en liten by med rundt 25.000 innbyggere rundt 80 kilometer vest for Oslo, må den mistenkte stilles for dommer torsdag eller fredag ​​med tanke på varetektsfengsling.

Et angrep av enestående vold

Pressen publiserte bilder av svarte piler, synlig konkurransedyktige, liggende på gulvet eller, for en av dem, godt innebygd i en vegg. Ifølge politiet brukte den mistenkte også andre våpen som ikke var spesifisert.

Vitneforklaringer illustrerte redselen som grep innbyggerne i Kongsberg.

En kvinne, Hansine, som delvis var vitne til angrepet, fortalte til TV2 at hun hørte et bråk og så en kvinne gå i dekning og «en mann rundt hjørnet med piler i kogger på skulderen og bue i hånden». «Etter det så jeg folk løpe for livet. En av dem var en kvinne som holdt et barn i hånden, sa hun til kringkasteren.

Politisk endringsdag

Angrepet med uvanlig modus operandi kom på siste dag av mandatet til Høyres statsminister Erna Solberg, som torsdag tok tømmene til en ny sentrum-venstre-regjering ledet av Jonas Gahr Støre, vinner av stortingsvalget 9.-13. Sistnevnte klaget over «forferdelige handlinger».

«Vi er rystet over de tragiske hendelsene i Kongsberg», reagerte kong Harald V, mens FN-sjef Antonio Guterres sa i en tweet at han var «sjokkert og trist».

Som svar på angrepet vil politiet, vanligvis ubevæpnet, midlertidig bære våpen over hele landet.

Andre voldelige presedenser

Flere planlagte islamistiske angrep har blitt avverget i Norge tidligere.

Men den fredelige skandinaviske nasjonen har blitt frastjålet to høyreekstreme angrep det siste tiåret.

22. juli 2011 drepte Anders Behring Breivik 77 mennesker ved å utløse en bombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo, åtte personer døde før de åpnet ild på et ungdomsmøte på Utøya og krevde 69 andre ofre.

I august 2019 skjøt Philip Manshaus også mot en moské nær Oslo før han ble overmannet av troende uten å forårsake alvorlige skader. Han hadde tidligere rasistisk skutt sin adoptiv-halvsøster av asiatisk opprinnelse.

You may also like

Leave a Comment