Home » Česlovas Iškauskas. Vestlig konsolidering eller simulering?

Česlovas Iškauskas. Vestlig konsolidering eller simulering?

by Gabriel Scott

Forfatter: Voruta Dato: 2422-03-24, 08:30
å printe

Energiavhengighetsindikator: Hvor stor andel av EUs energiimport importerer EU-land?

Česlovas Iškauskas, politikkgransker, www.voruta.lt

Russlands krig mot Ukraina tar fart. Kreml-strategene snakker allerede om nye angrep mot det slaviske landet – et atomangrep, bruk av kjemiske våpen – og Vesten fortsetter å informere Kreml på forhånd om sanksjonene de vil innføre.

Vi venter på et gjennombrudd

Frankrikes president Emmanuel Macron har ringt Putin for åttende gang – uten effekt. Brussel, hjemmet til NATO og EUs hovedkvarter, snakket om den femte sanksjonspakken for Russland. Det forventes å bli godkjent av Det europeiske råd (EVS) i Brussel 24.-25. mars. Den lover «en sterk respons på Russlands krig i Ukraina, tiltak for å støtte Ukraina, EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk og energiuavhengighet».

Krigen i Ukraina vil bli diskutert på G7-, NATO- og EU-toppmøtene denne uken, med USAs president Joe Biden som kommer til Europa for å være vertskap for en rekke toppmøter. Etter et besøk i Belgia besøker han Polen fredag ​​og møter president Andrzej Duda lørdag for å diskutere spørsmål knyttet til den russiske invasjonen av Ukraina. En tur til Ukraina står selvfølgelig ikke på agendaen hans. Imidlertid har Biden, i likhet med NATO-ledere, gjentatte ganger sagt at mens USA og NATO har blitt enige om å gi Ukraina ikke-allierte våpen og annen forsvarsstøtte, vil de unngå en eskalering av situasjonen ved å ikke delta i en storkrig med Russland. å lede.

Så Europa har en viktig uke foran seg. Men vil det bli et gjennombrudd i bistanden til Ukraina? Vi vet kanskje ikke alt. Og å offentliggjøre og diskutere aspekter ved vestlig militærhjelp til Ukraina i stor skala ville bety å informere Moskva om dets handlinger på forhånd. Spørsmålene om Russlands energiavhengighet har imidlertid lenge vært diskutert, og det er ingen hemmeligheter her: Europa og resten av verden er omgitt av russisk olje og gass. Mens alle har antydet at energiressurser ikke er et verktøy i det politiske spillet, er vi nå overbevist om at det motsatte er tilfelle. De spiller nesten den viktigste rollen i Russlands ekspansjon, for ikke å snakke om den beryktede Nord Stream-2.

Panikkangst griper Europa

Dessverre finner vi på nettstedet til Europaparlamentet (EP) utdaterte data om Vestens avhengighet av import av russiske ressurser. 2014 Ifølge en rapport publisert i 2006 importerer EU nesten 90 % av importen. av det totale oljeforbruket, 66 prosent. Bensin og 42 prosent. fast brensel (hovedsakelig kull). Import av energiressurser utgjør mer enn en femtedel av EUs totale import og kostet i 2013 om lag 400 milliarder dollar i året. Euro.

Senterets eksperter konkluderer med at pengene fra millioner av mennesker som bor i Europa går til den russiske staten, og det meste til militærfondet til dens leder Vladimir Putin. Dette er pengene for å ødelegge ukrainske byer, deres infrastruktur og drepe mennesker.

Omtrent en tredjedel av EUs import av olje og fast brensel kommer fra Russland, og gassimporten fra landet utgjør nesten 40 %. På sin side importerer seks EU-land all sin gass fra Russland. EU-kommisjonen 2015 I februar kunngjorde Den europeiske energiunionen en strategi for å redusere EUs energiavhengighet ved å diversifisere energikilder og leverandører, øke energieffektiviteten, koble sammen strømnett og generere mer energi innenfor EU.

Det var lenge siden. Er noe gjort? Ifølge de siste dataene fra det europeiske analysesenteret Bruegel steg verdien av russisk naturgasseksport til EU til rundt 500 millioner til rekordpriser tidligere i år. (545 millioner dollar), sammenlignet med omtrent 200 millioner dollar. EUR (220 millioner USD) i februar. Før invasjonen eksporterte Russland hundrevis av millioner olje til Europa hver dag.

Senterets eksperter konkluderer med at pengene fra millioner av mennesker som bor i Europa går til den russiske staten, og det meste til militærfondet til dens leder Vladimir Putin. Dette er pengene for å ødelegge ukrainske byer, deres infrastruktur og drepe mennesker. Og i Vesten er det panikk for at Kreml kan kutte naturgassforsyningen til EU som gjengjeldelse for sin støtte til Ukraina, at Europa sender våpen og humanitær hjelp sammen med andre allierte for å hjelpe landet med å kjempe tilbake den russiske invasjonen.

Bruegel legger til de siste tallene: EU-27-blokken er 40 prosent fornøyd med russisk gass. dine behov. Ifølge Bruegel er Russlands største kunde Tyskland, som importerer over halvparten av gassen fra Russland. Russland trenger på sin side europeiske penger. Russlands olje- og gassinntekter i 2021 var 9,1 billioner rubler, opp fra 119 milliarder i januar i år. dollar, melder Reuters. Dette utgjorde 36 prosent. statsbudsjett. Moskvas internasjonale reserver utgjør for tiden 630 milliarder. Dollar er det største beløpet i historien, og det kan bety en enorm krigskriste.

Men inntrykket er at ved å gi opp en euro til for dyrere gass eller oljeprodukter, stikker europeerne hodet i sanden og ønsker ikke å se noen trussel fra øst.

Politico, et av de mest innflytelsesrike politiske nyhetsmagasinene i Europa, kunngjorde at EU betalte Russland 64 milliarder euro for gass og olje i 2020. Dollaren har vært nesten den samme for Russlands forsvarsbudsjett i år. Også, ifølge Politico, kjøper europeere 40 000 dollar i året fra Putin. Tank.

Tyskland leter etter en løsning…

EU er mest avhengig av russiske ressurser for Tyskland, Nederland, Italia og andre. De er de mest ubesluttsomme når det gjelder å innføre «energi»-sanksjoner mot Russland. Vesten tenker i økende grad på hvordan disse ressursene kan erstattes. For eksempel Tyskland, som har nådd 2040. bevege seg 100 prosent. Fornybar energi, har fremskyndet sitt opprinnelige mål med fem år på grunn av den russiske invasjonen av Ukraina. Men analytikere sier at tredje verdenskrig allerede har begynt i hjertet av Europa…

Vi ba litaueren bosatt i Hannover om å kommentere situasjonen i Tyskland Rutą Schulz-Jagutis og Detlefą Schulzą:

– I likhet med Italia er Tyskland sterkt avhengig av energiressurser fra Russland. Det søkes nå svært intensivt etter alternative leverandører. Berlin er for det meste fokusert på Qatar, men dette er overgangen fra pest til kolera etter vårt syn – Italia får for tiden omtrent 55 % av gassbehovet fra Russland. I fremtiden skal det leveres mer flytende gass fra USA. Tyskland får de samme 55 % av gassen fra Russland. Nå begynner folk å tenke på hvordan man kan utvinne mer gass fra reservene i Nordsjøen. Tyskland re-eksporterer gassen de henter fra disse reservene. Man tror at denne eksporten må stoppes, kanskje blir det nok egen gass. Politisk er dette ikke mulig. Nabolandene vil naturlig nok lide som et resultat, spesielt Tsjekkia. Tross alt eksporterer Tyskland rundt 75 % av gassen sin til Tsjekkia! Gassressurser utforskes også i USA, Midtøsten og Nord-Afrika.

Mange tyskere støtter tidlig utvidelse av alternative energikilder. Men Tyskland har gjort seg enda mer avhengig av russisk energi ved å koble seg til Nord Stream-2. I Tyskland skal gasstankene bare være 30 % fulle.

Neue Zürcher Zeitung roste forøvrig Litauen, som bygde sin LNG-terminal tilbake i 2014 og har blitt helt uavhengig av russisk gass. Tyskland kunne derimot importere flytende gass fra Amerika, men har ikke en eneste havn for å gjøre det. Men Nederland har dem, og for Tyskland ville det vært en vei ut – tross alt har Nederland (Gronau) de største gassreservene i Europa etter Russland og Norge. Luxembourg Post skriver at landet kan få ytterligere 10 millioner i år. kubikkmeter naturgass. En stor del av den skulle også gå til Tyskland.»

Våre venner i Hannover legger til at Angela Merkel… har ført til Tysklands sterke avhengighet av russiske energiressurser.

Ved denne anledningen er ideen fremmet av den latviske forsvarsministeren Artis Pabriks til Financial Times verdt å nevne. Nei, ikke om Tysklands «umoralske og hyklerske» forhold til Russland da kansler Olaf Scholz utelukket våpensalg til Ukraina i januar. Om det faktum at konseptet med bærekraftig forretningspraksis tatt i bruk av svenske banker og andre investorer begrenser forsvarsselskapers mulighet til å skaffe kapital.

***

Ifølge Vytenis Šimkus, seniorøkonom i Swedbank, er sosialt ansvar i Vesten ikke bare forbundet med etisk sosial atferd og miljøvern, men også med ikke-deltakelse i aktiviteter knyttet til militærindustrien. Regelen er prinsipielt riktig, men om den er hensiktsmessig i en situasjon der en overbevisende avskrekking kan avskrekke en potensiell angriper fra å delta i fiendtligheter i Europa, blir nå mer enn et retorisk spørsmål.

Men inntrykket er at ved å gi opp en euro til for dyrere gass eller oljeprodukter, stikker europeerne hodet i sanden og ønsker ikke å se noen trussel fra øst.

I dette tilfellet, i stedet for en vestlig konsolidering, merker vi bare en simulering av enhet.


Økonomi Europa Litauen meninger, diskusjoner, kommentarer Česlovas Iškauskas, gass, olje, Putins krig mot Ukraina, Russlands invasjon av Ukraina, Vestens avhengighet av russisk gass og olje



You may also like

Leave a Comment