Home » Glenn Stahl: «Jeg har ikke problemer, men jeg ser etter løsninger og løsninger»

Glenn Stahl: «Jeg har ikke problemer, men jeg ser etter løsninger og løsninger»

by Erlend Loe
Glennas Steelis. FOTO: fkriteriai.lt

Glenn Stahl, den nåværende Knights-hovedtreneren, som har spilt nesten 200 kamper i toppdivisjonene i Sverige og Norge og pådro seg en alvorlig skade i en alder av 34 år, har sluttet i fotballkarrieren og tatt opp en ny jobb – trener.

«Som spiller hadde jeg det bra – 43 kamper på ungdomslandslaget, VM med U-20-landslaget. Jeg møtte fantastiske trenere, hvis arbeid gjorde at jeg begynte å trene,» sa en spesialist fra Sverige, som feiret femtiårsjubileum i fjor.

Rundt den tiden da treneren ble møtt av vennene sine med et gledelig jubileum, kom han til Litauen for første gang, hvor han diskuterte mulighetene for samarbeid med presidenten for ridderne Jan Nevoina og sportsdirektør Tadas Simitis. Avtalen kom ikke den gang, men kommunikasjonen mellom klubben og treneren brøt ikke av. Som herr Stahl sier nå, var det bare å vente med å komme tilbake til byen han først ble forelsket i.

Men mer om det senere. Vi startet intervjuet med treneren fra fasen da han avsluttet fotballkarrieren og tiltrådte trenerstillingen.

Trenere, når skjønte du at coaching kan være ditt brød og smør?

Mens jeg spilte i Norge begynte jeg å studere ting som presset meg til å trene. Jeg la fotballkarrieren min på vent på grunn av en alvorlig kneskade. En sommerdag satt beinet mitt fast i gresset under en treningsøkt. Da jeg skjøt, var det noen som bare ikke kunne ta det, etterfulgt av år med rehabilitering og slutten på spillekarrieren min.

Etter det ble jeg mer og mer interessert i fotballvitenskap, jeg likte å jobbe med mennesker, jeg likte å jobbe med spillere, jeg likte å vinne fotballkamper. Så jeg begynte å forbedre ferdighetene mine som fotballtrener. I 2007 begynte jeg som hovedtrener i en svensk tredjedivisjonsklubb. Jeg var helt grønn, jeg hadde ingen erfaring, jeg gjorde ingen feil som trener som alle må gjennom for å bli en god proff.

Og tredje divisjon i Sverige – profesjonell?

Semi profesjonell. Kan jobbe en halv dag, spille en halv dag. Likevel må jeg si at det er virkelig gode spillere på dette nivået, nivået i seg selv er ikke lavt, så jeg jobbet der i fire år.

Samtidig forbedret jeg ferdighetene mine innen coaching og coachingkurs, i 2011 begynte jeg å eie en lisens på PRO-nivå og beholdt den i halvannet år. Jeg har også vært interessert i idrettspsykologi i en årrekke, da en trener trenger å forstå spillerne sine.

Når du er på banen vil mange ting skje når du bestemmer deg for om du kan kontrollere sinnet og kroppen din. Generelt kan du da styre spillet selv. Det psykologiske aspektet ved fotball er veldig viktig, og det spiller ingen rolle i det hele tatt om du blir overvåket av ti tusen eller hundrevis av tilskuere.

Det hjalp meg å se hvilke verktøy jeg kunne bruke med spillere for å gjøre jobbene våre enklere og selve fotballen enda morsommere. Samtidig ville jeg at de skulle vite at de har en trener som vil støtte dem selv om de gjør en feil. En feil betyr ingenting for meg før spilleren er villig til å lære av sine feil. Feil gjør oss bedre, men de må ikke skje igjen, vi må lære av dem.

Jeg gleder meg til å møte et nytt lag, spillere, en ny kultur og komme til en ny by. Det gir meg mye mer enn bare å være i Sverige. Før jeg kom hit hadde jeg muligheten til å jobbe i Sverige også, men her venter en mye mer interessant utfordring.

Jeg trente laget i Norge i to år. Selv om jeg var veldig god dro jeg tilbake til Sverige i ett år, men klubben begynte å ikke betale noen penger og jeg dro.

Jeg skal bare presisere – er det noen klubber i Sverige som ikke betaler lønn?

Virkelig liker det. Men det skyldes ikke Litauen eller Sverige, men klubbens ledelses manglende evne til å håndtere pengene. Det stemmer, jeg forlot klubben og fikk snart tilbud om å reise til Færøyene. Jeg trodde det ville være et ekte eventyr pluss muligheten til å debutere i en UEFA-turnering.

Da jeg ankom, slo laget og jeg hver eneste klubbrekord vi kunne. Vi overlevde den første kvalifiseringsrunden og ble nummer to i den nasjonale ligaen. Jeg ønsket å få erfaring og føle hva det vil si å spille i Europa League. Det var en flott mulighet, og jeg angrer virkelig ikke på noen av avgjørelsene mine.

I fjor kom du til Litauen for første gang. Hva så du i League A? Hva så du i klubben?

Først og fremst husker jeg den fantastiske, grønne Vilnius, Gediminas Avenue, katedralen imponerte meg umiddelbart så mye at jeg allerede da visste at jeg kunne tenke meg å bli her lenger. Da jeg dro etter disse dagene, tenkte jeg hele tiden på denne turen og klubben, jeg utelukket ikke å komme tilbake hit.

Etter en stund fortalte noen meg at klubben fortsatt var på utkikk etter en hovedtrener. Jeg trodde det ville være ganske interessant å prøve å jobbe med et team som jeg så potensial. Jeg er veldig glad for å jobbe med gutta og de ansatte, og jeg gleder meg til å se hvordan ting fortsetter.

Likevel er potensialet til laget du så og laget du trener nå, annerledes. Jeg mener noen av spillerne forlot laget.

Det er et vanskelig spørsmål for meg å svare på fordi jeg ikke kom så nær spillerne i fjor. Så så jeg noen treningsøkter, jeg så fire-fem kamper til på TV. Nå er situasjonen en annen – jeg har muligheten til å jobbe med spillere, bli bedre kjent med dem. Dette gjør det mye lettere for meg å identifisere deres styrker og svakheter for å få best score fra spillerne.

Hvordan gjøres det? Spillere må testes i en rekke situasjoner fordi de alle er forskjellige, tenker annerledes og ser selve spillet annerledes.

Du ledet to helt forskjellige kamper. I noen – laget spilte som på vingene, i andre – måtte de spille lenge uten ball. Hvilken versjon av Knights tror du er mer ekte?

Laget er ikke klart for sesongen ennå, så det er ingen vits i å blindt dømme kontrollspillet. Vi har fortsatt fire uker på å forberede oss. Vi skal bruke denne tiden til å jobbe med taktikk, forsvar og angrep. Vi venter fortsatt på nykommere som utvilsomt vil ha innvirkning på formasjonen og resultatet til laget vårt.

Hvor mange spillere trenger et lag for å kjempe om topplasseringene?

Jeg tror ikke jeg skal snakke om det. Jeg har ikke nok kunnskap om andre lag, så jeg kan bare gjette. Jeg kan snakke om den nåværende situasjonen. Og faktum er at jeg allerede har mange lovende spillere på laget. Min plikt som trener og hovedoppgaven for spillerne som allerede har signert kontrakt er å få det beste resultatet. Selvfølgelig, på toppen av alt vi har i dag, må vi legge til tre eller fire spillere til for å flytte laget fremover.

Hvilke posisjoner mangler riddere mest for å være sterkere?

For angripere, skapere som kan endre spillet, spesielt når to halvdeler av laget spiller jevnt, trenger vi definitivt spillere som kan tilpasse og løse situasjonen. Slike spillere bør være raske, kreative og besluttsomme, ikke redde for å ta initiativet når de trenger det mest. Det er akkurat det vi gjør med klubben akkurat nå.

Har du ikke de nøyaktige navnene på spillerne du vil se i disse posisjonene ennå?

På papiret har vi noen få etternavn, vi kontakter mange agenter, vi bruker alle våre ferdigheter og kontakter for å finne det beste alternativet. Det er ikke bare viktig å finne spillere, men også å finne de som matcher de egenskapene og de personlige kriteriene man er ute etter og være 100 prosent sikker på at en slik spiller vil klare å gjøre den nødvendige endringen i lagsaken. Derfor, selv om vi gjerne vil ha dem her nå, kan vi ikke fremskynde prosessen, men vi må nøye velge de vi trenger. Det tar litt lengre tid.

Fire uker igjen til ny sesongstart. Mange trenere vil si at det er litt. Hva kan du si?

Jeg skaper ikke problemer, men jeg ser etter løsninger og løsninger og fokuserer på positivt arbeid med mine menn og klubbansatte. Vi prøver for tiden å finne den beste modellen som passer klubben og spillerne. Samtidig må vi være fleksible – vi får kanskje ikke alle spillerne vi ønsker av en eller annen grunn, men vi finner andre som er like gode som de vi ønsket. Som trener må jeg tilpasse meg. Ikke alt kan være svart eller hvitt, noen ganger er det uplanlagte skader, røde eller gule kort, spillere kommer ut så det må alltid være en plan B, fleksibilitet på alle måter. Vi må bestrebe oss på å utnytte alle våre tilgjengelige ressurser best mulig.

Hva blir den nye sesongens lagmodell og hvordan vil Knights-laget spille?

Vi vil være organiserte, aggressive, våre motstandere vil presse, vi vil bytte raskt. Dette er spesielt viktig i fotball når det kommer til forsvar og angrep. Vi skal spille dristig og intenst, det skal jeg prøve å lære spillerne mine. Jeg håper vi også har disse utviklerne på laget som liver opp hele spillet og gir oss muligheter.

fkriteriai.lt

You may also like

Leave a Comment