Home » Cyberangrep på IT-systemene til tolv departementer i Norge

Cyberangrep på IT-systemene til tolv departementer i Norge

by Gunnar Garfors

«Vi har identifisert en sårbarhet i plattformen til en av våre leverandører. Denne sårbarheten er allerede lukket, sa Erik Hope, leder av myndighetene med ansvar for tjenester til departementer, på en pressekonferanse.

Angrepet ble lagt merke til på grunn av «uvanlige» bevegelser på plattformen, sa Hope, og nektet å gi detaljer. Den ble oppdaget 12. juli og har vært under etterforskning av politiet siden den gang.

Hope la til at det var for tidlig å si hvem som sto bak angrepene og hvor stor innvirkning de hadde. Statsministerens kontor og utenriks-, forsvars- og justisdepartementene ble ikke berørt da de bruker en annen IT-plattform enn resten av norske departementer.

Den norske statlige sektoren har vært rammet av nettangrep tidligere, inkludert i juni 2022 da det var et DDoS-hackingangrep tilskrevet en «pro-russisk kriminell gruppe». Norge, et NATO-medlem, gir militær, humanitær og økonomisk støtte til Ukraina i kampen mot Russland.

Antall cyberangrep i Norge tredoblet seg mellom 2019 og 2021, sa landets cybersikkerhetsbyrå i sin siste risikovurderingsrapport publisert i februar. Antall alvorlige hendelser av denne typen i 2022 var på samme nivå som i 2021. (BREI)

kjm/ap/

You may also like

Leave a Comment