Home » Czyż-konfekten fra Pszów stenger. Årsaken er høye energipriser

Czyż-konfekten fra Pszów stenger. Årsaken er høye energipriser

by Gunnar Garfors

Og vil du dra nytte av «spareparaplyen»? Skriv hvor mye strøm du bruker og del tvilen din. vi venter på historiasie.wp.pl.

Eierne av konfektbutikken Czyż i Pszów i Wodzisław-distriktet annonserte nedleggelsen av familiebedriften i et innlegg publisert på deres Facebook-profil sist søndag. «Vi er triste å kunngjøre at Cukiernia Czyż-bakeriet vil stenge sin virksomhet 18. september 2022 etter 50 år.» – vi leser.

Czyż-konfekten vil være stengt

Vi lærer det i neste avsnitt avgjørelsen ble diktert av den «kontinuerlige og dramatiske økningen i kostnadene».. Eierne skriver at de måtte møte m.in. med 260 % ​​økning i prisen på fyringsolje, 200 % økning i kullprisen og 140 % økning i kullprisen. Elektrisitet. Vi kan ikke lenger tilby deg våre produkter til priser som er akseptable for deg.

Money.pl ba anlegget om detaljer om beslutningen om å avslutte driften. I svaret vi fikk leste vi at dette var det vanskeligste øyeblikket i selskapets 50-årige historie. «Vi er en liten familiebedrift som har ansatt de samme menneskene i flere tiår og har trent en generasjon studenter i dette yrket» – sa eierne av Czyż Confectionery. De beskriver problemene som har ført deres virksomhet til randen av lønnsomhet som «de samme som små, familieeide bakerier og konditorier over hele landet står overfor». Samtidig understreket de at de på dette tidspunktet ikke er klare til å snakke om det som skjedde, og dette er et veldig emosjonelt øyeblikk for dem.

Bakerier på kanten

Brødproduksjonen i Polen blir stadig mer ulønnsom. «Uhyrlig høye energipriser», som våre samtalepartnere kaller dem, ødelegger virksomheten deres. – Jeg kjøper spotgass (en slik transaksjon kan gjøres opp innen maksimalt to virkedager fra kontraktsinngåelse, den gjøres opp til gjeldende pris – anm). Den siste regningen jeg fikk var over $100 000. PLN for månedlig forbruk, og for et år siden var det 20.000. zloty. Andelen energi i kostnadene vokser i en utrolig hastighet, og det er ingen ende i sikte – understreket Wojciech Jaros, president for produksjons- og handelskooperativet «Samopomoc Chłopska» i Kolbudy i Pommern.

Entreprenører gjør det klart: Kjører du kun med bensin, tråkker du på veldig tynn is. Andre løsninger må søkes. hvilken? For eksempel muligheten for å bytte drivstoff, selv om det er en idé som medfører mye risiko. – Energimarkedet er helt uforutsigbart, ingen vet hva som skjer i morgen. Det er for eksempel et drivstoffskifte, men dette medfører kostnader – dette er brennerskift, noen ganger hele ovner. Du må bruke pengene dine, og til slutt kan det vise seg at denne operasjonen var meningsløs fordi markedet har stabilisert seg understreker Jaros.

Hver av oss trodde at det var grenser for det absurde. Da det var en topp på slutten av 2021, tenkte vi at det ikke kunne bli verre. Det viser seg at det kan være mye verre. Det blir stadig vanskeligere å drive virksomhet etter planen. I dag er det mer «gledefull kreativitet» tenker Jaro.

Bakerier og konditorier kompenserer ofte for energikostnadene, f.eks. ved å øke produktprisene. – Vi har ikke noe valg, men her frykter jeg at vi på et tidspunkt vil møte en etterspørselsbarriere. Kundene vil si: OK, vi liker produktene dine, men vi ønsker ikke å betale mer for dem enn før. Vi vil komme i en situasjon der handel vil tape for industrien. Folk vil gå til hypermarkeder for å kjøpe frossent brød – presidenten for kooperativet «Samopomoc Chłopska» legger ikke skjul på frykten.

Hvem dekkes av statsstøtten?

– Vi kan selvfølgelig utarbeide slike tilskudd, men vi må ha godkjenning fra EU-kommisjonen. Næringene som vi nevnte i går som en del av solidaritetspakken er de næringene som er knyttet til den strategiske industrien som er inkludert i EU-kommisjonens program. All ytterligere økonomisk støtte må varsles av EU-kommisjonen, sa hun på en pressekonferanse.

Paweł Gospodarczyk, money.pl-journalist

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment