Kaunas State Puppet Theatre inviterer deg til den første premieren av årets «Kaštonė» regissert av Arvydas Lebeliūnas. Ifølge den kjente russiske forfatteren og dramatikeren Anton Tsjekhov på 1800-tallet. Stykket, skrevet på slutten av 1800-tallet, tar for seg temaet hjemland – hvor lett det er å miste det og hvordan hjertet vil tilbake til det selv om det ikke er der lenger.
Barn som har mistet hjemmene sine i sentrum
Hvor like og forskjellige er historiene og forestillingene til A. Chekhov? Adults love 1952. skapte animasjonsfilmen «Chestnut», som forteller historien om en valp som ved et uhell forviller eieren sin rundt i byen en kald vinterdag og blir beskyttet av en sirkusartist.
Slik deltar Chestnut i sirkusforestillingene, blir venn med andre dyr i sirkuset og føler at de har funnet et nytt hjem, men forlater dem så snart de ser den forrige eieren som kom til sirkuset. Filmen viser menneskene og hendelsene portrettert av A. Čechovas, som Daiva Čepauskaitė, en barnebokforfatter og dramatiker som forberedte oppsetningen for teaterscenen, også bevarer i forestillingen, men når hun tolker noe annerledes, tar dyrene en litt forskjellige en rulle barn.
Chestnut er en historie som får deg til å føle, tenke og gå ut av komfortsonen. Skaperne av stykket er enige om at det ikke er en underholdningsforestilling. Det er tungvint på grunn av problemene det utgjør. Ikke bare i A. Chekhovs tid, men selv i dag, er det vanskelig å forklare hvorfor Chestnut, etter å ha funnet et nytt hus, vender tilbake til den gamle eieren, som livet ikke var så bra med. Livet med en sirkusartist er mye bedre, han tar henne med til hennes varme og trygge hjem, behandler henne som et familiemedlem, ansetter henne i et sirkus og gir henne en sjanse til å bli noe, men hun vender fortsatt tilbake til sitt tidligere hjem.
«Vi la merke til det den gangen. En mann uten hjem ville sannsynligvis ikke vært en mann. Uten dem ville han ikke overleve,” A. Lebeliūnas delte sin erfaring.
Forestillingen utfolder temaer som berører hjertene til barn og voksne. Det vil minne voksne om noe, og barn vil ha mange spørsmål om ting de ennå ikke er kjent med – svik, lengsel, tap. «Disse verdiene er veldig viktige, spesielt for barn. Dette forbereder dem på videre møte med teatret, som skal bidra til å løse eksistensielle problemer. Jeg tror ikke de er viktige bare for voksne. Da A. Chekhov skrev historien, var det mange hjemløse barn, noen av dem sultet til og med i hjel på gata. Det har vært en tøff tid. Og nå er det slike barn i verden, bare vi er låst i vårt eget rom og det virker for oss som det ikke er det, vi glemmer at vi kan miste hjemmet vårt når som helst. Barn som huser på et sirkus, tenker på hjem, venter på noe, håper. De vil hjem, selv om de ikke vet hvor disse husene er. Hjemreisen er hovedtemaet for forestillingen.
Sensitive: Barnespillet utforsker et barnløst tema – det og uansett hva huset måtte være, trenger alle det. / Foto av E. Ščerbinskaitė
En altomfattende prestasjon
Tidligere forestillinger av A. Lebeliūnas – «Green Green Apple» og «Skrudžas or A Day We Can Open the Heart» – fremført på Kaunas Puppet Theatre – beviste at regissøren streber etter å skape et dukketeater som er like interessant som det er innflytelsesrikt for barn og voksne. . Derfor bør «Chestnut», som snakker om evige verdier, berøre sjelen til seere i alle aldre.
Når man ser på scenografien og kostymene til forestillingen, tiltrekker paletten av pastellfarger oppmerksomhet, som om man besøker en følelse av nostalgi. Det er også ideen til skaperne av forestillingen på den tiden – å vekke minner. «Braun koder for tilknytning til minner som å se på gamle falmede og gulnede fotografier. Denne gamle verdenen er koseligere, vi forestiller oss den mer behagelig og søtere, fordi nåtiden og spesielt fremtiden er skremmende. Retrostilen ser mer velprøvd ut, tryggere og søt å kose med, sa kunstneren Sergei Bocullo.
I scenografien til forestillingen forsøkte kunstneren å kode inn følelsene som hver enkelt av oss opplever når vi på et tidspunkt i livet vårt må forlate hjemmet og møte begge sider av tilværelsen – ikke bare lys, men også mørke. Stykket handler om vår usikre tilstedeværelse når vi plutselig mister hjemmet vårt og må møte livets vanskeligheter. Kanskje har vi alle følt oss i kritiske situasjoner, som om vi hadde blitt skjøre og små i møte med en stor følelse av usikkerhet. Dette gjenspeiles i noen forstørrede detaljer i forestillingen.
«Et lite barn (og en voksen) kan plutselig føle seg forlatt av sine skytsengler i visse situasjoner. Tenk deg at foreldrene dine ble skilt, dro til Norge for å tjene til livets opphold eller døde i en ulykke. Og plutselig, ubeskyttet, møter han en verden som ikke er vennlig, men full av farer som krever mye mot og konsentrasjon», åpnet kunstneren.
«Barnet vil ikke bli frelst, det vil bli vekket til live. Og så, stilt overfor livets redsler, kan sjokk følge. Du må gjøre deg klar til å gå. «Forestillingen forteller om det, forbereder møtet med den merkelige verdenen, som ikke umiddelbart aksepteres og hvor alle fiender ser på deg,» la regissøren til.
En annen aksent av forestillingen skaper følelsen av nostalgi – sirkusånden. Handlingen foregår i en retro sirkusarena. Og i kostymedesignet og musikken til komponisten Tomas Lygutas vil referanser til filmregissøren Federico Fellinis arbeid og spesielt til ideen hans «Vi er alle klovner i livet» være gjenkjennelige.
Stykket forbereder deg på et møte med en merkelig verden som du ikke umiddelbart aksepterer og hvor alle fiendene dine ser på deg.
Dukker er avatarer
Et annet særtrekk ved premieren er forholdet mellom skuespillerne og dukkene. Skuespillerne spiller ikke som om de gjemmer seg bak en dukke, men smelter sammen med den. Forestillingen domineres av det vanlige skuespillet, når skuespillerne skaper barnekarakterer, og dukkene som legemliggjør dyrene beskrevet av A. Tsjekhov blir deres avatarer.
«Dukker er et symbol på hvert barns hjem. Jeg oppdrar selv to døtre og ser at barn har lov til å ta med seg en leke inn på barnerommet som er knyttet til et hus som lukter hjemme, er den eneste som får sove. Jeg kjenner en annen historie som er aktuell i dag, da en familie med hviterussiske flyktninger fortalte meg hvordan en jente ringte moren sin fra en sommerleir og overlevde etter å ha mistet en dukke, det eneste hun tok med seg hjemmefra. Det er dukker i forestillingen, og det er forbindelsen til hjemmet vårt,” sa skuespillerinnen Indrė Endriukaitė, som spiller hovedrollen som Chestnut.
Skuespillerne understreker det unike ved å jobbe med regissøren. Det tillot ham å føle og oppleve skjebnen til karakterene sine sammen med stor følsomhet. «Det ledende prinsippet til A. Lebeliūnas – det tillater å gjøre feil, men ikke å gjenta feil. Jeg likte virkelig en slik kreativ prosess, fordi det ikke er noen distraksjoner. Vi gikk målrettet gjennom en indre følelse av sannhet. Regissøren hadde gitt oss oppgaven «Å spille ut en scene uten tekst og det var en veldig interessant opplevelse som viste hvordan vi skuespillere noen ganger liker å gjemme oss bak et ord. Regissøren tillot oss ikke det. Det var også interessant at det var nødvendig å være interessert i det og å diskutere hva barn som ikke har hjem eller foreldre går gjennom», delte I. Endriukaitė sin erfaring.
«Jeg spilte rollen som Ivan i showet. Han streber etter å ha et hjem og mennesker å leve med, nyte og sørge med. Hjem er ikke alltid perfekte. De kan ha sine egne særheter eller feil som andre kan virke merkelige og ubehagelig, men vil likevel tilbake dit. Alt det fremmede blir deres eget Huset er kanskje ikke engang et spesifikt sted, men et sted der nære venner og familie er. Forestillingen er uvanlig i sine temaer. Under øvelsene er vi forsiktig og forsiktig undersøkte dem, vi fortalte forskjellige historier, og publikum vil kunne sette pris på sluttresultatet, fortsatte skuespilleren Arvydas Šaučiūnas ideen.
Hele det kreative teamet i forestillingen inviterer både barna og deres foreldre til premiere. Og det er mer åpent for gjensidig diskusjon, siden forestillingen burde reise en rekke spørsmål – hvorfor?
kreativt team
Dramatiker – Daiva Čepauskaitė, regissør – Arvydas Lebeliūnas, artist – Sergejus Bocullo, komponist – Tomas Lygutas, skuespillere: Saulius Bagaliūnas, Mindaugas Černiauskas, Indrė Endriukaitė, Remigijus Endriukaitė, Remigijus Endriukaitis, Rümpikazėd,.
Premiere – 29. januar 30. 12.00 Kaunas statlige dukketeater. Forestillingen er for barn fra seks år og oppover og deres foreldre.
Foto av E. Ščerbinskaitė
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»