Home » Danmark og Storbritannia koblet sammen! Arbeidet med den lengste forbindelseslinjen er avsluttet

Danmark og Storbritannia koblet sammen! Arbeidet med den lengste forbindelseslinjen er avsluttet

by Peter Østbye

Land slår seg sammen

Vikinger, Dette er navnet på den undersjøiske HVDC-forbindelsen (høyspent likestrøm) mellom Danmark og Storbritannia. Kabelprodusenten, italienske Prysmian, sørger for at forbindelsen vil overføre strøm med en spenning på 525 kV DC innen utgangen av året.

For å gjøre prosjektet til en suksess har de to største nettoperatørene, National Grid (Storbritannia) og Energinet (Danmark), inngått en joint venture-avtale. Forbindelsen går gjennom nederlandsk, tysk, dansk og britisk farvann.

Vikinger Dette er den sjette sammenkoblingen på den britiske operatørens side. National Grid har allerede forbindelser til Frankrike, Nederland, Belgia og Norge. Systemet krysser 40 andre linjer som gassrør og andre strømforbindelser.

Investering kreves

Sammenkoblingen vil muliggjøre mer effektiv distribusjon av grønn energi og balansere nettet ved å distribuere overskudd og samle dem under høye behov. Dette vil øke energisikkerheten til de tilkoblede landene. Totalt skal strømmen fra sammenkoblingen forsyne 1,4 millioner husstander.

Hele prosjektet omfatter 1400 km kabel, hvorav 1250 km går under havet og resten på britisk land. På denne måten ble Bicker Fen jernbanestasjon i Lincolnshire, Storbritannia, koblet til Revsing jernbanestasjon i Sør-Jylland, Danmark.

Kilde: Prysmian

Prosjektet tok 900 dager å fullføre og krevde deltagelse av opptil syv monteringsteam. Også involvert var to avanserte marineenheter som vanligvis ble opprettet for å utføre slike prosjekter. Den totale kostnaden for prosjektet ble estimert til 700 millioner euro.

Utvikling av egen flåte

I tillegg til behovet for å utvikle systemene selv, krever energiomstillingen også utvikling av infrastruktur for bruk av fornybare energikilder. Dette handler ikke nødvendigvis om nye solcelleteknologier eller vindturbiner, selv om disse spiller en stor rolle. Aspektet med å overføre ren energi er også viktig i seg selv. Så du trenger nettverksutviklingsverktøy. Produsenten av Viking introduserte nylig en av disse enhetene. Leonardo da Vinci-skipet er den mest avanserte maritime enheten for å legge strømkabler i bunnen av vannreservoarer.

Leonardo da Vincis skip,
Kilde: Prysmian

Det nye skipet kostet Prysmian 170 millioner dollar. Kjempen er 170 m lang og 34 m bred. Den kan trenge inntil 3 km ned i havet. I tillegg kan to roterende plattformer vikle 7 000 og 10 000 tonn kabel, noe som gjør den til den største kapasitetsenheten i sitt slag på markedet. Kapstanvinsjens løftekapasitet på opptil 100 tonn er dobbelt så høy som gjennomsnittet i denne shippingindustrien. Selvfølgelig ble det sørget for at enheten er utstyrt med en økologisk drivkonfigurasjon med lavere miljøpåvirkning.

Kilder: Prysmian, Viking Link

You may also like

Leave a Comment