Danmark og Norge har gjenopprettet sine grenser i Norskehavet. Som følge av avtalen vil det danske havområdet utvides med et område på størrelse med Jyllandshalvøya. De skandinaviske landene bestemte seg for å avgjøre grensetvister i møte med økende arktiske konflikter mellom supermakter.
Norskehavet er en del av Atlanterhavet som ligger nordøst for Norge. I tillegg til Norge har Storbritannia, Island og – over de underordnede Færøyene – Danmark sine havsoner der.
Det er en interessant vannmasse av flere grunner. På den ene siden er mye av det fylt med olje og gass og kystsonene er rike på ulike fiskearter. Men dens strategiske plassering er også viktig. Ligger sør for Barentshavet og Grønlandshavet, er det en vestibyle av de arktiske områdene.
Og det er nettopp disse områdene som blir mer og mer interessante for mange verdensmakter. Ikke bare for de såkalte arktiske statene på grunn av territoriene til USA og Russland der, men også for Kina.
Danmark frykter konflikt om Arktis
Danmark er en arktisk stat ettersom dens avhengige territorium er Grønland og den har tilgang til Norskehavet takket være sin kontroll over Færøyene. København har lenge ventet at uløste grensespørsmål i den arktiske regionen, der Island, Norge, Finland og Canada også har eget territorium, kan bli et arnested for internasjonal konflikt.
I fjor identifiserte den danske militære etterretningstjenesten i sin årsrapport utbruddet av en mulig væpnet konflikt i Arktis som den største trusselen mot Danmarks sikkerhet. I 2019 var situasjonen den samme. Frem til 2018 så den danske hemmelige tjenesten på islamsk terrorisme som den største trusselen.
Når klimaet varmes opp, vil arktiske olje- og gassforekomster eller de såkalte sjeldne metallene som er nødvendige for produksjon av moderne elektroniske enheter eller batterier for dem og ruter for skipsfart nord for kysten av Asia og Europa, forkorte eller vesentlig forkorte transporttiden for mange varer, for eksempel uavhengighet fra hendelser som den nylige blokaden av Suez-kanalen.
Det er en grenseavtale med Norge
I mellomtiden har Danmark ennå ikke hatt en regulert maritim grense mot Norge i Norskehavet. Samtaler mellom København og Oslo om dette temaet har pågått siden 2017. Dette er også viktig for allierte, da kyststaten har eksklusive og suverene rettigheter til naturressursene på havbunnen, inkludert olje, gass og andre ressurser, materialer og noen levende ting gjennom FNs havrettskonvensjon, inkludert krabber og muslinger.
Danmark og Norge var imidlertid enige om dette. I går (25. mai) ble de godkjent av det danske folketinget (Folketinget), og det hele ble også godkjent av Færøyenes selvstyrte myndigheter.
Ifølge avtalen skal Danmarks havareal vokse til 27.000. Kvadratkilometer, et område på størrelse med Jylland-halvøya. Det handler om farvannet nord for Færøyene.
– I tider med økende interesse for stormaktene i Arktis, er vi stolte over at de nordiske landene er et eksempel på hvordan vanskelige spørsmål som å dele grenser kan løses gjennom diplomati, sa den danske utenriksministeren etter å ha fullført alle prosedyrene. Jeppe Kofod.
Flere danske tropper i Nord-Atlanteren
Danmark organiserer ikke bare sine grenser i eller rundt Arktis, men øker også sin militære tilstedeværelse i denne regionen. Folketinget vedtok dette i februar, og det gjelder ikke bare Arktis, men også Nord-Atlanteren.
Avtalen mellom den danske regjeringen og opposisjonen, godkjent av parlamentet, legger opp til restaurering av radarer på Færøyene og bygging av droner som kan observere havområder.
Danmark trapper også opp samarbeidet med andre allierte. Forrige uke var tema for den amerikanske utenriksministerens samtaler Antony’ego Blinkena z premiere Mette Frederiksen en av sakene i København var arktisk sikkerhet.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»