Home » Martynas har reist til Norge for å kjøpe klær i 10 år: det er billigere der enn i Litauen

Martynas har reist til Norge for å kjøpe klær i 10 år: det er billigere der enn i Litauen

by Thure Lindhardt

TV3s TV-program «Karštai su tv3.lt» var mer interessert i det.

«Hvis vi ser på en vare av høyere kvalitet, merkevarer og lignende, så kan du i Litauen kjøpe en vinterjakke som koster rundt 500 euro der for 100 euro,» sa Martynas Maciulevičius i programmet «Karštai su tv3.lt» .

Martynas sluttet å handle i Litauen da han så at vi måtte betale to, tre og noen ganger fem ganger mer enn rike nordmenn for de samme varene. Merkede jeans koster kun 10 euro i Norge.

«Det er 10-20 euro og lignende (koster – red. Past), som koster rundt 100 euro i Litauen. Du kan selv beregne at du kan spare rundt 90 euro med én ting, forsikret innbyggeren i Kaunas.

Prisene på klær i Litauen øker stadig

Hvorfor er det så dyrt hos oss? Og fordi vi er små og i dette lille markedet, ønsker selgere og produsenter å tjene penger. Prisene går opp og vi kjøper fordi ikke alle går på shopping i Norge eller London.

«Vi la merke til det da. Den andre tingen er at du kan finne billigere klær fordi du kjøper dem i bulk og dermed har muligheten til å selge dem billigere, sier Kęstutis Daukšys, styreleder i den litauiske foreningen for kles- og tekstilbedrifter.

Selv under pandemien steg klesprisene i Litauen mens de falt i mange europeiske land.

«Vi registrerer rundt 7.300 priser på klær og sko hver måned, noe som tilsvarer rundt 7 prosent av vår totale handlekurv. Vi fant ut at siden karantenen, det vil si siden mars, har prisen på klær og sko økt litt, økningen er på rundt 1,4 prosent, sier Virginija Jasionienė, leder for den litauiske statistikkavdelingen for prisstatistikk.

Shoppingturismen blomstrer

Det er ikke overraskende at flere og flere litauere velger helgetur til Oslo. Shoppingturisme er organisert av hele familier.

«I Litauen, så vidt vi kan se, er disse aksjene dekket til, og de er i bunn og grunn aksjer der. Hvis du ser at prisen råder en stund, så er den etter en stund virkelig redusert, det er virkelig handling. Den er oppe til 80 prosent, noen ganger enda mer, sier Martynas fra Kaunas.

Tur-returbilletter til Oslo koster rundt 30-40 euro – billigere enn å ta bussen fra Vilnius til Palanga. Hotellet koster rundt 100 euro per person for to dager med frokost. Mat og tur med høyhastighetstoget koster ytterligere 100 euro. Så totalt koster alt 240 euro. Ifølge Martynas er det fortsatt et stort pluss etter handelshelgen sammenlignet med prisene i Litauen.

«Hvis vi ser på tallene, hvis en familie går på shopping og bruker rundt tusen. I Litauen vil det være rundt noen få tusen euro for samme kurv,» forklarte Martynas.

Hvis du ikke er skandinavisk statsborger, får du også refundert momsen på inntil 25 prosent betalt av varene i Norge, da Norge ikke er medlem av EU.

«Vi la merke til det da. Og du kan til og med praktisk talt dekke reisebilletten eller hotelloppholdet ditt, forsikret Martynas.

Estere og latviere betaler enda mer

De latviske og estiske brødrene betaler enda mer for klær og sko. Vi kan være litt glade her for at ikke alt er dårlig her, for noen steder er det enda dyrere.

«Prisnivået på klær og sko er lavere enn i Latvia og Estland, men betydelig høyere enn i Polen. Prisnivået i samme Storbritannia eller Tyskland er betydelig lavere enn i Litauen, sier V. Jasionienė, en representant for Statistics Litauen.

Selv om vi i Litauen betaler for klær nesten hovedsakelig i Europa, er ikke dette slutten – klærne blir dyrere.

«Disse prisene må selvfølgelig reagere, fordi det ikke er så mange ressurser som penger,» forklarte K. Daukšys.

Se hele rapporten og mer om shoppingturisme i videoen i begynnelsen av artikkelen.

Se programmet «Hot with tv3.lt» på TV3 hver mandag klokken 19.30.

SE HELE HER:

Artikkelen er basert på TV3-tv-programmet «Karštai su tv3.lt».

You may also like

Leave a Comment