Home » Dawid Kubacki om Martas helse i et intervju med Eurosport. Hva sa legene? – Skihopp Planica 2023

Dawid Kubacki om Martas helse i et intervju med Eurosport. Hva sa legene? – Skihopp Planica 2023

by Gunnar Garfors

Skihopp-VM direkte på TVN, Eurosport og Eurosport Extra på Player

Det var et skikkelig sjokk. Den 20. mars informerte Kubacki om konas helseproblemer. Den polske hopperen skrev da at Marta «ble innlagt på sykehus av kardiologiske årsaker, tilstanden hennes er alvorlig og legene kjemper for livet hennes». Han tok også beslutningen om å trekke seg permanent fra verdenscupen denne sesongen.

Video: tvn24 Dawid Kubacki om konas helseproblemer

Dawid Kubacki: Martas helse blir bedre

Fem dager senere kom bedre nyheter. «Marta er stabil og gjør fremskritt hver dag. Takk for all støtten» – skrev Dawid på sosiale medier. Selv om den vanskeligste tiden for Kubacki-familien nå ser ut til å være bak dem, fortsetter Martas kamp for å komme seg.

– Sport gikk inn i den andre eller til og med tredje planen. Heldigvis er helsen til Marta i bedring. Det blir bedre for hver dag, vi gjør fremskritt. Etter prøvelsen vi har vært gjennom de siste to ukene, gjør vi store fremskritt for å komme hjem og til barna. Denne tiden er absolutt den vanskeligste for Marta, fordi hun er den som lider og må møte alt. Jeg håper at hun føler min støtte og at hun ikke er alene om alt dette, men tross alt er det atskillelsen fra barna og det å faktisk gå gjennom denne svært vanskelige situasjonen. Også jeg kom hjem etter halvannen uke for å se barna. Etter to dager til dro jeg tilbake til sykehuset. Vi vil fortsette å handle fordi vi ikke har noe annet valg – innrømmet Kubacki i et intervju med Eurosports Kacper Merek.

Evakuering fra Vikersund

Marthas tilstand var svært alvorlig. Å informere offentligheten om dette var ikke lett for Kubacki. Han ville imidlertid at kollegene, journalistene og fansen skulle vite årsakene til at han trakk seg fra VM.

– Selv da jeg skrev om alt på mandag (20. mars – red.), hadde jeg ikke hode på det. Men det virket for meg som om saken i det minste skulle avklares først, hvorfor jeg hadde forsvunnet, hvorfor jeg ikke var der. Hvis det senere kom fra ikke helt pålitelige kilder, på prinsippet om at noen hørte noe, noen så noe, ville det ikke bringe noe godt. Jeg ønsket å dele tørr informasjon uten detaljer. Jeg ville forklare hvorfor jeg forsvant.

Og overraskelsen kan være stor for alle. Kubacki forlot Norges Vikersund med hast.

– Det var en evakuering. Da jeg ble oppringt og hørte hva som foregikk, undersøkte jeg umiddelbart den raskeste måten å komme meg hjem på. Og slik så det ut. Pakk raskt, overlat koffertene til trenerne, sekken på ryggen, til flyplassen og tilbake til Kraków, til sykehuset – beskrev han.

Video: Eurosport Kubacki: Det er klart for meg at denne verdenscupfinalen ikke er noe for meg

«Hjertet slår av seg selv.» Legen nevnte et mirakel

Heldigvis ble Marta Kubackas tilstand raskt bedre. Den første, ganske pessimistiske prognosen, kunne vært glemt. Forbedringen var overraskende.

– Det viktigste er at hjertet har kommet tilbake til sitt virke. Slår av seg selv. De medisinske parametrene, som i utgangspunktet hadde en svært dårlig prognose, begynte å forbedre seg ganske raskt. Legen sa at en tilbakevending til det normale så raskt fra tilstanden hun var i ville bli ansett som et mirakel. Det var så raskt. Vanligvis tar det mye lengre tid. Jeg tror alle disse bønnene og ønskene om rask bedring hjalp også, jeg håper det. Det neste viktige trinnet vil være å undersøke hvor det kom fra og hvordan vi kan forhindre at det skjer igjen, slik at vi kan reise hjem til barna våre sammen, vel vitende om at det er trygt, understreket Kubacki.

Video: Eurosport Kubacki om den nåværende helsetilstanden til sin kone

Martas hjerteproblemer kom helt overraskende på ham. Spesielt siden hun har drevet med idrett i mange år.

Martha har trent det meste av livet. Hjertet hennes så ut til å være i god form. Hun hadde aldri noen problemer. Et slikt sjokk. Hennes sportslige fortid lar henne sannsynligvis komme seg raskere, og det er en veldig stor fordel. Det som skjedde sjokkerer meg den dag i dag, jeg kan ikke forestille meg det. Jeg kan ikke engang snakke om hva vi gikk gjennom den første uken,» forklarte han.

Hoppmiljøet krysser fingrene for Marta

Støtteord kom fra alle kanter. Spillere og ansatte på det polske landslaget var interessert i situasjonen til Marta og Dawid.

Jeg vet at gutta er støttende. Vi kontakter også privat. De vil vite hva som skjer, hvordan situasjonen er. Hver av dem ba, sendte ord til støtte og oppmuntring. Marta og jeg så hennes flotte prestasjon på lagkonkurransen i Lahti. Men jeg manglet så mye, etter en uke som «pløyde» meg som ingen andre, at nesten ingenting kom inn på meg. I dag og i morgen kan vi se konkurransene sammen med Marta og heie på guttene – forsikret han.

Familien Kubacki så et nettbrett laget i Planica. På den skrev hopperne og trenerteamet til det polske landslaget samt fansen sine støtteord.

– Jeg så tavlen på pikniken og ønsker til Martha. Jeg vet at Sandro Pertile (VM-direktør – red.anm.) lurte på om ikke denne pikniken i det hele tatt burde avlyses på grunn av hele situasjonen. Jeg ville imidlertid at alt skulle skje, men drikk for Martas helse – sa han.

Den beste sesongen i karrieren min

Selv om Dawid sannsynligvis ikke kunne ha forestilt seg en mer dramatisk avslutning på sesongen, setter han fortsatt pris på det han har oppnådd. Det er ingen tvil. Denne vinteren har vært den beste i karrieren så langt.

– Det var den beste sesongen i livet mitt så langt. Jeg er veldig fornøyd med det. Det var mange kule øyeblikk. Det var også mye vitenskap. Jeg ga mye av meg selv. Arbeidet som er investert har gitt resultater. Det var gøy å se hoppene mine. Til syvende og sist vil jeg ikke avslutte sesongen der jeg ønsker å være, men det er et ikke-sportslig spørsmål. Jeg kommer tilbake til trening, hopping og tror at jeg kommer til å bevise mer enn en gang at jeg kan kjempe for denne kula til slutt. I vinter fikk jeg like mange poeng som jeg gjorde. Jeg fikk en privat melding fra Anże (Laniska – red.) om at kampen vår er over for ham fordi jeg ikke er der. Men jeg er glad han avsluttet sesongen slik den skulle være og til slutt scoret flere poeng – Kubacki oppsummerte prestasjonene sine.

– Jeg har lyst og entusiasme til å jobbe videre. Jeg tror at jeg også vil få slike muligheter. Håper å se deg i bakken i sommer. Det blir absolutt ikke lett, det blir mye logistikk. Min kone vil trenge min støtte nå. Han tror imidlertid at vi vil komme ut av veien – la han til.

Video: Eurosport Hele samtalen til Kacper Merk med Dawid Kubacki på slutten av sesongen 2022/23

På slutten av samtalen takket han alle som hadde krysset fingrene for helsen til Marta.

– Jeg vil takke alle veldig for støttende ord, oppmuntring og bønner. Leger og sykepleiere som hjelper oss hele tiden og kjemper for at Marta skal komme seg og nyte de neste konkurransene – understreket han.

Video: Eurosport Støtteord til Dawid Kubacki og hans familie

Video: Eurosport En samtale med Kubacki om slutten av sesongen, konas helse og fremtiden

You may also like

Leave a Comment