Home » De elsker Russland og enda flere elsker Gazproms penger. Den bitre sannheten har kommet frem: fotball

De elsker Russland og enda flere elsker Gazproms penger. Den bitre sannheten har kommet frem: fotball

by Gabriel Scott

Samtidig som media verden over rapporterer om Russlands aggresjon mot Ukraina, fanger reklamefilmer for den russiske energimagnaten blikket på Champions League-stadioner. I hvert fall ikke fra i dag og ikke bare her. Etter nesten 10 år som sponsor for Champions League og som FIFA-partner for verdensmesterskapet i 2018, ble Gazprom i forkant av ferien også Euro-partner (til 2024) og sponsor for Nations League-finalene (til 2023). – Det er big business. Det gir oss muligheten til å implementere sosiale initiativer, kunngjorde Alexei Miller, leder for Gazprom. Hundrevis av millioner til sosiale tiltak? Fra gassleverandøren? De må være ekstremt viktige – kan man tilføye bittert.

se videoen
«Jeg foretrekker at Sousa trekker seg en uke før Russland-kampen»

«Vi bryter vestlige verdier mens vi prøver å se bra ut»

Desto mer er ikke Gazprom for Europa et selskap som vekker positive assosiasjoner. Senest har Russland hatt et anspent forhold til Vesten, hovedsakelig på grunn av byggingen av gassrørledningen Nord Stream 2, som nå kulminerer med et fornyet angrep på Ukraina. – Et tettere samarbeid med myndighetene i europeisk fotball bør vise at vi er et normalt, kult land – sier Jevgenij Gontmacher, doktor i økonomi og professor ved Handelshøyskolen i Moskva. – Jeg tror at Gazprom gjør dette i enighet med Vladimir Putin, spesielt siden det er snakk om store summer. Putin er en nær venn av Alexei Miller. Herrene kjenner hverandre fra St. Petersburg – legger han til.

Gontmacher vet at Russland har to ansikter. – På den ene siden prøver vi å etablere gode relasjoner med Europa og UEFA-myndighetene, og på den andre siden holder russiske myndigheter tilbake opposisjonelle Aleksej Navalnyj og annekterer Krim. Vi bryter verdiene som er viktige for Vesten, men prøver samtidig å se bra ut, avslutter hun.

Russere uten flagg, men med prest. «Jeg mottok anbefalinger der sterk bønn er nødvendig»

Mikhail Krutikchin, ekspert på energi- og energipolitikk i Russland og rådgiver for RusEnergy, mener at Gazprom-avtalen er en måte å berolige europeiske myndigheter på. Han kaller dette samarbeidet «en mild form for korrupsjon». Etter hans mening leverte Europa tjenester til Russland i bytte mot sponsing – selv om det ikke forstyrret byggingen av Nord Stream 2 (Stream – red.). Det er ingen annen mening i å støtte utenlandske klubber gjennom russiske statsselskaper, forklarte Krutikchin.

Det er bemerkelsesverdig at Gazprom er hovedsponsor for den tyske klubben Schalke 04. Til Tyskland kommer Nord Stream 2. Før sommerferien forlenget Gazprom sin eksisterende kontrakt med klubben fra Gelsenkirchen, selv om den rykket ned til Bundesliga. Den nåværende ettårskontrakten ble verdsatt til 100 millioner euro. Russerne er også sponsorer for kvinnenes volleyballag fra Mecklenburg-Vorpommern, Schweriner SC. Dette er et lag som ble mester i 2018 og toer i landet ett år senere. Den russiske tycoonen sponser også serberen Crvena Zvezda Beograd, og Nord Stream 2-datterselskapet AG har blitt en av hovedsponsorene til Handball Champions League. Interessant nok satte polske lag sponset av polske energiselskaper den russiske logoen på trøyene sine.

«Vi krever slutt på samarbeidet med Gazprom»

Etter at Vladimir Putin anerkjente separatistrepublikkenes uavhengighet i Donbass og undertegnet traktater om vennskap og militært samarbeid med deres ledere, ble klimaet rundt Russland enda mer dårligere. I en situasjon der Russland igjen angriper Ukraina, blir selv politisk uvillige fans stukket av de allestedsnærværende Gazprom-reklamene under Champions League-kamper.

«Abramovich vil sitte i en boks, høre Champions League-hymnen og se «Road to Saint Petersburg»-teppet. «Sanksjoner mot Russland bør være strenge og synlige. Så lenge Gazprom sponser Champions League for milliarder, Aeroflot flyr verden rundt og russiske idrettsutøvere deltar i internasjonale sportskonkurranser, vil Putin le Vesten i ansiktet. la til en annen.

Noen MEP-medlemmer sa også at fotballverdenen endelig burde trampe med føttene og slutte å spise av Russlands hånd. De skrev et brev til lederen av UEFA, Alexander Ceferin. I den diskuterte de Champions League-finalen, som spilles 28. mai i St. Petersburg på Gazprom Arena.

«Vi krever at St. Petersburg og andre russiske byer opphører som arenaer for internasjonale sportsbegivenheter. La det første viktige skrittet være å velge et alternativt land til å arrangere finalen», skrev de. MEP-er viste også til det nære forholdet mellom UEFA og Gazprom.

Ilya MarkovDen russiske mesteren henvendte ordene til de polske fotballspillerne før kampen i el. VM 2022

«Vi krever innkalling av en ekstraordinær eksekutivkomité og slutt på samarbeidet med Gazprom som sponsor av fotballunionen, samt vurdering av sanksjoner mot enkeltpersoner i forbindelse med brudd på folkeretten», heter det i rapporten. MEP-er la også til – sannsynligvis med henvisning til UEFAs kunngjøringer – at dagene med klisjeer om å «nøye overvåke situasjonen» er over. «UEFA må reagere og kan ikke fortsette å tilby fotballscenen for å legitimere regimets handlinger,» la han til.

Hvordan UEFA elsker Russland

De siste årene, akkurat da russiske rubler begynte å strømme inn i UEFA, ble fotballscenen åpnet opp for russere i en storslått gest. Russerne arrangerte kampene i Confederation Cup 2017, VM 2018 og Euro 2020 på hjemmebane. Enda mer enn opprinnelig planlagt etter tilbaketrekkingen av Dublin og Bilbao. Nå, etter litt over et tiår, er de tilbake i Champions League-finalen.

Det er verdt å merke seg at verten eller en av vertene for de ovennevnte arrangementene alltid har vært St. Petersburg (og Gazprom Arena) – byen der hovedkvarteret til drivstoffselskapet ligger. Euro 2020 ble tildelt Russland (som et av de 10 vertslandene), selv om en av komiteene til WADA (World Anti-Doping Agency) for noen år siden hadde bedt om et forbud mot organisering av «store sportsbegivenheter» i Russland som en del av den ene sanksjonspakken for dette landet for manipulering av dopingdata. Imidlertid ble euroen ansett som «en regional sportsbegivenhet», og det var ingen problemer. Aleksander Ceferin dro deretter til møtet med Vladimir Putin og takket for det vakre VM og forsikret at han gledet seg til de neste kampene her.

Du kan lese mer om Russlands aggresjon mot Ukraina på Gazeta.pl

Apropos UEFAs kjærlighet, eller UEFAs gunst om du vil, for Russland må man nevne hvor mye den kjærligheten er verdt. Det dukker opp informasjon i østlige medier om at årlig sponsing av Champions League for øyeblikket forventes å koste Gazprom 400 millioner euro. Det er også andre arrangementer (Euro, VM eller LE). Så den totale mengden Gazprom pumper for fotball virker enorm, selv om det selvfølgelig avhenger av hva russerne oppnår med det.

Tilgang til politikere, så russ i salonger

Eksperter understreker enda et poeng angående fordelene Gazprom kan nyte godt av som en velgjører for europeisk fotball – inntreden i politiske salonger.

«Klubbens sponsing kan gi Gazprom offentlig støtte i utlandet for å inngå handelsavtaler og tilgang til politikere,» forklarer Simon Chadwick fra Coventry University i Storbritannia. – I stedet for å krysse de vanlige diplomatiske kanalene, var det nok for Gazprom å signere en avtale med Champions League og deres sjefer om å gå inn på Milano stadion, eid av den italienske statsministeren, som æresgjester – beskriver Chadwick.

Å bygge merkevarebevissthet i Europa er også av forretningsmessig betydning. Gazprom er ikke et monopol på det gamle kontinentet, selv om det selvfølgelig leverer mye drivstoff her. I 2021 var det 30-32 prosent. av hvor mye Europa forbruker. En nedadgående trend har imidlertid vært tydelig en stund.

Fellesskapsland har begynt å gjøre økt bruk av flytende naturgass (LNG), importen av denne har nettopp nådd rekordnivåer. Alle ser etter et alternativ for å bli uavhengig av Russland. Frankrike har egen flytende naturgass, samt norsk gass fra Nordsjøen og gass fra Algerie. Europa bruker amerikansk LPG og gass fra Qatar.

Myndighetene i europeiske land har så langt vært styrt hovedsakelig av kommersielle hensyn, og sett politikken til side. Dette er imidlertid allerede i endring, spesielt siden Gazprom vil si opp mange kontrakter i denne delen av verden. – Europa kan slutte å kjøpe gassen vår og bruke dyrere leverandører. Dette er allerede gjort med iransk olje – minnet Gontmacher om i Sports.ru, med henvisning til drivstoffembargoen som ble pålagt av EU mot dette landet.

You may also like

Leave a Comment