Home » Ukrainas naboer forbereder seg på å ta imot en bølge av ukrainske flyktninger

Ukrainas naboer forbereder seg på å ta imot en bølge av ukrainske flyktninger

by Gunnar Garfors

Mens Ukraina ruster seg opp mot en fryktet russisk invasjon, forbereder naboene i EU seg på en mulig tilstrømning av tusenvis, om ikke millioner, av flyktninger som flykter fra militære operasjoner.

• Les også: Ifølge Kreml har separatister i Ukraina bedt Russland om «hjelp» mot Kiev

• Les også: Joe Biden sanksjonerer Nord Stream 2 gassrørledning

• Les også: Putin har «nesten 100 %» av styrkene som trengs for å invadere Ukraina, sier Washington

Polen, som deler en lang grense med Ukraina og allerede er hjemsted for rundt 1,5 millioner av sine statsborgere, har uttrykt støtte og vilje til å hjelpe sin store østlige nabo.

– Polen forbereder seg på ulike scenarier knyttet til den spente situasjonen, sa innenriksdepartementet til AFP onsdag.

Han sa at beredskapsplaner for en potensiell humanitær krise ble vurdert der selv før Russland anerkjente uavhengigheten til opprørskontrollerte områder i Øst-Ukraina og før Vesten svarte med sanksjoner.

– Innenriksdepartementet har i noen tid tatt tiltak for å forberede oss på et angrep på opptil en million mennesker, sa Polens viseinnenriksminister Maciej Wasik forrige måned.

Statsminister Mateusz Morawiecki har siden satt ned en arbeidsgruppe for å definere logistikk, transport, medisinsk behandling og utdanning som trengs for å ta imot ukrainske flyktninger.

– Vi er klare til å ønske barn og unge velkommen til skoler og studenter til polske universiteter, sa utdanningsminister Przemyslaw Czarnek onsdag.

Etter samtalene deres i Warszawa tirsdag, sa EUs innenrikskommissær Ylva Johansson til AFP at Polen er «ganske forberedt på å være vertskap for et stort antall ukrainere».

Ifølge henne er EU-kommisjonen klar til å gi dette landet økonomisk støtte om nødvendig, samt hjelp fra European Asylum Agency Europol og European Border Protection Agency Frontex.

Slovakia, som deler sin østgrense med Ukraina, forsikrer oss også om at de er klare til å nærme seg ham.

– Vi har planer for mulig press på flyktningene, sa forsvarsminister Jaroslav Nad tirsdag.

Innenriksminister Roman Mikulec fortalte journalister at det var fire flyktningleirer som kunne ta imot ukrainske asylsøkere.

«Hvis situasjonen krever det, kan vi også bruke de eksisterende boligfasilitetene til innenriksdepartementet og andre departementer,» la han til.

Romania, et av Europas fattigste land, sa at de ikke forventer at mange ukrainere vil flykte til landets territorium, men er klare til å ta inn halvparten av dem.

– Det er tallet vi er forberedt på, sa forsvarsminister Vasile Dancu tirsdag.

Romania kan opprette mottakssentre, inkludert i større byer langs den 650 kilometer lange grensen til Ukraina, sa han.

«Telt, senger, tepper, varmeovner – alt kan settes opp og settes opp på mindre enn 12 timer,» sier Alexandru Moldovan, prefekten til Suceava i nord.

Til og med Ungarn, hvis statsminister Viktor Orban er kjent for sin tøffe holdning til migrasjon, virket klar til å ta imot flyktninger.

– I tilfelle krig vil hundretusener om ikke millioner av flyktninger fra Ukraina komme og endre den politiske og økonomiske situasjonen i Ungarn fundamentalt, sa han nylig enig.

«Vi jobber for fred, men selvfølgelig har visse offentlige etater startet forberedelsene,» sa Orban.

Tirsdag kunngjorde Ungarn at de vil utplassere sine tropper til grensen til Ukraina for sikkerhet og humanitære formål.

«(…) Når det kommer flyktninger, må de huses og tas vare på, sa forsvarsminister Tibor Benko onsdag.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) bemerker at de ikke har observert noen befolkningsbevegelser utenfor Ukrainas østlige regioner, men «situasjonen er fortsatt uforutsigbar».

Konflikten med Ukraina utløst av Russland kan imidlertid føre til «en ny flyktningkrise» med «opptil fem millioner ekstra fordrevne personer», advarte den amerikanske FN-ambassadøren Linda Thomas-Greenfield onsdag før FNs generalforsamling.

Flyktninghjelpen, en ledende organisasjon, advarte tidligere denne måneden om at hjelpeorganisasjoner ville finne det vanskelig å dekke selv en brøkdel av deres behov hvis millioner av mennesker ble tvunget til å forlate hjemmene sine på denne måten.

You may also like

Leave a Comment