Home » De falske løftene om karbonfangstteknologier for å redusere karbonutslipp

De falske løftene om karbonfangstteknologier for å redusere karbonutslipp

by Thure Lindhardt

ArcelorMittals stålfabrikk i Dunkirk produserer nok stål om dagen til å bygge tre Eiffeltårn. Stålkatedralene ligger på rekke og rad i flere kilometer langs Nordsjøen. Masovnen, stålverkets brennende hjerte, har brent døgnet rundt i snart seksti år. I dag som i går mater vi denne glødende munnen oppvarmet til 2000 grader med kull. Ved foten av masovnen står enorme gravemaskiner forsiktig i gang med å stable importerte kullbriketter. En fabrikk som den i Dunkirk bruker enorme mengder drivstoff og slipper ut like mange klimagasser som en storby hvert år: rundt 12 millioner tonn.

CO2-nøytralitet innen 2050, som EU krever, krever at de 26 medlemslandene (Polen nekter for tiden å støtte dette målet) ikke frigjør mer karbondioksid i atmosfæren enn naturlige synker – skog, jord, etc. – eller lagringsteknologier ikke kan absorbere. Denne luktfrie gassen vil bli klassifisert som farlig avfall de neste tretti årene. Vi har ikke lenger rett til å stille det ut, bortsett fra å disponere det for vår regning. Et stort problem for industrier med høye utslipp som ArcelorMittal.

Henri-Pierre Orsini er en seks fot høy gigant, et hode høyere enn de fleste fabrikkarbeidere. Oppgaven foran er ikke mindre gigantisk: «Avkarbonisere» ArcelorMittal, den største råstålprodusenten i Europa og Amerika. Henri-Pierre Orsini, ansvarlig for ArcelorMittals veikart for avkarbonisering, er overrasket over at det er så stor interesse for karbondioksid. Han og kollegene hans har kjempet mot en annen gass, karbonmonoksid, i flere tiår. Frigjøres i stålproduksjon når det ikke er nok oksygentilførsel, det er luktfritt, og kveles umerkelig ved pust. Alle metallarbeidere i Dunkirk bærer en karbonmonoksiddetektor på baksiden av frakkene. «Tidene endrer seg», spøker Henri-Pierre Orsini, som i dag må bekymre seg for karbondioksid, som tidligere ble ignorert fordi det ble ansett som ufarlig.

«Grønne ovner»

«Vår industri kan ikke klare seg uten kull for øyeblikket», han er enig. Skal stålproduksjonen være CO2-nøytral en dag, må drivhusgassen fanges opp ved kilden, i masovnen der jernmalmen smeltes. Denne teknologien er kjent som CO-fangst og -lagring.2 («CCS»). I stedet for å slippe ut enorme mengder miljøskadelige gasser til atmosfæren, fanges de opp ved kilden, lagres under jorden og trekkes dermed ut av det naturlige kretsløpet. ArcelorMittal ville gjøre det, ifølge direktøren «Grønne ovner».

Du har lest 86,81% av denne artikkelen. Resten er kun for abonnenter.

You may also like

Leave a Comment