Home » De mest kjente sykkelbegivenhetene i tiåret 2011-20 – Milano – San Remo 2017

De mest kjente sykkelbegivenhetene i tiåret 2011-20 – Milano – San Remo 2017

by Catherine Monroe
Bilde Milano – San Remo

«Triumphators» – det var tittelen på coveret til «Przegląd Sportowy» fra 20. mars 2017. Forfatteren av overskriften fremhevet helgens tre viktigste begivenheter i polsk sport. De var: Kamil Stochs seier i hopp-VM i Vikersund, Norge, Legia Warszawa, den polske fotballmesteren, og Michał Kwiatkowskis triumf i det prestisjetunge sykkelrittet Milan-San Remo, et av minnesmerkene. Det var den første slike suksess av en polsk syklist i historien til denne disiplinen. To og et halvt år senere gikk verdensmesteren i 2014 nok en gang inn i polsk landeveissykkelhistorie med gylne bokstaver.

Fra Caja Rural til Ineos

Michał Kwiatkowski entret det profesjonelle feltet i 2010 da han signerte en kontrakt med Caja Rural i en alder av 20. Et år senere flyttet han til RadioShack og deretter fra 2012 til 2015 var han syklist for Omega Pharma – Quick – Step (også under navnet Etixx – Quick Step). I 2016 ble polakken en spiller av det rikeste laget, nemlig det britiske laget Sky. «Sir Dave Brailsford tror på mine evner, noe som gjør at jeg kan gå inn i neste sesong med selvtillit. Jeg er sikker på at laget kan hjelpe meg med å forbedre mitt sportslige nivå og vinne flotte løp – sa Kwiatkowski etter å ha signert en kontrakt med laget fra Storbritannia. Etter denne avgjørelsen av den polske syklisten var det mange diskusjoner som ble intensivert de påfølgende sesongene. Polske fans var skuffet over at Kwiatkowski fungerte som assistent for lederne, spesielt i Tour de France, og ikke oppnådde noen stor suksess. Flyttingen til Team Sky (nå Ineos Grenadiers) plasserer ham på toppen av lønnslisten blant sjåfører. På 2021-listen over franske «L’Equipe» og belgiske «Het Nieuwsblad» ligger polakken på femteplass med en årslønn på 2,5 millioner euro.

Vellykket generalprøve

Man må imidlertid innrømme at dette ikke bare handler om penger. Ineos Grenadiers er den fremste gruppen i verdenssykling og Michał Kwiatkowski har registrert 16 av 29 karriereseire siden han begynte i det britiske laget (per 26. april 2023). Blant dem de viktigste, for ikke å snakke om å vinne verdensmesterskapet i 2014 i Ponferrada, Spania. Tidligere i karrieren vant Team Sky seier på den prestisjetunge E3 Harelbeke Classic i Belgia. Han måtte vente et år på en ny triumf. Han var best i endagsløpet for det meste på grus på Strade Bianche i Toscana. Polakken startet alene og passerte andre belgiske Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) med 15 sekunder. Det lover godt for Milan-Sanremo Memorial, som spilles to uker senere. Selv om det ikke var det vanskeligste, var det det lengste løpet på sykkelkalenderen da det var 291 kilometer langt. De siste 20 kilometerne var avgjørende. Først måtte Cipressa overvinnes, og med 5400 meter igjen var toppen av stigningen til Poggio. Derfra til målgang på Via Roma i San Remo var det en kort nedkjøring og en flat strekning. Løpet ble ofte avsluttet med avslutning fra pelotonen. Sprintere var blant favorittene, ledet av colombianeren Fernando Gaviria (Quick – Step Floors) og franske Arnaude Demar (FDJ). Gruppen av syklister som kan sette i gang et effektivt angrep inkluderte bl.a. Michał Kwiatkowski og franske Julian Alaphilippe (Quick – Step Floors). På grunn av sin allsidighet tilhørte Peter Sagan (Bora – hansgrohe) to grupper. Slovaken kjørte som verdensmester i regnbuetrøyen. «Jeg har ikke mistet talentet mitt, jeg trenger bare mer tålmodighet. Når du sykler, taper du alltid mer enn du vinner. Jeg vil like å sykle og jeg trenger ikke bevise noe for noen – sa Kwiatkowski før start for «Przegląd Sportowy».

Flott kamp og avgjørende centimeter

Den 108. utgaven av Milan-San Remo-løpet begynte med et angrep fra ryttere som ikke forventet å vinne, men som ønsket å vise seg frem for et bredere publikum ved å sykle i utbruddet. De var: Italienere – Mattia Frapporti (Androni – Giocattoli), Umberto Poli (Novo Nordisk), Federico Zurlo (UAE Team Emirates), Alan Marangoni (Nippo – Vini Fantini) og Mirco Maestri (Bardiani CSF) og australske Will Clarke, latviske Toms Skujiņš (begge Cannondale – Drapac), russiske Ivan Rovny (Gazprom – Rusvelo), tyske Nico Denz (AG2R La Mondiale) og spanjolen Julen Amezqueta (Willer – Trestina). Utbruddet hadde en maksimal fordel på mer enn fire minutter og ble tatt med mer enn 20 kilometer igjen før stigningen til Cipressa begynte. Til tross for mange angrep, ankom hele gruppen Poggio, og arbeidet for Michał Kwiatkowski ble utført av lagkameraten hans Łukasz Wiśniowski. Peter Sagan bestemte seg for å angripe. Bare Michał Kwiatkowski og Julian Alaphilippe fulgte verdensmesteren. Peter Sagan tok av og jeg hoppet etter ham. Ingen har adgang til Poggio. Etter fjorårets utgave vet jeg at det er veldig vanskelig å fullføre dette løpet alene. Nå var vi tre – sa Kwiatkowski for Przegląd Sportowy etter løpet. De tre rytterne jobbet i harmoni, og ga dem nok forsprang til å kjempe mot hverandre om seier. Alt ble avgjort på Via Roma i en veldig balansert avslutning. Til slutt seiret polakken. – Jeg visste det ikke, [że wygrałem]. Alle rundt meg ropte at jeg vant, men jeg foretrakk å vente på offisiell informasjon. Jeg trodde jeg fikk sykkelen over målstreken akkurat i tide, men jeg var usikker. Det fungerte, sa han. Det ble senere regnet at Kwiatkowski var fire centimeter foran Sagan. Bare så mye etter nesten tre hundre kilometer og mer enn syv timer med racing. Polakken krysset målstreken like foran slovaken og franskmennene, feltet rundt nordmannen Alexander Kristoff (Team Katusha Alpecin) tapte fem sekunder. Å svare på Sagans angrep på Poggio og beseire slovaken på slutten viste seg å være nøkkelen til suksess. «Sagan er den største sjåføren i verden. Det er morsomt å kjempe, men med tanke på Peters karriere som helhet, hatten av! Du må alltid tro at du kan slå rivalene dine. De fleste ryttere tror Sagan er fra en annen planet, men når det kommer til head-to-head-konkurranse, kan du ikke være myk. Du må tenke på hvordan du skal vinne. Jeg prøvde å holde fokus til slutten for å klare det – sa den polske syklisten. Michał Kwiatkowski var bare den andre polakken i historien som sto på Milan-San Remo-pallen. Den første var i 1999 Zbigniew Spell. Den populære «Kwiato» var også den første polske syklisten som triumferte i et monumentalt løp. I tillegg til «La Primavera» inkluderer disse klassikerne Flandernrunden (Ronde van Vlaanderen), Paris-Roubaix, Liège – Bastogne – Liège og Il Lombardia.

Sammendrag

I tillegg vant Kwiatkowski et løp der han ikke gjorde det bra før i 2017. Han feilet to ganger, i 2015 var han 67., et år senere var han 40. I 2015 hadde han et dårlig fall som kunne ha drept ham uten hjelmen. I 2017 viste han at man ikke kan gi opp og man må kjempe om seier i løp der man ikke har de beste minnene fra tidligere utgaver. Han beviste også at til tross for tilbakeslagene, er han fortsatt en syklist med en stamtavle for å vinne verdensmesterskapet i 2014. Sesongen 2023 er mislykket for Michał Kwiatkowski, hovedsakelig på grunn av en krasj, men vi krysser fingrene for at han skal komme tilbake i form ettersom det har gått et år siden siste Amstel Gold Race-triumf. Takk forresten for at du følger serien vår, som besto av ti deler.

Kilde: Przegląd Sportowy, ProCyclingStats, Naszosie, Eurosport, Rowery.org

You may also like

Leave a Comment