Home » De nye klærne til skandinavisk sosialdemokrati

De nye klærne til skandinavisk sosialdemokrati

by Gunnar Garfors
Av Anne-Francoise Hivert

Skrevet i dag klokken 08:04

Vil historien huske at de svenske sosialdemokraterna endelig fikk tro på en mulig ny start i Gøteborg tidlig i november 2021? Fire år tidligere hadde aktivister og ledere av Rosepartiet besøkt messesenteret til Skandinavias største havneby på kongerikets vestkyst for sin 39. årlige utstillinge Kongress. På den tiden, som et spøkelse som «Krise for sosialdemokratiet» fulgte alle diskusjoner. I Nord-Europa var de de eneste av deres politiske familie igjen ved makten, og hvis de klarte å holde stand etter stortingsvalget i september 2018, var det med det verste resultatet i deres historie.

Med åpningen av 41 har konteksten endret seg radikalte Partikongress, 3. november 2021, samme sted. I Norge overtok Ap-leder Jonas Gahr Store formannskapet i en koalisjonsregjering med sentrum to uker tidligere. I Tyskland forbereder SPD-leder Olaf Scholz å erstatte Angela Merkel som kansler etter at partiet hans vant valget 26. september, hvor han fikk 25,7 % av stemmene. Og siden 2019 er de tilbake i virksomhet i Finland og Danmark.

også lese Artikkelen er reservert for våre abonnenter «Årsakene til suksessen til det tyske sosialdemokratiet»

Er denne samtidigheten, som ikke har eksistert siden 2001, en tilfeldighet? Eller er det et tegn? Bevis på gjenopplivingen av en mer enn hundre år gammel politisk og ideologisk strømning, velferdsstatens arkitekt, talsmann for en blandingsøkonomi og forpliktet til konsultasjon med partene i arbeidslivet? En strømning som siden begynnelsen av århundret virket andpusten, gått tom for ideer for å møte dagens store utfordringer, etter å ha blitt fristet av Tony Blairs «Third Way» og nyliberalistiske ideologi.

Magdalena Andersson, som ble utnevnt av aktivister til å etterfølge Stefan Löfven, leder for det svenske sosialdemokratiske partiet siden 2011 og statsminister siden 2014, gjentok i sin åpningstale i Gøteborg: Sosialdemokratiet er «i en posisjon med ideologisk styrke». For den 54 år gamle økonomen, som legemliggjorde Sveriges svært restriktive budsjettpolitikk i syv år i spissen for Finansdepartementet, er én ting sikkert: «Verden lengter etter flere kollektive løsninger og mindre markedserfaring. Mindre konfrontasjon og polarisering. Mer likeverd og solidaritet. »

ideologisk vri

Olaf Scholz holder samme tale på talerstolen. Midt i forhandlinger med sine fremtidige regjeringskoalisjonspartnere (grønne og liberale), stoppet den nesten tyske kansleren for å komme til Gøteborg 5. november. Lederen for SDP hyller de svenske militantene og blir møtt med stående applaus «bemerkelsesverdig gjenoppliving av sosialdemokratiet og progressive partier i Europa og verden».

Du har fortsatt 87,77 % av denne artikkelen å lese. Følgende er kun for abonnenter.

You may also like

Leave a Comment