Home » De polske kongene av steroider har falt. De solgte anabole steroider og seksuelle forsterkere

De polske kongene av steroider har falt. De solgte anabole steroider og seksuelle forsterkere

by Gunnar Garfors

Dette er en av de største sakene i landet og et gjennombrudd blant 180 undersøkelser utført så langt av det polske antidopingbyrået. Katowice-styret for politiets sentrale etterforskningsbyrå, på anmodning fra distriktsadvokatens kontor i Gliwice, har arrestert syv personer som har solgt stoffer som er forbudt i sport i Polen i over fire år – anabole-endrogene steroider, peptidhormoner, vekstfaktorer, relaterte stoffer og mimetikk samt Modulatorer hormoner og metabolisme. Mange av stoffene ble importert fra Asia uten lisens, inkludert noen som ble trukket fra markedet på grunn av bivirkninger.

– For det polske antidopingbyrået er dette en historisk sak. Samarbeid i så stor skala med tjenester i kampen mot doping i idretten er virkelig sjelden – og ikke bare i Polen, men over hele verden. Så, når vi snakker om denne begivenheten, kan vi snakke om en banebrytende og unik begivenhet i sammenheng med den globale kampen mot doping innen sport – sa Michał Rynkowski, direktør for det polske antidopingbyrået, til Rzeczpospolita.

Dette er en historisk sak for det polske antidopingbyrået.

Fra Gliwice til hele verden

Den organiserte kriminalitetsgruppen har vært i drift i Gliwice minst siden juni 2018, men bare formelt siden de fleste stoffene som ble produsert i Polen og importert fra Asia ble markedsført og solgt gjennom minst to nettbutikker kontrollert av Gliwice-gjengen. underinsp. Iwona Jurkiewicz, en talskvinne for CBŚP, innrømmer: – Dette er en av de største sakene av denne typen.Vi kom over det gjennom operativt arbeid, så jeg kan ikke avsløre flere detaljer. Markedet for illegale rusmidler, inkludert steroider, er enormt. I februar i år oppløste vi en lignende gruppe i Poznań. Vi arresterte 34 personer, vi beslagla hundretusenvis av narkotika med et bredt spekter av virkning, hovedsakelig anabole eller for potens, samt andre halvfabrikata som ble brukt i deres produksjon. Deres totale verdi er minst PLN 40 millioner. Vi jobbet med denne saken i samarbeid med OLAF. Gruppen besto av polske statsborgere, for det meste innbyggere i Poznań.

Verdien av de produserte stoffene og ulovlig importerte medisinene i tilfellet med Gliwice-gjengen utgjorde over PLN 5,4 millioner, hvorav over 25 000 avtaler ble inngått. Ordrer verdt over PLN 4,8 millioner. Omfanget er bevist av det faktum at Gliwice-gjengen leverte steroider til praktisk talt hele verden. – Postordresalg fant sted ikke bare på territoriet til Republikken Polen og Europa, men i minst 30 land, inkludert Nord-Amerika, Sør-Amerika, Asia, Australia og Oseania – sier Joanna Smorczewska, talskvinne for distriktsadvokatens kontor i Gliwice.

Produktene ble produsert under uhygieniske forhold

Enheten for organisert kriminalitet ble utviklet med betydelig samarbeid og ekspertstøtte fra det polske antidopingbyrået (POLADA) og samarbeidet med styret for det sentrale politietterforskningsbyrået i Poznań. Hva var byråets bidrag til denne saken, som gjennomførte nesten 180 undersøkelser fra november 2017 til slutten av mai 2022?

– En av rollene som POLADA-ekspertene spilte, som jeg kan si om, tatt i betraktning nytten av etterforskningen, var å hjelpe til med å fastslå hvilken type stoffer og midler gjengen har til rådighet – innrømmer direktør Rynkowski. Dette er livstruende steroider, hormoner, modulatorer. – Alle disse stoffene er ikke likegyldige for menneskekroppen og når de brukes kan de forårsake svært forskjellige bivirkninger, inkludert: hjerte- og karsykdommer, hjerteinfarkt, hjerneslag, aggresjon, humørsvingninger – lister lederen av POLADA. Og han understreker at forholdene som ble produsert og lagret ulovlige produkter under av Gliwice-gjengen også bør overholdes. «Det var ingen hygieneforskrifter,» sier han.

Den kriminelle gruppen besto av syv personer, inkludert kvinner – alle arrestert etter rettskjennelse. Som vi kunne finne ut er en av personene drosjesjåfør, gründer og offisielt arbeidsledig.

– Lovbrytere for forbrytelser begått, inkludert de i lov om bekjempelse av doping i idretten, kan straffes med fengsel i inntil 15 år – legger advokat Smorczewska til.

Byråets direktør understreket at denne saken bør gi pause til de som fortsatt hevder at det er trygt å kjøpe forbudte stoffer på nett. – Avslutningsvis må det sies at produsentene av ulovlige dopingmidler utnytter naiviteten til kundene sine. Derfor anker vi. Vær forsiktig. Disse produktene er farlige for helsen og livet til de som bruker dem. Vi øker også bevisstheten rundt temaet kosttilskudd som kan inneholde ytelsesfremmende stoffer. Ikke kjøp på nett, unngå rart klingende navn og selskaper registrert utenfor Polen, appellerer lederen av POLADA.

You may also like

Leave a Comment