Home » De polske mesterne vil (i alle fall) spille i Champions League?!

De polske mesterne vil (i alle fall) spille i Champions League?!

by Catherine Monroe

Hockey Champions League vil endre seg til det ugjenkjennelige fra neste sesong. Det tradisjonelle gruppespillet (åtte grupper med fire lag hver) vil ikke lenger eksistere. Etter eksemplet med fotball Champions League, som trer i kraft i nær fremtid, er det innført en ordinær sesong der alle klubber danner en gruppe og konkurrerer mot hverandre etter det «sveitsiske systemet». Hvert lag forventes å spille totalt seks kamper på den nye hovedscenen, men hvert lag kun én gang (tre hjemme og borte). Det vil ikke være andre ben i denne formelen. Det vil også være et bord for alle lag som deltar i denne konkurransen. De 16 beste lagene går videre til knockout-fasen, som spilles i gjeldende format.

Se også:

Endringer, endringer, endringer…

Antall deltakere er også redusert og i stedet for dagens 32 lag er det 24 lag som deltar i konkurransen. Dette betyr at alle «grunnleggerligaene», det vil si de sveitsiske, svenske, finske, tyske, tsjekkiske og internasjonale østerrikske ishockeyligaene, får tre plasser hver. Dessuten vil det nye Champions League-formatet også inneholde de forsvarende mesterne, så i sesongen 2023/24 blir det Tappara Tampere, noe som betyr at finnene vil ha fire representanter i den kommende konkurransen.

Representanter for de syv andre ligakonkurransene som ikke tilhørte «grunnleggerligaene» søkte om de resterende fem ledige plassene. I tillegg til de polske mesterne, inkluderte denne gruppen lag fra Danmark, Frankrike, Norge, Slovakia, Slovenia (som nestmesterne i den ukrainske ligaen) og Storbritannia.

Dessverre var det ikke plass for mesterne Polen og Slovenia i denne gruppen på fem lag som siktet på et «wild card». Det betyr at vår representant for første gang på åtte år kommer til å mangle i ishockeymesterskapet. Vinneren av Continental Cup (ishockey-ekvivalent med fotball-Europa League) spiller heller ikke i CHL. Forrige sesong var det Comarch Cracovia-laget som vant dette trofeet.

CHL-myndighetene kunngjorde i en offisiell uttalelse at beslutningene om å gi wild cards ble tatt etter nøye analyse av mange kriterier som sportslig konkurranseevne, ledelsesstruktur, infrastruktur og oppmøte på kamper. Og selv om vår polske ishockeyliga tok den høyeste plassen blant alle de syv «up and coming ligaene» og vi ikke var nederst på rangeringen i andre kriterier heller, fant vi ikke anerkjennelse i øynene til de ansvarlige for Champions Hockey liga i kommende sesong. Arrangørene informerte om at denne avgjørelsen kun gjelder de kommende kampene, så det er mulig at den polske mesteren vil få et «wild card» neste sesong.

Boikott av slovakene som en sjanse for… Polen!

Det kan ikke utelukkes at den nåværende mesteren av Polen – GKS Katowice, som ville erstatte vinneren av den slovakiske ligaen – HC Košice – vil spille i neste sesong av ishockey Champions League. I begynnelsen av mai brøt det ut en åpen konflikt mellom det slovakiske ishockeyforbundets (SZLH) myndigheter og en gruppe klubber som spiller i den slovakiske Extraligaen. Ni av tolv deltakere i disse konkurransene: HC Košice (nasjonal mester og dermed deltaker i Champions League) og HC Nové Zámky, HK Poprad, HC ’05 Banská Bystrica, HK Nitra, MHk 32 Liptovsky Mikulas, HK Dukla Trenčín, HC 21 Prešov og HK Spisska Nowa Wieś dannet en ny PHL (Professional Hockey League) og ønsker at markedsføringsrettighetene skal tilhøre klubbene som deltar i denne konkurransen. Denne gruppen inkluderte ikke bare representanter for HKM Zwoleń, Slovan Bratislava, Dukla Michalowce og promoterte HC 19 Humenne. I tillegg meldte flere toppdivisjonsklubber, inkludert HK Martin, sin deltakelse i Slovakias PHL.

Det var en åpen konflikt mellom myndighetene i SZLH, som var ansvarlig for å organisere ligakamper i Slovakia, og representanter for PHL.

– Vi har forhandlet siden februar og har foreslått flere løsninger og kompromisser til klubbeierne og sponsorene. Forslaget om å utvide disse mulighetene ble lagt frem i slutten av mars, men det var ikke noe ønske fra klubbenes side om å komme til enighet. Forhandlingene fortsatte og det kom flere forslag fra vår side. Klubbene krever å ta ansvar for ligaen og markedsføringssakene de neste ti årene. Dette er uakseptabelt for oss – sa nylig Miroslav Šatan, president for den slovakiske ishockeyunionen (SZLH).

– Foreløpig har vi ikke klart å komme til enighet med styret i SZLH og eierne av Slovan Bratislava, og det er grunnen til at vi bestemte oss for å drive en ishockeyliga under ledelse av en organisasjon som forener PHL ishockeyklubber. Vi ønsker å fortsette samarbeidet med SZLH på kontraktsbasis i en forbedret versjon. Klubbenes felles innsats er å styre Extraligaen ikke bare fra et markedsføringssynspunkt, men også fra et sportslig og teknisk synspunkt – sier Tomáš Boľoš, direktør for HC ’05 Banská Bystrica, en av grunnleggerne av PHL.

For klubbene i den slovakiske PHL, hvis de startet under sitt eget banner og uten en avtale med SZLH, ville et alvorlig problem være mangelen på aksept fra Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF), som neppe vil anerkjenne private konkurranser, i så fall vil de bli anerkjent av ikke anerkjent av myndighetene i SZLH. Dette betyr at disse klubbene ikke kan gjøre internasjonale overføringer mellom sine lag og utenlandske lag. Spillere som spiller i PHL ville miste tilknytningen til SZLH, noe som kan bety at de ikke ville være i stand til å spille for det slovakiske landslaget. Og slovakiske klubber som er utenfor strukturene til SZLH vil ikke kunne delta i internasjonale konkurranser som Champions League eller Continental Cup.

På grunn av det pågående elite-VM i Tammerfors og Riga, har myndighetene i det slovakiske ishockeyforbundet besluttet å utsette fristen for påmelding av lag til ligakampene sponset av SZLH til slutten av mai. Kanskje begge sider kan komme til enighet innen den tid. Hvis dette ikke skjer til slutt og PHL starter, som ikke støttes av det lokale ishockeyforbundet, vil ikke de nåværende mesterne i Slovakia, HC Košice, kunne delta i neste utgave av Ishockeymesterne Liga. De vil mest sannsynlig bli erstattet av de polske mesterne (GKS Katowice) eller de slovenske mesterne (med mindre de ukrainske mesterne erklærer at de har tilgang til CHL). Så langt har ikke tjenestemenn i Champions Hockey League kommentert saken.

Trekningen av hovedfasen av Ishockey Champions League for sesongen 2023/24 finner sted denne onsdagen. Det er nesten sikkert at statusen til HC Košice ikke vil være avklart innen den tid, så de slovakiske mesterne vil trolig bli trukket ut som deltakere i denne turneringen for øyeblikket. De neste tre månedene, det vil si frem til starten av ishockey Champions League, vil vise om de vil delta i disse kampene.

Direktesending av trekningen 24. mai kl 16:00 på Polsat Sport News.

You may also like

Leave a Comment