Home » Debuterer for trenerne til det polske landslaget. Vil Michał Probierz bryte forbannelsen?

Debuterer for trenerne til det polske landslaget. Vil Michał Probierz bryte forbannelsen?

by Catherine Monroe

Torsdag har Michał Probierz en stor sjanse til å bryte «forbannelsen» til trenerne til det polske landslaget i det 21. århundre. Så langt har ingen klart å vinne på sin debut i denne perioden, men nå er det kun Færøyene som er deres rival, rangert som 131. i verden. Den 51 år gamle treneren, inntil nylig trener for det polske ungdomslandslaget, erstattet portugiseren Fernando Santos 20. september.

Se også: 1A! Elleve unike representanter

På den ene siden spiller Touchstone en utakknemlig rolle. Etter fem kamper i gruppe E ligger det polske laget på fjerdeplass med seks poeng. På den annen side er det polske lagets verste rival, som foreløpig kun har ett poeng, teoretisk betydelig svakere.

Ethvert resultat annet enn Polens seier ville vært en sensasjon, selv om den skadde Robert Lewandowski går glipp av. Motstanderne ligger over hundre plasser lavere på FIFA-rankingen (131. plass og Polen 30.), og mange spillere fra Færøyene kombinerer fotball med profesjonelt arbeid. I tillegg har det polske landslaget allerede beseiret dette laget i den nåværende kvalifiseringsrunden – 7. september vant de 2-0 i Warszawa.

Touchstone har derfor en stor sjanse til å avslutte den katastrofale trenerrekka de siste tiårene – ingen trener har vunnet på sin debut på det polske landslaget på 26 år. Den siste så langt var Janusz Wójcik i 1997.

I løpet av de siste førti årene har bare to av tjue, inkludert en innbytter (Krzysztof Pawlak), vært heldige som har vunnet sin første kamp i denne rollen. Totalt ti pådro seg tap og åtte startet med uavgjort.

Trenernes mislykkede debuter faller sammen med starten på en dårligere periode for polsk fotball. Slutten på glansårene dateres vanligvis til 1986, verdensmesterskapet i Mexico, hvor det polske laget kom til 16-delsfinalen.

Etter denne turneringen ble Wojciech Łazarek lagets trener gjennom en konkurranse. Han ledet landslaget i tre år og hans første opptreden var i en vennskapskamp mot Nord-Korea i Bydgoszcz, som endte uavgjort 2-2.

I august 1989 debuterte Andrzej Strejlau som trener. I historiens siste kamp mot Sovjetunionen (neste gang det polske laget spilte mot det russiske landslaget) spilte polske spillere uavgjort 1-1 i Lubin.

Da landslaget mistet sjansen til å delta i verdensmesterskapet i 1994, ble det betrodd Lesław Ćmikiewicz på slutten av kvalifiseringsrundene. Oppgaven var utakknemlig og midlertidig fra starten av. Som uavhengig trener tapte Strejlaus tidligere assistent ikke bare den første kampen (0-3 mot Norge), men også de to resterende.

Lagets neste trener var Henryk apostel, som scoret 1-1 i en vennskapskamp mot Spania på sin debut. Til tross for spillernes gode prestasjoner, kom de ikke inn i EM i 1996.

Władysław Stachurski hadde en mye dårligere start. Han begynte sitt seks måneder lange eventyr med landslaget med et 5-0 tap mot Japan under vintertreningsleiren i Hong Kong.

Antoni Piechniczek led et 2-0-tap mot Russland i en vennskapskamp i 1996, selv om det i hans tilfelle neppe kunne ha vært en debut da det var den erfarne trenerens andre eventyr med laget han tidligere hadde administrert på den tiden fra 1981 til 1981 . 86.

Den anerkjente treneren klarte imidlertid ikke å lede landslaget til VM i 1998 og på slutten av kvalifiseringsrundene tok Krzysztof Pawlak over landslaget. Dette er den mest uvanlige debuten ettersom det også var daværende assistent Piechniczeks siste kamp som trener. Polen vant 4-1 mot Georgia og Pawlak gikk ned i historien som en trener med 100 % effektivitet.

Etter de mislykkede kvalifiseringsrundene til verdensmesterskapet i 1998 ble landslaget overtatt av den daværende favoritttreneren til fansen og media, Janusz Wójcik. Laget fikk en lovende start – de slo Ungarn 1-0 på Legia Stadium i Warszawa. Imidlertid klarte han ikke å lede laget til Euro 2000, og pliktene hans ble overtatt av Jerzy Engel.

Han kom seg på sin side til verdensmesterskapet i 2002, men debuten hans var ikke særlig vellykket. I januar 2000 tapte hans utvalgte lag 3-0 for spanskene i Cartagena.

Engel vant den siste kampen (3-1 mot USA under verdenscupen), men ble erstattet av Zbigniew Boniek etter hjemkomsten fra Sør-Korea. Den senere presidenten i det polske fotballforbundet startet med uavgjort 1-1 mot Belgia i Szczecin, men ledet laget i under et halvt år.

Hans etterfølger som trener og tidligere lagkamerat til Widzew Łódź og det polske landslaget, Paweł Janas, trakk 0-0 med Kroatia i åpningskampen i Split.

Etter en mislykket opptreden ved verdensmesterskapet i 2006, betrodde det polske fotballforbundet laget til Leo Beenhakker. På debuten tapte nederlenderen 0-2 mot Danmark. Han ble sparket etter et 3-0-tap mot Slovenia i VM-kvalifiseringen 2010.

Etter Beenhakker tok Stefan Majewski over troppen til to kvalifiseringskamper. Debuten hans var ikke lett – laget hans tapte 2-0 for Tsjekkia i Praha.

I slutten av oktober 2009 ble Franciszek Smuda trener. Først hadde han en vennskapelig konfrontasjon med Romania. Polakkene tapte 1-0 på den da svært sandete plenen på Legia Stadium. Smuda avsluttet også eventyret med landslaget med et 0-1-tap mot Tsjekkia ved EM 2012, hvoretter han forlot det polske fotballforbundet.

Nederlagene begynte og avsluttet også arbeidet med landslaget til hans etterfølger – Waldemar Fornalik. Debuten fant sted i august 2012 i Tallinn, hvor det polske laget tapte 0-1 for Estland. Hans siste kamp som manager fant sted på Wembley Stadium over et år senere. Polakkene, som allerede hadde mistet sjansen på opprykk til VM, tapte 2-0 for engelskmennene.

Adam Nawałka oppnådde samme resultat på sin debut. I november 2013 tapte spillerne hans for Slovakia i Wroclaw etter en rekke feil fra det nybygde forsvaret. Den nye treneren fikk mye kritikk og de påfølgende vennskapskampene var mislykkede, men med mye tid til eksperimenter klarte han å sette sammen et sterkt lag.

Resultatet ble kvartfinale i EM 2016 i Frankrike og vellykket kvalifisering til verdensmesterskapet i 2018 i Russland. Imidlertid presterte det hvite og røde laget dårlig der, og endte sist i gruppen, og som et resultat forlot Nawałka landslaget.

Hans etterfølger – Jerzy Brzęczek – ble nominert i juli 2018 og bare halvannen måned senere debuterte han i kampen i den første utgaven av Nations League – borte mot Italia. Kampen endte uavgjort 1-1 etter en god kamp. Brzęczek klarte ikke å vinne noen av de seks kampene innen utgangen av 2018, men året etter klarte han å gå videre til EM.

Turneringen som var planlagt til 2020 ble utsatt med 12 måneder på grunn av koronaviruspandemien. Den daværende treneren klarte å lede laget i den andre utgaven av Nations League, men etter å ha blitt nummer tre i gruppen og mottatt betydelig kritikk av lagets stil, skilte PZPN-myndighetene lag med Brzęczek.

Paulo Sousa var trener fra slutten av januar 2021. Det startet med uavgjort 3-3 borte mot Ungarn i VM-kvalifiseringen. Under denne kvalifiseringen (på grunn av endringer i kalenderen på grunn av pandemien), deltok Polen i EM i 2021. De ble ikke eliminert fra gruppen, men portugiseren forble i sin posisjon fordi laget likte spillet. Sousa kom til sluttspillet til VM i Qatar med det polske landslaget, men deltok ikke der. I slutten av 2021 søkte han om at kontrakten skulle sies opp.

Czesław Michniewicz hadde sjansen til å sette Polen på kartet for verdensmesterskapet i 2022, men først debuterte han i en vennskapskamp borte mot Skottland. Kort tid før svarte han på antydningen om at trenernes debuter på det 21. århundre ikke var vellykkede: «Vel, uavgjort i Skottland og så seier i sluttspillet.» Alt ordnet seg. I Glasgow spilte spillerne hans uavgjort 1-1 og utlignet i de siste sekundene med en straffe (Krzysztof Piątek). Michniewicz oppfylte også sin hovedoppgave – han skaffet seg pass til Qatar. Etter at Russland ble ekskludert, trengte han ikke å spille i semifinalen i sluttspillet og vant finalen på denne «banen» i Chorzów mot Sverige 2-0. I VM ble Polen slått ut av gruppen og tapte 3-1 for Frankrike i 16-delsfinalen. I slutten av desember, blant annet på grunn av personaluro, ble ikke Michniewiczs kontrakt fornyet.

Hans etterfølger var Fernando Santos i januar 2023. Selv en så kjent trener, tidligere manager for det greske og portugisiske landslaget som han vant EM 2016 med, kunne ikke bryte den katastrofale statistikken over trenerdebuter i Polen dette århundret. Spillerne hans tapte 2-0 for tsjekkerne etter bare tre minutter i Praha og tapte til slutt 3-1, og scoret et trøstemål på slutten av kampen (Damian Szymański).

Debuter av trenerne for det polske fotballaget etter 1970 i bildegalleriet:

RM, Polsat Sport, PAP

You may also like

Leave a Comment