Home » Den 436. dagen for den russiske invasjonen av Ukraina

Den 436. dagen for den russiske invasjonen av Ukraina

by Catherine Monroe

Kyselivka – Ukraina – 17.11.2022 | Foto av Wojciech Jankowski

Vi rapporterer om hovedhendelsene knyttet til krigen i Ukraina.

Rapport fra Kiev:

Rapport fra Kiev 05.05.23: Det ukrainske flyvåpenet bekrefter at dronen som ble skutt ned over Kiev er ukrainsk Bayraktar


DEFENSE.UA: Ukrainas væpnede styrker fanget opp det russiske Kh-47 Kinzhal hypersoniske missilet for første gang. Det skriver Defence Express-portalen, som mottok et bilde av missilvraket fra egne kilder. Dette skjedde under 4. mai-natt-raidet over Kiev. Tidligere hadde ikke de væpnede styrkene klart å skyte ned missiler av denne typen.


Radio Svoboda: 10. mai vil PMC «Wagner» Bakhmut forlate på grunn av mangel på ammunisjon, stillinger vil bli overført til enheter i Forsvarsdepartementet i den russiske føderasjonen – sa Yevgeny Prigozhin.


RBC.UAUtenriksminister Qin Gang sa på et møte med sin russiske kollega Sergey Lavrov at Kina «konstant vil presse på med fredssamtaler» og ønsket å koordinere med Russland «for å gi et konkret bidrag til å løse krisen» i Ukraina.


ukrainsk sannhet: Ukrainas førstedame Olena Zelenska kom til kroningsseremonien til Charles III. – Hun besøkte Downing Street på invitasjon fra den britiske statsministeren Akshata Murthas kone.


Det ukrainske luftvåpenet: Om natten, i sørøst-retningen, ødela Luftwaffe to streikedroner (iransk slentrende ammunisjon) «Shahed-136/131».


HEI: Russland bruker «droneangrep» på Kreml for å øke kansellerte 9. mai Victory Day-parader Analytikere mener at russiske myndigheter på denne måten vil forsøke å skjule degraderingen av den russiske hæren.

«Slike hendelser viser frem avansert russisk militær maskinvare, hvorav de fleste er kritiske for russiske operasjoner i Ukraina eller ødelagt i 14 måneder med utmattende kamper.»


Kommuniké fra den ukrainske luftvåpenkommandoen:

Rundt klokken 20.00 den 4. mai gikk kontrollen over BSP Bayraktar TB2 tapt i Kiev-området under en rutefly. Siden den ukontrollerte tilstedeværelsen av UAV-er på himmelen i hovedstaden kunne føre til uønskede konsekvenser, ble målet ødelagt. Synd, men det er teknologi og slike tilfeller skjer. Vi snakker trolig om en teknisk defekt, årsakene blir fastslått.


Reuters: USA sier at Russland neppe vil sette i gang et atomangrep, til tross for nylig sabelrasling i Kreml og store tap i invasjonen av Ukraina. Dette sa den amerikanske direktøren for nasjonal etterretning Avril Haines.


t-online: En lekkasje av informasjon om president Volodymyr Zelenskyys kommende besøk i Tyskland kan reise tvil om besøket. Kiev «er opprørt over den lekkede informasjonen fra Tyskland om at de ansvarlige tilsynelatende vurderer muligheten for å avlyse Zelenskyys besøk». Ifølge t-online-kilder er ukrainsk side «dypt skuffet» over at «tilsynelatende svært sensitiv informasjon om sikkerhetsspørsmål» bevisst ble publisert av tyske kilder. Samtalepartnerne kalte det «uansvarlig» og antydet at lekkasjen «kan så tvil om den ukrainske presidentens mulige besøk».


Visesekretær for Russlands sikkerhetsråd Dmitrij Medvedev: Etter dagens terrorangrep er det ingenting igjen enn den fysiske elimineringen av Zelenskyj og klikken hans. Det er ikke engang nødvendig å signere en handling om ubetinget overgivelse.
Hitler signerte som kjent heller ikke. Det vil alltid være en etterfølger som admiral Dönitz …»


Styreleder for Kherson regionale administrasjon: Oleksandr Prokudin Den 3. mai drepte beskytningen av Kherson og regionen 17 mennesker, såret 45, inkludert 2 barn.


Konsistent– Vi angriper verken Putin eller Moskva, vi kjemper på vårt eget territorium, forsvarer landsbyene og byene våre, sa Zelenskyy, med henvisning til uttalelser fra russiske myndigheter om det angivelige ukrainske droneangrepet mot Kreml. Zelenskyy la til at Ukraina har mangel på våpen, som er grunnen til at de væpnede styrkene ikke bruker dem noe sted utenfor Ukraina.


Prigozhin pressetjeneste: Grunnleggeren av PMC «Wagner», Evgeny Prigozhin, hevder at ukrainerne gikk på offensiven og etter hans mening vil den «aktive fasen» begynne i nær fremtid.


RT på russisk: En video ble delt på internett, som skal vise angrepet fra en av de to ukrainske dronene på Kreml fra et annet perspektiv.


RT på russisk: Opptak av et ukrainsk droneangrep på Kreml. Presidentens pressetjeneste rapporterte at Vladimir Putin ikke ble skadet, dronene ble eliminert. Russland mener angrepet på presidentens bolig var et planlagt terrorangrep.


Studio Lviv:

Studio Lviv 03/05/23: Hei May! 3. mai har Polen et salig paradis!


RBC Nyheter: Pressetjenesten til den russiske presidenten rapporterte at Ukraina forsøkte å angripe Putins Kreml-residens med droner i går kveld.


Kontoret til Ukrainas president avslørte detaljene om Zelenskyys besøk i Finland. Zelenskyj skal møte Finlands president Sauli Niinistö i Helsingfors. Senere på dagen vil presidentene delta på toppmøtet av nordisk-ukrainske ledere, hvor også statsministrene fra Sverige, Norge, Danmark og Island deltar. På møtet vil de diskutere dagens militære situasjon, støtte til Ukraina, utsikter for Ukrainas europeiske og euro-atlantiske integrasjon og implementeringen av «fredsformelen».


Bilde: Selenskyj besøker Tyskland 13. mai. 14. mai blir forbundskansler Olaf Scholz Selenskyj offisielt mottatt med militær ære. Det er da planlagt et møte med forbundspresident Frank-Walter Steinmeier. Presidenten i Ukraina vil også besøke Aachen, hvor han vil motta Charlemagne-prisen.


Hviterussisk studio:

Hviterussisk studio 3.5.23: Hei mai! 3. mai har Polen et salig paradis!


Tidligere informasjon fra Ukraina finner du her

You may also like

Leave a Comment