Home » Den eldste runesteinen i verden ble funnet i Norge. «Teksten kan referere til en kvinne»

Den eldste runesteinen i verden ble funnet i Norge. «Teksten kan referere til en kvinne»

by Peter Østbye

Det er ripemerker på et flatt, firkantet stykke sandstein. Forskere fra Universitetet og Kulturhistorisk museum i Oslo mener det er «en av de eldste runeinnskriftene som noen gang er funnet» og «den eldste daterte runesteinen i verden». De anslår at den ble opprettet for nesten to tusen år siden.

se videoen
Luksus laget i Polen. Disse yachter er en verdensomspennende sensasjon

Runesteinen ble funnet sent i 2021 under utgravninger ved Tyrifjorden vest for Oslo. Et 31 cm x 32 cm stykke brun sandstein ble oppdaget der. Hvorfor har funnet først blitt publisert nå? «Vi trengte tid til å analysere og datere runesteinen» – sa hun til Guardian Professor Kristel Zilmer.

Han pendler 770 km en vei til jobb, er oppe 15:30, tjener 1500 euro

«Runologens drøm»

Kulturhistorisk museum i Oslo legger ikke skjul på at denne oppdagelsen er en «drøm for runologer», det vil si forskere av runealfabeter og runeinnskrifter fra det gamle Skandinavia.

– Tidligere trodde vi at de første runesteinene dukket opp i det som nå er Norge og Sverige rundt 300-400 e.Kr., sier Kristel Zilmer, professor ved Universitetet i Oslo. «I mellomtiden viser det seg at runene kan være enda eldre enn vi trodde. Dette er et unikt funn. Uten tvil vil vi få verdifull innsikt i runeskrivingens tidlige historie.»

Hva betyr markeringene hugget i steinen? Det er åtte store tydelige merker på sandsteinen. Oversatt til det latinske alfabetet danner de ordet «idiberug». – Teksten kunne referere til en kvinne ved navn Idibera, og da ville inskripsjonen bety «for Idibera» – mistenker prof. Zilmer.

Runesteinen vil stå utstilt på Kulturhistorisk museum i Oslo frem til 22. februar.

Franz Mulser kalles Dolomittenes magikerJeg var vert for Master of Italy. Du vil ikke tro hva han matet meg

«Rune», som betyr mysterium

Runekarakterer er det eldste manuset til folkene som bor i Nord-Europa. Navnet stammer fra det gotiske ordet «runa» som betyr «mysterium».

Som vi leser på nettstedet whk.up.krakow.pl, går historien til denne fonten tilbake til Romerrikets tid, da det bodde germansktalende folk på grensen til imperiet, inkludert: sportsfiskere, frankere, frisere, gotere, juter, langobardere, saksere, skandinaver, tyskere og vandaler . Disse stammene hadde sin egen måte å skrive på, nemlig runealfabetet.

Forskere lurer på hva runene var gode for. På nettstedet Virtual Books and Libraries kan vi lese at forskere har to hypoteser om emnet. Noen mener at runeskrift kun ble skapt for religiøse, rituelle eller magiske formål. De fleste runologer tror imidlertid at de germanske folkene brukte runer i hverdagen.

Kilder: The Guardian / National Geographic / whk.up.krakow.pl

You may also like

Leave a Comment