Home » Den hviterussiske opposisjonsfiguren Ales Bialiatski blant Nobels fredsprisvinnere

Den hviterussiske opposisjonsfiguren Ales Bialiatski blant Nobels fredsprisvinnere

by Gunnar Garfors

Vinnerne av Nobels fredspris er lederen av det hviterussiske senteret for menneskerettigheter «Viasna» Ales Bialiatski, den russiske organisasjonen for etterforskning av stalinistiske forbrytelser Memorial og det ukrainske senteret for borgerlige friheter – kunngjorde den norske Nobelkomiteen fredag ​​(oktober). 7).

Aleś Bialacki, foto: Michał Stepaniuk

Årets vinnere «er representanter for sivilsamfunnet i sine hjemland. I mange år har dere kjempet for retten til å kritisere myndighetene og for beskyttelsen av borgernes grunnleggende rettigheter», sa komiteen for å begrunne valget.

Den norske Nobelkomité ba også om Ales Bialiatskis løslatelse.

Vi forventet denne prisen tidligere, Aleś Bialacki fortjente den bedre enn noen andre, sier Eugeniusz Wappa, en mangeårig venn av nobelprisvinneren, presidenten for den hviterussiske radioen Racya.

– Hans ideal var ett – et uavhengig og demokratisk Hviterussland. Han er en mann som forblir tro mot sine prinsipper, ikke ser på neste setning, han ble i Hviterussland. Han er trofast mot det han har gjort og fortsetter å gjøre. Han ønsker å tjene sitt hjemland, det uavhengige Hviterussland, sa han.

Fredsprisen til Ales Bialiatski vil også oppmuntre hviterussere til å kjempe for demokrati, frihet og uavhengighet i landet sitt – legger Eugeniusz Wappa til.

– Etter å ha mottatt denne prisen, arbeider Hviterussland med betydelige, viktige saker. Å snakke om Sentral- og Øst-Europa uten et uavhengig Hviterussland ville være et absolutt politisk svik mot denne nasjonen. Et svik mot mennesker som kjempet for uavhengighet i så mange år, understreket han.

Ales Bialiatski var en av initiativtakerne til den demokratiske bevegelsen som dukket opp i Hviterussland på 1980-tallet og viet sitt liv til å fremme demokrati og fredsaktiviteter i landet sitt.

I 1996 grunnla Ales Bialiatski Viasna-organisasjonen, som motsatte seg konstitusjonelle endringer som ga presidenten absolutte fullmakter.

Kilde: PAP | Edit: Maj, Mark

You may also like

Leave a Comment