Home » Den kanadiske aktivisten og cantopop-stjernen Denise Ho løslatt mot kausjon i Hong Kong

Den kanadiske aktivisten og cantopop-stjernen Denise Ho løslatt mot kausjon i Hong Kong

by Gunnar Garfors

Cantopop-stjernen Denise Ho, en kanadisk statsborger, ble løslatt mot kausjon torsdag ettermiddag etter 36 timer i varetekt i Hong Kong.

Menneskerettighetsforkjempere oppfordret Canada til å gå inn og gi diplomatisk støtte til Hu etter arrestasjonen hans onsdag morgen, sammen med seks journalister.

Tidligere føderal justisminister og anerkjent menneskerettighetsadvokat Irwin Kotler sa at Canada hadde et ansvar for å stå som leder av erklæringen mot vilkårlig internering i mellomstatlige forhold tidligere i år og som et av de grunnleggende landene for mediefrihet. Allianse.

«Det vi ser er et direkte angrep ikke bare på mediefriheten, ikke bare på sikkerheten til journalister, ikke bare på den demokratiske bevegelsen – men på selve demokratiet i Hong Kong,» sa Kotler.

«I tillegg til Community of Democracies, har den kanadiske regjeringen et spesielt ansvar her.

Kotler møtte Ho på toppmøtet i Genève om menneskerettigheter og demokrati i 2020.

«Hun inspirerte meg og var en modig stemme for å fremme og beskytte menneskerettigheter og demokrati,» sa han.

LHBT-høyreback, pro-demokratisk bevegelse

I likhet med Kotler er han en Montreal-borger. Hun ble født i Hong Kong, men vokste opp i Broussard på South Beach. Etter videregående gikk hun på CEGEP de Montréal før hun returnerte til Hong Kong.

En pop- og musikkstjerne, hun var en av de første lokale kjendisene som erklærte seg homofil under Hong Kong Pride Parade i 2012, og har siden tatt til orde for homofiles rettigheter mens hun engasjerte seg i byens pro-demokratiske bevegelse. som også ble arrestert i 2014.

Utenriksminister Mélanie Jolie pludre Kanadiske konsulære tjenestemenn sa onsdag at de var «forpliktet og klare til å gi hjelp på bakken» og at verdensbegivenheter følger situasjonen.

«Canada vil alltid støtte demokrati og pressefrihet. Vi er dypt bekymret over arrestasjonene av nåværende og tidligere styremedlemmer og ansatte i Hong Kong, inkludert den kanadiske statsborgeren og aktivisten Dennis Ho,» skrev Jolie.

Dennis Ho, sanger og pro-demokrati-aktivist, taler under en kongressutvalgshøring om Kina på Capitol Hill i Washington 17. september 2019. Han var en av syv personer som ble arrestert i Hong Kong onsdag. (Brago / Bloomberg / Getty Images)

Under et protestmøte i Hong Kong i 2019 sa Ho at treningen hennes i Montreal hjalp henne med å uttrykke sine grunnleggende rettigheter.

«Canada er et annerledes hjem for meg. Det jeg lærte der, bruker jeg her i Hong Kong, sa hun.

Arrestasjonen hans sjokkerte tilhengerne hans

Nyheten om Hos arrestasjonen kom som et sjokk for medlemmer av Hong Kong Group på McGill, en gruppe pro-demokratiske studenter ved University of Montreal.

Et grunnleggende medlem, hvis identitet er beskyttet av CBC News av frykt for gjengjeldelse for å ha uttalt seg for aktivisme i Hong Kong, sa Ho var inspirasjonen bak gruppens opprettelse.

«Det var skremmende for gruppen vår,» sa medlemmet. «Vi er alle bekymret for at en av oss eller en av vennene våre en dag vil bli arrestert i Hong Kong etter at alle de såkalte kjente aktivistene har blitt arrestert. Det viser Kinas forkjærlighet for sensur og hvordan det påvirker kanadiere også. «

Studenten sa også at mange i gruppen hennes identifiserte seg som LHBTQ, noe som åpenlyst gjorde ham viktigere for henne.

«Det viste oss virkelig at uten demokrati vil vi aldri være frie, og hvis vi vil ha LHBT-rettigheter eller andre slags rettigheter, må vi virkelig fortsette å kjempe for dem. Demokrati i Hong Kong,» sa hun.

En artist og LHBT-advokat bosatt i Ho Hong Kong inntar scenen på Freedom Forum i Oslo, Norge, 27. mai 2019. (NTB Scanpix / Ryan Kelly via Reuters)

Ho ble arrestert etter at Hong Kongs nasjonale sikkerhetspoliti ransaket kontoret til nettbaserte pro-demokratiske medier, Stand News. Hun er tidligere styremedlem i nyhetsbyrået.

Politiet sa i en uttalelse at to andre Stand News-journalister og offiserer ble arrestert anklaget for «konspirasjon for å publisere provoserende publikasjoner».

Hva vil skje med pressefriheten i Hong Kong?

Arrestasjonene kommer ettersom myndighetene slår ned på avvikende synspunkter i den semi-autonome regionen. Politiet i Hong Kong raidet tidligere kontorene til det tidligere Apple Daily, konfiskerte esker med maskinvare og datamaskinharddisker for å hjelpe etterforskningen deres og frøs millioner av menneskers eiendeler, og tvang deretter avisen til å stanse driften.

Politiet anklaget tirsdag Apple Daily-redaktør Jimmy Lay, som allerede sitter i fengsel på andre siktelser, for å ha sådd splid.

«Vi retter oss ikke mot journalister, vi retter oss ikke mot media, vi retter oss bare mot forbrytelser mot nasjonal sikkerhet,» sa Lee Kwai Wah, sjefinspektør for National Security Bureau.

Hong Kong-politiet arresterte Stand News-sjefredaktør Patrick Lam, nest fra venstre, onsdag. (Vincent Yu / Associated Press).

Hong Kong-medlemmet av McGill sa at Stand News og Apple Daily er de eneste uavhengige lokale nyhetsorganisasjonene som forblir i Hong Kong.

Jeg lurte på hva som ville skje med utenlandske journalister i byen – og pressefriheten generelt.

«Det er derfor vi må fortsette å gjøre det vi gjør, for hvis ingen kjemper for våre rettigheter,» sa hun.

You may also like

Leave a Comment