Home » Historien om den norske forfatteren Maria Parra for barn Glimmerdals Tonje / Dag er publisert

Historien om den norske forfatteren Maria Parra for barn Glimmerdals Tonje / Dag er publisert

by Gabriel Scott

Boken henvender seg til lesere i alderen seks til syv år og vil også være av interesse for voksne.

Hovedpersonen i boken er Tonje, en bonde som sammen med sauer, geiter og tamme måker er det eneste barnet i den avsidesliggende, vakre Glimmerdale-dalen. Tonjes motto, adoptert av tantens dyktige skiløpere, er fart og selvtillit. Hun liker å gå ned fjellet på ski eller akebrett og synge med full hals, for da er hun mindre redd. Hun møter Gunvala, som er 74 år og spiller fiolin for naboen, gudfaren og bestevennen, og er en god kokk. Han har også et snekkerverksted hvor de jobber med Tonyi. Jenta mangler imidlertid vennskapet til andre barn.

Tonjei, som alltid er klar til å ta risiko og ta grep, klarer å løse svært vanskelige komplikasjoner mellom livet hennes og livet til en voksen: hun blir venn med en i utgangspunktet ganske aggressiv gutt, som blir forlatt av faren, bygger et nytt forhold mellom gamle Gunwala og hennes 30 år gamle voksne datter for å gjøre det mulig for barnefamilier å bo på campingplassen Glimmerdale. Tonje er ikke redd for å stille ubehagelige, men viktige spørsmål i vanskelige tider. Hun minner også Gunval om det viktigste: at et barn aldri skal holdes ansvarlig for komplikasjoner hos voksne. Takket være Tonjes mot til ikke å tie og si det hjertet begjærer, klinger latter og fiolin i Glimmerdal.

Etter å ha fullført en mastergrad ved Universitetet i Bergen, jobbet Marija Parra som lærer på videregående skole, men har dedikert seg utelukkende til skriving siden 2012. Hennes grundige, fascinerende historier har den sanne ånden til skandinavisk litteratur – mot, vennskap, fantasi. Din evne til å snakke om vanskelige temaer uten å miste humor og vennlighet er fantastisk.

Latviske lesere kunne allerede se dette i bøker Vaffelhjerter (2016) og Målvakt og havet (2019), som forestillingene for barn av regissør Jānis Znotins er basert på. Disse verkene av Marija Parras ble også oversatt av Jolanta Pētersone. Oversetteren følger aktivt med på nyhetene i norsk barnelitteratur, ser og tilbyr forlagene akkurat det som trengs i den latviske barnebokhyllen – prosa full av handling og følelser.

Reinis Pētersons, hvis illustrasjoner ble anerkjent av lesere og eksperter, var også scenograf ved Latvian Puppet Theatre, tegner spennende brettspill og er en animasjonsfilmkunstner. Bøker Glimmerdāles Tonje I sine originale illustrasjoner brukte han et samspill av grafiske rutenett og finneformede linjer, som gjenspeiler karakteren til hovedpersonen i historien Tonje og også gir leserne et innblikk i romantikken i de norske fjellene.

You may also like

Leave a Comment