Home » den mistenkte er en dansk konvertitt til islam som er mistenkt for radikalisering

den mistenkte er en dansk konvertitt til islam som er mistenkt for radikalisering

by Thure Lindhardt

Norsk politi startet torsdag (14. oktober) et portrett av den antatte gjerningsmannen til knivangrepet, der fem personer ble drept onsdag i Kongsberg, en liten by med rundt 25.000 innbyggere rundt 80 kilometer sørvest for Oslo. Fire kvinner og en mann ble drept og tre personer skadet, ifølge en ny veiavgift som er oppjustert noe. Politiet omtalte først et bueskytingsangrep før de noen dager senere oppdaget at ofrene var blitt drept med kniver.

Den arresterte mannen, som ifølge etterforskerne har innrømmet fakta, er en 37 år gammel danske som har konvertert til islam, opplyser politiet. Kringkasteren TV2 omtalte først en mistenkt med norsk statsborgerskap. «Det pleide å være frykt knyttet til radikalisering»Det sa den norske politimannen Ole Bredrup Saeverud på en pressekonferanse torsdag. Disse oppfølgingsbekymringene går tilbake til 2020 og tidligere, sa han. «Vi hadde ikke en rapport om ham i 2021, men før det»han forklarte.

Hendelsene som fant sted onsdag kveld – Virker som en terrorhandling på dette stadiet, men etterforskningen (…) vil tydeligere tydeligere hva som motiverte dem «, Det melder de interne etterretningstjenestene (PST) i en melding. Den norske tjenesten lot imidlertid trusselen om angrep i landet stå uendret «Moderat». «I følge vår analyse endrer ikke det som skjedde onsdag i Kongsberg trusselsituasjonen på nasjonalt nivå», han skriver.

Den påståtte gjerningsmannen, hvis navn ikke ble offentliggjort, skal stilles for en dommer på fredag ​​for varetektsfengsling. og må også gjennomgå psykiatriske undersøkelser, sa myndighetene.

Politiet hadde allerede opplyst at den mistenkte, som ble pågrepet kort tid etter gjerningen, rundt klokken 18.45 (lokal tid) onsdag kveld, var bosatt i Kongsberg. Bruk av pil og bue ble nevnt før politiet slo fast at ofrene ble drept med kniv. Angrepet skjedde flere steder over et stort område av byen, inkludert et supermarked. En politimann som ikke var i tjeneste på det tidspunktet ble skadet der.

– Vi etterforsker for å bekrefte at mannen handlet alene. Vi har ingen informasjon om det motsatte, men vi fortsetter etterforskningen for å være helt sikre.»la herr Bredrup Saeverud til. Ifølge hans forsvarer, Fredrik Neumann, er mannen det «Kan forklares i detalj og han snakker og samarbeider godt med politiet».

Selv om politiet fortsatt var forsiktige med mulige motiver for denne nye blodige episoden, utelukket de ikke en terrorhandling onsdag kveld.

Politi i beredskap

PST er satt i beredskap, sa en talsmann for Agence France-Presse. Den sentrale politiadministrasjonen har på sin side instruert alle agenter i landet om å bevæpne seg med sine tjenestevåpen. Etterforskerne sa at de vil gi en mer detaljert beskrivelse av onsdagens hendelser senere på dagen.

En pil som ble skutt under angrepet ble sittende fast i fasaden til et hus i Kongsberg 13. oktober 2021.

Angrepet skjedde den siste dagen av Høyres statsminister Erna Solbergs valgperiode, som sa onsdag. «Disse hendelsene ryster oss», før han overleverte tøylene til en ny sentrum-venstre-regjering ledet av Jonas Gahr Store, vinner av stortingsvalget 13. september, torsdag. Den nye regjeringssjefen angret «Forferdelige gjerninger». «Vi er rystet over de tragiske hendelsene i Kongsberg», reagerte også kong Harald V, mens FNs generalsekretær Antonio Guterres sa selv «Sjokkert og trist».

også lese Artikler reservert for våre abonnenter I Norge forbereder venstresiden seg på å komme tilbake til makten

Flere planlagte islamistiske angrep har blitt avverget i Norge tidligere. Men det skandinaviske landet har blitt frastjålet to høyreekstreme angrep det siste tiåret. 22. juli 2011 drepte Anders Behring Breivik totalt 77 mennesker ved å utløse en bombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo, åtte personer døde før de åpnet ild mot et Labour-ungdomsmøte på Utoya Island, og 69 andre ofre krevde.

I august 2019 skjøt Philip Manshaus også mot en moské nær Oslo før han ble overmannet av troende uten å forårsake alvorlige skader. Han hadde tidligere rasistisk skutt sin adoptiv-asiatiske halvsøster. Flere planer om islamistiske angrep har også blitt forpurret.

også lese «Utoya, 22. juli» eller terroren til ofrene til Anders Breivik levde i øyeblikket

Oppdatering 18. oktober kl. 15.45: Endring av passasjene som provoserer frem et angrep med baugen, hvorved norsk politi 18. oktober opplyste at ofrene ble drept med kniv.

Le Monde med AFP og Reuters

You may also like

Leave a Comment