Home » Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse vinner årets Nobelpris i litteratur – EURACTIV.pl

Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse vinner årets Nobelpris i litteratur – EURACTIV.pl

by Gabriel Scott

Han er en av de største nålevende norske forfatterne. Han ga ut romaner, diktbind og skuespill. Verkene hans er oversatt til 40 språk, inkludert polsk.

Hedret av Svenska Akademien Jon Fosse årets Nobelpris i litteratur for «hans nyskapende skuespill og prosa som gir stemme til det uutsigelige.» Selv om nordmannen, som debuterte for nøyaktig 40 år siden, er kjent for sin poesi og prosa, er han mest kjent over hele verden for sine dramaer .

Hans skuespill, som begynte med dramaet «And We Will Never Part» fra 1994, har blitt fremført på over 120 scener over hele verden. De ble også fremført av polske teatre – Teatr Współczesny og Teatr Na Woli i Warszawa, Teatr im. Juliusz Słowacki i Kraków og det polske teatret i Poznan.

Norsk presse kalte til og med Fosse «den nest viktigste dramatikeren i norsk historie etter…» Henry Ibsen«. Men romanene til den yngste nobelprisvinneren blir også verdsatt og oversatt til over 40 språk, inkludert polsk.

Fosses hovedverk er en syvdelt romanserie med tittelen Septalogy, utgitt i 2019-2021, dedikert til aldring. Det er en eksperimentell roman fordi hele innholdet består av hundrevis av sider… én setning. Men nordmannen har skrevet over 30 ulike prosabøker, inkludert verk for barn.

Han skriver hver dag i en av de to offisielle norske skrivestandardene – nynorsk. Den er karakteristisk for Sørvest-Norge, hvor den kommer fra. Her setter han handlingene i de fleste av sine romaner og dramaer.

Skrivestilen hans er kjent for sin økonomi og minimalisme. Karakterene i både romanene og skuespillene hans snakker ikke mye og blomstrende og gjentar ofte replikkene. Viktigere enn eventyrene er spenningen mellom disse karakterene. Fosses karakterer er ofte enstøinger eller personer som har problemer med å etablere mellommenneskelige kontakter.

Samtidig er den norske forfatteren verdsatt ikke bare i sitt land for at verkene hans forholder seg til vanlige menneskers hverdagsproblemer, noe som gjør det lettere å identifisere seg med karakterene hans.

Fosse har allerede mottatt en rekke priser. I 1999 mottok han Dobloug-prisen, tildelt av Svenska Akademien til nordiske forfattere. I 2007 mottok han den nordiske prisen. I 2022 var han på kortlisten over forfattere nominert til den internasjonale Booker-prisen.

You may also like

Leave a Comment