Home » Den norske fotballspilleren flyttet til Saudi-Arabia fra Dynamo Moskva, noe som fikk enda mer kritikk og stengte døren til landslaget.

Den norske fotballspilleren flyttet til Saudi-Arabia fra Dynamo Moskva, noe som fikk enda mer kritikk og stengte døren til landslaget.

by Gabriel Scott

Norge-trener Stale Solbakken sa at midtbanespiller Mathias Normann burde forklare hvorfor han begynte i den saudiarabiske klubben. Den 27 år gamle spillerens flukt fra Dynamo Moskva til Al Raed Buraidah skapte oppsikt i Russland og Norge, ifølge nettstedet NRK.

– Jeg fant ut om det for noen dager siden, men ble veldig overrasket da jeg hørte det. Samtidig må Mathias selv forklare hvorfor han tok den avgjørelsen. Vi må fortsette å handle mot det Saudi-Arabia står for når det gjelder menneskerettigheter, syn på homofili og kvinners plass i samfunnet. Det er ingen offisiell ordre fra Lise om at noen som spiller for Saudi-Arabia ikke kan kalles opp til landslaget, men jeg vil helst at Mathias går en annen vei

– sa den norske velgeren, Stadig Solbakken.

Etter kampen mellom Dynamo Moskva og Krasnodar (4:3) i andre runde av gruppespillet i den russiske cupen, sa Dynamo-presidenten: Pavel Pivovarovfortalte journalister det Mathias Norman forlot Russland på grunn av droneangrep i Moskva.

Midtbanespilleren, som har vunnet 9 landskamper og scoret 1 mål for Norge, kom til Rostov i januar 2019. Siden den gang har han spilt over 50 kamper for klubben. I 2021 ble han lånt ut til Norwich City. Engelskmennene hadde forkjøpsrett til å kjøpe en spiller fra den russiske klubben, men brukte den ikke. Sommeren 2022 ble Normann lånt ut til Dynamo, hvorfra han flyktet et år senere etter et droneangrep mot den russiske hovedstaden.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lisa Klaveness delte sine tanker om valget av Normanns nye klubb.

«For å være ærlig, skulle jeg ønske Mathias hadde tatt en annen avgjørelse, selv om jeg vet at han var desperat etter å forlate Russland og følte seg truet etter dronen angrep i nærheten av hjemmet hans. Tross alt håpet vi at han ville finne en annen vei ut av Russland enn t.

Klaveness sendte en tekstmelding til NRK fra Sydney, hvor hun så søndagens verdenscupfinale for kvinner.

Klaveness sa til NRK at hun snakket med Normann for noen uker siden.

– Så brøt det ut droneangrep og andre fiendtligheter nær hjemmet hans i Russland. Jeg tok kontakt med ham fordi jeg ville vite om alt var ok. Et mulig bytte av klubb til Saudi-Arabia var ikke et tema for samtalen vår

– sa presidenten i NFF.

Den norske fotballsjefen la til at det kontroversielle klubbvalget ikke kunne stenge dører for Normann.

– Det vil ikke være noe formelt for Mathias å bli tatt ut på landslaget hvis Stale anser ham som passende. Situasjonen var annerledes da vi opptrådte i Russland fordi vi deltar i en internasjonal boikott der

Klaveness innrømmet.

Frank Conde Tangberg, Amnesty Internationals politiske rådgiver, bemerket at det var organisasjonens policy å ikke kommentere individuelle overføringer. Ifølge ham har Normann all rett til å velge sin egen klubb, men han uttalte:

– Han bør være klar over at Saudi Pro League er et regjeringsprosjekt designet for å oppfylle myndighetenes ambisjoner. Nå blir det en del av dette statlige prosjektet. Da han spilte for landslaget, sto han og de andre spillerne frem med plakater som ba om respekt for migrantarbeidere, noe Amnesty ønsket velkommen, men man må være klar over at slike protester ikke er tillatt i Saudi-Arabia. Personer som legger ut kritiske meldinger om myndighetene og menneskerettighetsforkjempere på Twitter blir arrestert og dømt til lange, lange fengselsstraffer.

Saudi-Arabia er et land som er avhengig av utenlandske arbeidere og anslår at rundt 6,3 millioner arbeidsinnvandrere jobber i landet. Mange av dem jobber i servicejobber, er underlagt Kafa-systemet og blir systematisk utnyttet og diskriminert.

– Mathias Normann bestemmer seg for om han vil være en brikke i det politiske prosjektet til en av verdens ledere som er villig til å gå et skritt videre og fullstendig ignorere menneskerettighetene. Han må si seg enig, men det er ingen vits å stikke hodet i sanden og late som du ikke forstår, for det har vært snakket om i norske og utenlandske medier lenge

Tangberg slott.

Normanns nye klubb Al Raed tapte sine to første kamper i den nye sesongen (3-0 mot Al Ittihad Jeddah og mot Abha). Czeslaw Michniewicz Og Grzegorz Krychowiak (0:1) og inntar den siste plassen på tabellen i Saudi Pro League.

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

You may also like

Leave a Comment