Home » Den norske stortingsrepresentanten vil være observatør av det polske valget. «Jeg har ikke frykt, men jeg har forventninger»

Den norske stortingsrepresentanten vil være observatør av det polske valget. «Jeg har ikke frykt, men jeg har forventninger»

by Gabriel Scott

Mieszko Marek Czarnecki: Hvordan ser Polen ut i dag fra et norsk perspektiv?

Mahmoud Farahmand*: Spranget i utviklingen du har tatt de siste tjue årene er utrolig. Økonomien din, infrastrukturen din, de politiske og sosiale endringene du har gått gjennom er fantastiske. Du har virkelig utnyttet mulighetene som å bli medlem av EU gir deg. Gratulerer.

Se videoen
Fragment av Gazeta.pl-debatten med spørsmål fra leserne

Samtidig driver jeg som medlem av finanskomiteen i Stortinget i hovedsak økonomiske spørsmål og spørsmål knyttet til sysselsettingsnivå. Det er derfor jeg legger stor vekt på sentralbankenes uavhengighet og pengepolitikken i landene jeg besøker. I Polen er jeg spesielt oppmerksom på disse spørsmålene fordi polakker er den største etniske minoriteten i Norge. Det er godt over 100 000 av dere her.

Men økonomien er ikke den eneste faktoren som gjør at et land kan anses som godt utviklet.

Det er riktig. Demokratiske standarder, juridiske prinsipper, transparente og likeverdige valgprosesser er andre trekk som bør tas i betraktning når man vurderer utviklingsnivået i land. Og det er derfor OSSE denne uken sender sin delegasjon til Polen for å observere parlamentsvalget.

Så hva forventer du når du kommer til Polen for å overvåke det kommende valget som representant for OSSEs parlamentariske forsamling?

Jeg håper å ha en god mulighet til å observere valg som er rettferdige, transparente og i samsvar med demokratiske standarder.

Dette er ikke første gang du har besøkt land under kampanjer og valg. Du har mye erfaring på dette området. Er du bekymret for noe i Polen?

Alle land er unike. De har sin egen politiske kultur og arv.

Når det gjelder Polen, har jeg ingen bekymringer. Men jeg har forventninger. Jeg tror at det demokratiske systemet i ditt land vil bli bevart og valget vil være rettferdig.

Dette betyr ikke bare at selve valget gjennomføres etter fem-adjektiv standarder, men også at selskaper, partier og enkeltpersoner som stiller til valg må gi sannferdig og ærlig informasjon. Dette er den eneste måten innbyggerne kan ta pålitelige og ærlige avgjørelser. Et demokratisk system er basert på pålitelig kunnskap. Med riktig og pålitelig informasjon kan du ta beslutninger som fullt ut oppfyller dine synspunkter og behov. Valg som passer deg.

Derfor handler det ikke bare om åpenhet og korrekthet i valgprosessen, men også om rettferdighet og likhet i valgkampen.

Rettferdighet, like muligheter og rettferdighet gjelder på alle trinn i valgprosessen. Jeg er politiker og vet godt at valgkampen først begynner etter valget. Vi må huske at åpenhet og tilgang til pålitelig informasjon alltid er viktig slik at velgere i demokratiske land kan ta avgjørelser som gjenspeiler deres sanne tro. Uten dette er det vanskelig å betrakte valget som fullt gjennomsiktig og demokratisk.

Du deltok nylig i OSSEs oppdrag til Bosnia-Hercegovina. Hadde bosniere noen problemer under valget du observerte?

Personlig så jeg ikke noe under denne operasjonen som kunne anses som et brudd på standarder. Vi må imidlertid huske at hele rapporten om observatørenes arbeid ennå ikke er klar.

La oss imidlertid huske den svært viktige rollen til OSSE-observatørene. Våre kommentarer gjelder ikke bare spørsmålet om minimumsstandarder ble oppfylt. Like viktig, og kanskje enda viktigere for land som anser seg som utviklede demokratier, er spørsmålet om noe kunne vært gjort bedre. Vi tar også hensyn til dette og landet vi observerer har sjansen til å implementere våre kommentarer med påfølgende velgere.

Jeg antar at du har fått mye informasjon om situasjonen før valget i Polen.

Selvfølgelig, selv om det er mer som venter på meg der. Vi er avhengige av uavhengige data og rapporter utarbeidet av OSSE-eksperter. Alle observatører vil utføre sine aktiviteter basert på transparente data levert av våre egne spesialister. Denne uavhengigheten og autonomien er avgjørende for OSSE. Ellers kan vi bli villedet og arbeidet vårt ville ikke gi mening.

Det norske politiske systemet regnes som et av de mest demokratiske i verden. Er det noen egenskaper ved ham som du er stolt av?

Et sentralt trekk ved det norske systemet, som i hovedsak definerer vårt demokrati, er åpenhet. Åpenhet i finansieringen av politiske partier, åpenhet i valgprosessen, åpenhet om aktiva til politikere og deres familier. Denne åpenheten inkluderer også å gi våre innbyggere sannferdig og ærlig informasjon slik at de kan ta sine egne, informerte beslutninger.

Men det viktigste trekk ved vår politiske arv er at nesten umiddelbart etter at valgresultatet er offentliggjort, prøver vi alle å komme til enighet, en konsensus som inkluderer alle partier – fra ekstrem venstre til ytre høyre.

Vi prøver virkelig å komme til enighet om vårt lands langsiktige spørsmål, strategiske utfordringer og mål. Ellers risikerer vi at alt blir snudd på hodet når en eller annen regjering kommer til makten. Slike endringer fører alltid til finansiell ustabilitet, politiske og økonomiske kriser og en nedgang i internasjonal posisjon. Dette er det trekk ved norsk politisk kultur jeg er mest stolt av: konstant forhandlinger, gi og ta, ett skritt frem, ett tilbake, til slutt finne den beste veien for vårt lands fellesskap.

Det betyr imidlertid ikke at vi ikke er politikere og at det ikke er konflikter mellom oss. Selvfølgelig er det det, og selvfølgelig krangler vi om mange temaer – for eksempel skatter eller prinsippene arbeidsmarkedet bygger på. Det er imidlertid ting som ikke er til diskusjon. Ikke for vår komfort, men for sikkerheten og fremtiden til landet vårt.

* Mahmoud Farahmand er medlem av Stortinget for Høyre sentrum. Han er født i Iran, men har bodd i Norge med familien siden 1987. Han sitter i finanskomiteen på Stortinget og representerer også Norge i OSSEs parlamentariske forsamling.

You may also like

Leave a Comment