Home » Den russiske hæren tok atomkraftverket i Zaporizhia

Den russiske hæren tok atomkraftverket i Zaporizhia

by Gunnar Garfors

09:57 4. mars 2022 endret til 08:26 5. mars 2022

Situasjonen ved 18-tiden

  • Russiske styrker har beslaglagt territoriet til Ukrainas atomkraftverk i Zaporizhia.
  • Det største atomkraftverket i Europa, Zaporizhia, ble rammet om natten av russiske artilleriangrep. Atomkraftverket Zaporijjia, det største i Europa i Sør-Ukraina, ble bombet natt fra torsdag til fredag. Det brøt ut brann, men ble brakt under kontroll av brannvesenet. Ifølge Kiev, kjernefysisk sikkerhet «Garanti» og ingen radioaktiv lekkasje ble oppdaget.
  • Etter samtalene på torsdag Ukraina og Russland har blitt enige om å organisere seg «Humanitære korridorer»for evakuering av sivile fra kampsoner.

18:28 G7-landene kunngjorde sin intensjon om å håndheve på fredag «tunge nye sanksjoner» mot Moskva over invasjonen av Ukraina og lovet å motvirke den «Desinformasjonskampanje» fra Russland. «Vi vil fortsette å innføre tøffe nye sanksjoner som svar på russisk aggresjon», sa utenriksministrene i G7-landene i en felles uttalelse. De fordømte også feilinformasjon «den russiske regjeringen og dens tilknyttede medier» hvorav «Konstant strøm av fabrikkerte påstander setter flere liv i fare».

18:11 «Russlands angrep på et ukrainsk atomanlegg utgjorde en enorm trussel mot hele Europa og verden»Det sa USAs ambassadør Linda Thomas-Greenfield til FNs sikkerhetsråd fredag. «Takk Gud, at verden slapp unna en atomkatastrofe» om natten, la hun til og satte angrepet i perspektiv «uansvarlig og farlig».

18.02. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen advarte fredag ​​om at EU var klar til å ta over «Tøffe nye sanksjoner hvis Putin ikke avslutter krigen han startet». «Vi er bestemt, vi er bestemt, vi er forent»sa hun i Brussel sammen med USAs utenriksminister Antony Blinken.

17:09 BBC stanser arbeidet til journalistene sine i Russland for å sikre deres «Sikkerhet»etter vedtakelse av en lov om fengsel i tilfelle spredning«Falsk informasjon om hæren og blokkeringen av dens russiskspråklige nettside i forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina».

16:45 Den russiske hæren har brukt klaseammunisjon i Kharkiv øst i Ukrainasom er vilkårlig dødelige for sivile, sa Human Rights Watch (HRW) fredag. «Russiske styrker brukte disse våpnene 28. februar i minst tre boligområder i Kharkiv, Ukrainas nest største by.», sier den amerikanske organisasjonen for forsvar av menneskerettigheter. Klyngebomber (BASM) består av en beholder, lik en granat, som inneholder mindre eksplosive prosjektiler kalt «submunisjon». Veldig unøyaktig, de traff en stor del av sivilbefolkningen. Bruken er forbudt av Oslo-konvensjonen fra 2008, men Moskva har ikke signert den.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba Russiske soldater ble anklaget fredag «Voldtekt av kvinner i okkuperte ukrainske byer», oppfordrer til å opprette en spesiell straffedomstol for å forsøke dette «Crime of Aggression» begått av Vladimir Putin.

15:54 Konflikten i Ukraina presset prisen på naturgass i Europa til et nytt all-time high fredag. Frykt for en forstyrrelse av russisk eksport, som står for 40 % av Europas gassimport, presset Europas markedsreferanse, den nederlandske TTF, til en ny rekord på €213,895 per megawattime (MWh).

15:28 Ukraina forventer en tredje forhandlingsrunde med Russland denne helgen. « Tredje etappe kan finne sted i morgen eller i overmorgen, vi er i konstant kontakt »påpekte en av de ukrainske forhandlerne Mykhaïlo Podoliak, rådgiver for lederen av presidentadministrasjonen, under en pressekonferanse i Lviv, vest i Ukraina ukrainerne ventet bare på at russerne skulle gå med på å gå tilbake til forhandlingsbordet.

15.15 Microsoft kunngjør suspendering av sitt nye salg av produkter og tjenester i Russland.

14:15 NATO avviser etablering av flyforbudssone i Ukraina forespurt av Kiev, sa Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg etter et hastemøte med organisasjonens utenriksministre. «Spørsmålet ble tatt opp og de allierte ble enige om at vi ikke skulle ha NATO-fly i ukrainsk luftrom eller NATO-tropper på bakken fordi vi kunne ende opp med å få en total krig i Europa.han forklarte.

Kl. 14.05 FNs sikkerhetsråd møtes snarest Fredag ​​sen morgen (dvs. på slutten av dagen i Paris). På forespørsel fra Storbritannia, men også USA, Frankrike, Norge, Irland og Albania, vil denne sesjonen ta sikte på å undersøke konsekvensene av de nattlige russiske bombingene ved atomkraftverket i Zaporijia.

13.02. Kreml ber russerne gjøre dette «holde sammen» av Vladimir Putin.

12.25. «Hele verden er mot deg»forsikret Ukrainas ambassadør til FN i Genèvetil Russlands president Vladimir Putin, etter en historisk avstemning i menneskerettighetsrådet der så nære Moskva-allierte som Venezuela og Cuba avsto.

12.17. London ber om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd etter angrepet på kraftverket Zaporizhia.

11.46. En massiv avstemning fant sted i FN til fordel for en etterforskning av menneskerettighetsbrudd i Ukraina.

11h02. London Stock Exchange taper 3 % etter angrepet på Ukrainas atomkraftverk.

10:58 Etter angrepet på atomkraftverket i Zaporizhia Ukraina krever sanksjoner «sterkere» mot Moskva. I en video oppfordret Ukrainas president Voldymyr Zelenskyj russerne til å gjøre det «gå ut på gaten» stoppe angrep på atomanlegg.

10:54 Lederen for Det internasjonale atomenergibyrået er klar til å reise til Tsjernobyl forhandle frem en løsning for å sikre sikkerheten til krigsutsatte atomanlegg.

09:48 NATO fordømmer bombingene «uansvarlig » fra Russland til et atomkraftverk. « Angrepet på et atomkraftverk viser uansvarligheten i denne krigen og behovet for å avslutte den » en Det sa NATOs generalsekretær Stoltenberg før et hastemøte med alliansens utenriksministre.

9:20 Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial blir ransaket.

9.00. En oppdatering om kveldens hendelser. Om natten fra torsdag til fredag, Atomkraftverket i Zaporijia, det største i Europa, som ligger i Sør-Ukraina, er rammet av russiske streiker. Det brøt ut brann, men ble brakt under kontroll av brannvesenet. Ifølge Kiev, kjernefysisk sikkerhet «Garanti». Russiske tropper kontrollerer nå anlegget.

«

You may also like

Leave a Comment