Home » — Det blir vei med kollektivtransport. Hvilke endringer kan forventes i ildstedsovnsverkstedet «Liepājas metalurgs»?

— Det blir vei med kollektivtransport. Hvilke endringer kan forventes i ildstedsovnsverkstedet «Liepājas metalurgs»?

by Gunnar Garfors

«Det vil være en vei som offentlig transport vil gå langs,» sier Liepājas sjefsarkitekt Uģis Kaugurs, og beskriver industriparken foran friluftsovnsverkstedet og tre legendariske skorsteiner.

Foto: Dainis Busmanis

Ivars Bušmanis, «Latvijas Avīze», JSC «Latvijas Mediji»

«Det blir grønne gater. Selv om det meste skal være et industriområde, vil det for det første deles opp i kvartaler og for det andre åpnes mot byen. «

Hesten er død, den må deles

Nyhetene

Alle innbyggere mottar allerede automatisk en umiddelbart redusert regning – alt du trenger å vite om statlig støtte i energikrisen

17 timer

Nyhetene

«Mange barn Er familier virkelig verre enn pensjonister? Sosiale nettverksarbeidere er forvirret over offentlige fordeler for å betale regninger

15 timer

Nyhetene


VIDEO. «Mannskapstjenere ønsker å forstyrre en begivenhet som Gunārs Astra falt og døde for,» irriterer Bordans sinte motstandere

10 timer

Les andre nyheter

«Beckers og Co. grunnla en trådfabrikk i området for 130 år siden. Tre skorsteiner har alltid vært et symbol på Liepajas velstand. Jo mer vi røyker, jo bedre vil vi leve – det var det man trodde i sovjettiden. Tidene har endret seg i dag, noe som er vanskelig å akseptere. Metallurgen har ikke jobbet på åtte år, men Liepāja lever og utvikler seg. De siste fire årene er det bygget nye, moderne produksjonsbygg for nesten 100.000. m2, sier Līga Ratniece-Kadeģe, en representant for styret i Liepāja Special Economic Zone (LSEZ).

«Hesten er død, du må stige av og gjøre noe annet», fortsetter Kaugurs. «Vi har 120 ha, et gjerde i en sirkel, og ingen vet hva som skjer bak det. Et så stort område er ute av kontroll og en risiko for byens økonomi. Det må deles. «Lauma» opplevde også en krise under delingen», sier sjefsarkitekten og nevner Liepāja som eksempel.

ANDRE LES NÅ

«Vi la merke til det den gangen. Vi må komme hit for mer mangfoldig, renere, smartere, mer verdiskapende produksjon. Det blir et sted for små bedrifter, kanskje metallverksteder som jobber på grensen mellom kunst og håndverk.»

Området er mer forurenset enn forurenset, men det er ingen økologisk katastrofe her, noe som fremgår av vanntilstanden i Liepāja-sjøen. I denne enden av innsjøen har saltsammensetningen i vannet skapt et så mangfoldig biologisk mangfold at det ikke finnes noe annet sted i Latvia.

Vi må kombinere det motstridende: et industriområde med et naturreservat – Liepāja-sjøen som et «Natura 2000»-område. Vi vil lage en buffersone ved bredden av Liepāja-sjøen og forbinde byen med Grobiņa-retningen med en motorvei parallelt med Brīvības-gaten. Her ved bredden av innsjøen vil det ikke være barnehager og boliger, men i stedet kontorer med hvite krager med utsikt over innsjøen, sier Uģis Kaugurs på den sumpete, slaggfylte bredden.

Detaljplanleggingen utelukker ikke å drive et metallurgisk firma her, fordi det er lysbueovner. Datterselskapet til den tyrkiske investoren Aslanli Metalurji, SIA Liepāja Steel, har uttrykt et ønske om å gjenoppta produksjonen, noe SEZ Liepāja er forsiktig med.

Liepājas Steel kjøpte ikke hele eiendommen, bare det elektriske stålsmelteovnsutstyret. Derfor må alt (tillatelser, verktøy, kjølesystem) opprettes og omorganiseres, understreker Līga Ratniece-Kadeģe.

På neste møte i Liepāja bystyre er det planlagt å gjennomgå den lokale planleggingen av territoriet til «Liepājas metalurgs», som ser for seg integrering av territoriet i bymiljøet, åpne det for offentlig tilgang og samtidig utvikle industriområdet. Selv om de fleste kommunikasjonsmidler – jernbane, veier, strøm, vann, gass – er på plass, må de forsynes i hele området og overvannsavløpssystemet må bygges fullstendig om.

Dette området er ikke helt dødt GF Powdercoating tar for seg galvanisering og pulverlakkering rett bak passkontoret. Tårnene til oksygenproduksjonsselskapet «Elme Messer Metalurgs» med høy kolonne. Det er mer liv i betongutleggerprodusenten Brikers Latvija.

Lasterommet for lossing av veden før flising og eksport er leid av havneselskapet «Mols L», men et annet stuveriselskap «Ekers Stividors LP» leier lager for lagring av trepellets og mineralgjødsel.

Som en frisk øy ble Caljans nye fabrikk bygget i 2020 på stedet til det gamle Liepāja Metallurgical Repair Shop og produserer postbærere for hele verden, inkludert nettgiganten Amazon. Alt dette er tegn på at det dannes en metallbearbeidende klynge og at økonomien er og vil bli enda mer aktiv her.

«Det er mange interessante mennesker – fra rehabilitering av eksisterende smelteverk til moderne teknologibedrifter. En del av territoriet er allerede reservert for produksjon av isolasjonsmaterialer, avslører Līga Ratniece-Kadeģe.

«Vi er ikke villige til å ta imot noen som søker om industriparken. Vi ønsker et miljøvennlig selskap. Slike selskaper jobber allerede i Liepaja og ønsker også å engasjere seg, som bruker fornybare energikilder, gjennomfører en rekke tiltak som reduserer påvirkningen på miljøet og CO2-utslipp og integreres i den sirkulære økonomien – solcellepaneler, elbiler, robotmaskin verktøy osv.»

Parker for å redusere ulikhet

Dette er ment for å redusere ulikhet

Det er relativt uvanlig å se veibygging og fabrikker i Inequality Reduction-delen av Reconstruction and Sustainability Mechanism (ANM)-planen.

Så langt har EU-kommisjonen foreslått sosial inkludering og sosiale beskyttelsestiltak for å redusere ulikheter, men pandemien har tvunget frem veinettforbedringer og opprettelsen av regionale industriparker og -soner for å muliggjøre økonomisk utvinning.

I regi av økonomisk oppgang har den latviske regjeringen klart å avskaffe den som et middel til å redusere regionale forskjeller.

Å forbedre veier vil «forbedre folks tilgang til arbeid», men «å skape industrisentre med høy verdiskapning av nasjonal betydning i regionene vil sikre opprettelsen av godt betalte arbeidsplasser og tiltrekke private investeringer, og dermed redusere betydelige sosioøkonomiske forskjeller mellom dem. .» Riga og andre regioner i Latvia.» Gjenopprettingsplan.

Det latviske investerings- og utviklingsbyrået (LIAA) har beregnet at fra 2020 til første kvartal i år var tilbudet fra 31 lokale myndigheter til investorer utenfor Riga-regionen mislykket nettopp på grunn av manglende overholdelse av infrastruktur.

Av denne grunn var det i 2019-2020 ingen investeringer på rundt 170 millioner euro i elektronikk, metallbearbeiding, luftfart, etc., som kunne skape rundt 1250 arbeidsplasser.

Derfor forventer ikke industriparkene i Riga noen støtte denne gangen. “Liepāja har alt du trenger for en industripark – infrastruktur, arbeidsstyrke, miljø, tradisjoner. Men det vil fortsatt være en konkurranse», avslører Raimonds Lapiņš, visestatssekretær i økonomidepartementet.

«Sammen med MEPRD diskuterte vi at det burde være øremerket finansiering etter region – slik at det ikke finnes regioner uten industriområder. Vi retter oss mot store regionale utviklingsknutepunkter. For tiden er Liepāja, Valmiera, Daugavpils og Jelgava veldig aktive. Men Ventspils har alltid vært mektig i samme korte jeg, Tukums planlegger utviklingen. Litt konkurranse i konkurransen ville vært bra, sier Lapiņš.

Området til industriparken «Liepājas metalurgs» ville være det største – mer enn en kvadratkilometer. Bare Rigas Spilve Meadows kunne ligne det hvis det ble utviklet et industriområde i den, legger Raimonds Lapiņš til.

Jeg sammenligner området dedikert til industriell produksjon. Det rekonstruerte territoriet til Jelgava RAF er like stort som i Liepāja (66 000 m2) (24 selskaper leier 71 000 m2 plass og sysselsetter 650 personer).

NP Jelgava Næringspark har gått med et overskudd på en halv million euro de siste årene, men selskapet har tjent 10 millioner på 14 år. Investeringen betaler seg gradvis. Ledelsen ønsket ikke å dele erfaringer. Arta Nordmane, styreleder i SIA «NP Jelgavas biznesa parks» bemerket bare at urbane industriparker er veldig forskjellige fra private.

Våren 2022 kan også gründere delta i konkurransen. «Ideelt sett kan kommunen starte sammen med det private, fordi kommunen alltid skal sørge for infrastrukturen, men det private vil lære å drive bedre virksomhet. Vi forventer at prosjektene sendes inn av partnerskap, sa en EM-tjenestemann.

RELATERTE ARTIKLER

fag

You may also like

Leave a Comment