Home » En rettspsykiater la ut funn om Breiviks betingede løslatelse

En rettspsykiater la ut funn om Breiviks betingede løslatelse

by Erlend Loe

Anders Behring Breivik, som søker om prøveløslatelse bare 10 år etter Norges dødeligste angrep i fredstid, har samme holdning og utgjør samme trussel mot samfunnet som han gjorde for et tiår siden, sa en psykiater i retten.

– Risikoen for fremtidige voldelige overgrep har ikke endret seg siden 2012 og 2013, da jeg ga mine første vurderinger, sa Randi Rosenqvist, rettspsykiater ved høringen som har foretatt flere vurderinger av Breivikos tilstand det siste tiåret.

I 2012 ble AB Breivikas dømt til 21 års fengsel. Straffen kan forlenges så lenge det anses som en fare for samfunnet. Dette betyr i bunn og grunn at AB Breivikas kan tilbringe et helt liv bak lås og slå.

I prøveløslatelsen sa han at han hadde tatt avstand fra volden og ønsket å bli løslatt etter minst ti år. Etter at denne perioden er utløpt er det rett til prøvetid.

Søknadsprosessen er den samme som for andre innsatte. Dersom retten slår fast at AB Breivikas ikke lenger er farlig, kan han bli løslatt.

I friomsorgssaker foretas vurderingen av en innsattes tilstand av rettspsykiater normalt i norske domstoler.

AB Breivikas lider fortsatt av «en asosial, teatralsk og narsissistisk personlighetsforstyrrelse, som er svært farlig», sa Rosenqvist til Telemark tingrett. På møtets andre dag la han frem sin vurdering. Av sikkerhetsmessige årsaker finner møtene sted i gymsalen til Skien fengsel, hvor AB Breivikas holdes.

I sin første rapport etter terrorangrepet fant Rosenqvist at AB Breivikas fylte trekkene til en asosial og dramatisk personlighet med ondartede narsissistiske trekk. Ifølge eksperten er dette i bunn og grunn det samme som psykopati.

Rosenqvist opplevde at AB Breivik i stor grad manglet empati. Han følte ingen anger eller anger for de 77 menneskene som ble drept. Deretter forsøkte han å lede et fascistisk europeisk opprør. Og denne tirsdagen hevdet AB Breivikas å være lederen for det ikke-voldelige nazistiske nettverket.

«Vi la merke til det den gangen. – Hans misforståelse av situasjonen og helt urealistiske forventninger kan føre til at han tyr til vold, sa Rosenqvist.

I tillegg er hun ikke i tvil om at AB Breiviks oppførsel viser tegn på Aspergers syndrom og autisme.

«Jeg tror ikke engang at en nøyaktig diagnose er veldig viktig. Det er tydelig at AB Breivikas lever i en verden han selv har skapt,» sa psykiateren.

Rosenqvist er den eneste psykiateren som er invitert til å gi sin vurdering under denne høringen. Hennes vitneforklaring anses som en nøkkelfaktor som kan avgjøre om AB Breivikas blir løslatt på prøveløslatelse. Mange eksperter anser dette som usannsynlig på dette tidspunktet.

R. Rosenqvist anbefalte at AB Breiviko ikke ble løslatt på prøveløslatelse.

Under onsdagens økt satt AB Breivikas stille, men R. Rosenqvist riste hele tiden på hodet.

2011 Den 22. juli utførte den høyreekstreme terroristen AB Breivik en eksplosjon nær regjeringsbygningen i Oslo og drepte åtte mennesker. Deretter skjøt han og drepte 69 andre mennesker, for det meste ungdom, på Arbeiderpartiets ungdomsleir på Utøya Sommerleir.

AB Breiviks forespørsel om prøveløslatelse har gjort slektninger og overlevende til ofrene for angrepet triste og sinte, som frykter at han kan bruke rettsmøtene, kringkastet av flere medier, til å spre sin ideologiske propaganda.

Det er foreløpig ikke kjent nøyaktig når dommen faller, men den endelige rettssaken skal etter planen finne sted torsdag 20. januar.

Laget av thelocal.no og tv2.dk.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

En rettspsykiater la ut funn om Breiviks betingede løslatelse

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment