Home » Far til litauisk student drept i norske fjell gråter: Han tror fortsatt ikke det var en ulykke

Far til litauisk student drept i norske fjell gråter: Han tror fortsatt ikke det var en ulykke

by Thure Lindhardt

Lenge ble ansvaret rokket fra Vilnius-universitetet, som ifølge faren til avdøde ikke ga sikkerhet under praksisoppholdet i utlandet. Dessuten ble en geolog som drømte om å bli en begavet student funnet barbeint i fjellet – ingen sko.

Selv om det har gått mer enn 5 år siden den tragiske hendelsen, vil den litauiske faren som døde i TV Help-studioet åpent si at mange spørsmål forblir ubesvart.

Faren reiste selv til Norge for å forklare omstendighetene rundt hans død

«Jeg var i Norge to ganger, vi møtte disse fjellredderne og jeg ble spesifikt fortalt at vi var sympatiske og veldig overrasket over hvorfor offerets far kom til Norge, ikke representantene for Litauen. De hjalp oss mye, ga de samme fjellredderne som tok ut datteren min, viste meg stedet de tok henne fra. Alt ble filmet og ordnet med dronene og da jeg kom tilbake ga jeg alt til aktor og etterforsker. Faktisk var det ingen som tok hensyn til denne saken», – A. Šakinis, faren til den avdøde jenta, er fortsatt overrasket.

Selv om Rūtas familie ble informert om ulykken, avviste faren senere i økende grad en slik versjon. Etter å ha oppdaget fra en norsk studie at datteren hans var død av en hodeskade, begynte faren å forklare hvorfor hun ikke brukte hjelm. Det antas også at jentas død ikke ble meldt til spesialtjenesten før tre timer etter ulykken.

Dainius Saldukas, advokat som forsvarer interessene til den avdøde jentas familie, sier norske tjenestemenn også har vært svært slappe under etterforskningen av saken. Den siste personen som så Rūta i live var hennes student Daumantas, som reiste med henne og gjorde et internship. Ifølge advokaten ble imidlertid ikke Rūtas kadett ordentlig avhørt etter den tragiske hendelsen.

«Han sa at vi gikk, vi bestemte oss for å ta en annen sti. Han gikk videre og skal ha sett henne falle. Ulike vitnesbyrd når hun ruller, tredje vitnesbyrd når hun sklir, men alle vitnesbyrd er forskjellige, noe som får Antan til å tvile. Det er tre timers gap i historien hans, sa advokat D. Saldukas.

Advokaten bemerker også at Daumants uttalelser til norske og litauiske tjenestemenn skilte seg vesentlig. Han fortalte nordmennene at han fortsatt prøvde å gjenopplive Rūta, men da han kom tilbake til Litauen nektet han for det.

«Det slo oss bare den gangen at det ikke var noen annen måte å stille spørsmål ved Daumant på.» Han ble ikke ordentlig intervjuet for å konsekvent si hvorfor Ruth var uten sko og sokker. Fordi han vitnet og sa at Rūta ikke var barbeint på klippen”, ble D. Saldukas overrasket.

En venn av kurset fortalte meg da han hørte en lyd

I følge R. Šakinyte, en tidligere venn av kurset i fjellet, stoppet studentene etter å ha fullført den planlagte oppgaven og returnert til hotellet for å hvile. Deretter bestemte begge seg for å avvike fra den etablerte ruten og gå til et fjell, hvis høyde er 1370 meter. Etter omtrent en kilometer nådde de toppen av dette fjellet.

Det siste punktet ble beskrevet av elevene selv på dette toppmøtet. Ca 1 kilometer vest for ruten angitt av øvingsguiden. Fra toppen av bakken tok begge elevene en annen vei enn de hadde kommet fra. Elever uten kart vurderte ikke faren ved situasjonen og valgte feil nedstigningsretning. Etter å ha gått ned, la Rūtas klassevenn merke til stupet og stoppet omtrent 10 meter foran den.

Da han så at det ikke kom til å skje, ba han jenta vente på at han skulle sjekke passasjen nedover skråningen. Etter å ha gått 5-10 meter nedover skråningen, hørte han en lyd og snudde seg og så kameraten svinge i en stupbakke og falle utfor stupet 5-7 meter unna.

Rundt 21:00 Mens lederen av praksisstedet forberedte seg på å rapportere studentenes forsvinning til politiet, returnerte studenten, i følge med politibetjentene, til stedet og rapporterte R. Šakinytės død. Det er bekreftet at jenta falt fra en 50-70 m høy stein og døde.

Juozas Vėlavičius, leder av Kaunas-avdelingen til Statens rettsmedisinske tjeneste, besøkte også TV Help-studioet og evaluerte bildene av den døde jenta tatt på ulykkesstedet.

Kan en erfaren reisende ha dødd ved å falle ned fra en klippe bare meter unna?

Se hele intervjuet i studio i rapporten i begynnelsen av artikkelen.

SE HELE SHOWEN HER:

Se TV-hjelp hver ukedag klokken 16:30 på TV3.

Artikkelen er basert på TV3-programmet «TV Help».

You may also like

Leave a Comment